Stalinformatie

Joep rijd sind zijn twaalfde paard en raakte al snel besmet met het IJslander virus. Hij importeerde zijn eerste eigen IJslander,de zwangere Kotra fra Ytri Kongsbakki 1987, meer dan twintig jaar geleden. Zij is de stammoeder van stal fra Horakri.

Fra Horakri verhuisde in 2001 vanuit het Nederlands Leersum naar Merselo en Belgie, alwaar op hun landgoed Spineusart, Joep en Chris in hun eigen weilanden en bos een prachtige plek vonden voor hun kudde IJslandse paarden.

Idyllische kust

Destijds waren de IJslanders nog niet zo bekend als tegenwoordig en Kotra was een van de eerste bonte IJslanders in Nederland. In die tijd kwamen de IJslanders nog niet met een vliegtuig uit IJsland, maar Kotra maakte een zeereis per schip van acht dagen. Zij kwam vanaf de idyllische IJslandse kust, Ytri Kongsbakki, aan in de zeer drukke haven van Rotterdam. Zij toonde echter al meteen haar super makkelijk stressvrije karakter door zonder problemen rustig van boord te stappen, tussen alle drukke lawaaierige havenwerkzaamheden door.

Veldonderzoek

Joep heeft paardgereden op veel verschillende type paarden varierend van, een ijslander wedstrijd op IJsland, een spel polo in Engeland tot paardrijden met pakpaarden langs ravijnen in de Kaukasus, op de snelle paardjes in Mongolie over de Mongoolse steppe en met Yakuten paarden door de Taiga’s van Siberie.

Hij is geen typische wedstrijd sporter, maar hem spreken het natuurlijke gedrag en de complete gangen van een IJslander aan. Hij verdiepte zich in het wezen paard en deed veel ervaring op door zijn veldonderzoeken naar in het wild levende paarden op diverse plaatsen ter wereld. De praktische kennis en ervaring welke hij hiermee opdeed deelt hij graag in zijn lezingen en workshops en zijn van groot belang bij zijn natuurbeschermend werk, zie www.flaxfieldnature.nl .

Geinspireerd

Chris is heel haar leven verwonderd door paarden en rijd sinds haar vijfde levensjaar. Ze leerde destijds een van de eerste IJslanders in Nederland kennen. Een eigen IJslander heeft echter nog geduurd totdat zij ging samenwonen met Joep. Daarvoor reed zij wel af en toe op paarden van vrienden, maar was zij door haar activiteieten in de sledehondensport, niet in de mogelijkheid om tijd genoeg vrij te maken voor een eigen paard. Door haar ervaringen tijdens haar kinderjaren hebben de oertypen paarden wel altijd een speciale plek ingenomen in haar leven. Het tegenwoordige samenleven met hun kudde paarden past hier prima in. Ook in haar werk als kunstenaar is Chris vaak geinspireerd door paarden en hun relatie met de mens. Chris heeft heel verschillende paarden bereden in verschillende disciplines. Voor haar telt het in de natuur, samen onderweg zijn met een dier. Dit mag zijn op een Yakutenpaard in Siberie of op een van haar eigen IJslanders in Belgie.

Natuurlijke oertypes

Onze IJslanders leven onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden dwz in kuddeverband met wisselende samenstelling mbt leeftijd en geslacht. Ze leven buiten en hebben de ruimte, hun omgeving is afwisselend en bestaat uit heuvelachtige weilanden afgewisseld met bos. De paarden zijn in principe altijd onbeslagen en lopen op afwisselend terrein dat  bestaat uit natte, droge, zachte en stenige harde ondergronden. Onze IJslanders zijn oertype paardjes en zijn nog prima aangepast aan natuurlijke omstandigheden.

Wilde paarden

Onze IJslanders groeien zo ethologisch verantwoord mogelijk op. Doordat Joep veel met wilde en in het wild levende paarden werkt en gewerkt heeft, word er kundig rekening gehouden met het natuurlijke gedrag van paarden en ook de ontwikkelingsfase van het opgroeiende paard. Oa hierdoor zijn onze paarden stabiel en rustig in de omgang. Ze worden op een correct tijdstip gewend aan vreemde prikkels en gaan mee als handpaard alvorens bereden te worden. Zo worden zij prettige rijpaarden die niet schrikachtig zijn en ontspannen mee kunnen in het bos of langs een lawaaimakende trekker. Doordat onze paarden dagelijks met ons hondenroedel ,zie www.siberischelaika.nl, te maken heeft, kunnen zij prima met honden samenleven.

Fokdoel

Een deel van het prettige karakter van onze paarden word echter ook bepaald door ons fokprogramma. Hoewel wij zeker ook paarden gefokt hebben welke geschikt zouden zijn voor de sport, is dit niet ons fokdoel. Ons fokdoel is natuurlijke, traditionele, robuste, stabiele, gezonde IJslanders te fokken met betrouwbare karakters en prettige rijeigenschappen, met een voorkeur voor vijfgangers. Om dit te bereiken hebben wij kosten nog moeite gespaard om geschikte fokpaarden te kopen, te importeren of het vinden als geschikte dekhengst. Wij fokten uitsluitend met paarden welke ons inziens zo geschikt mogelijk waren mbt ons fokdoel. Hiervoor hebben wij niet bespaard om minder bekende hengsten op te speuren, zelf hengsten te importeren en ook regelmatig Europese tophengsten gebruikt.

Individuele beschrijving van onze IJslanders:

Indien U op een van de onderstaande namen klikt, krijgt U van betreffend paard een beschrijving en foto’s.

Kotra fra Ytri Kongsbakki: Kotra

Skyafakur fra Horakri: Sky

Gaska fra Horakri: Gauska

Kylja fra Horakri

Thor fra Horakri: Thor

Bygg fra Punktur: Biek

Neisti fra Ibisholi: Neisti

Mosi fra Ibisholi: mosi

Tolta fra Horakri: teulta

Dimmalin fra Horakri

Pipar fra Horakri: Pipar

Froskur

Solbrunka fra Horakri: Solbrunka

Undrun fra Horakri: Undrun

Hrafn fra Horakri: Hrafn

Hugleikur fra Horakri: Huglekur

Fylgja fra Horakri: Fylgja

Ofeingur de konik

Shetlander Tatie

Shetlander Tuurke

Share and Enjoy: