Activiteiten

Wij starten in 2019 met een nieuw aanbod van meer activiteiten met IJslandse paarden in een prachtige omgeving op La Faye in Jumilhac le Grand in de Dordogne te Frankrijk. Ons 52 hect. grote landgoed aan de oever van riviertje de L’Isle is gelegen in het schitterende natuurpark Perigord/Limousin. Meer hierover en de mogelijkheden bij ons te verblijven, kunt u lezen op onze website: www.lafaye.info

Onze activiteiten kunnen variëren van een trektocht door de schitterende omgeving, op en vanaf ons landgoed  La Faye (een 52 hectare groot natuurgebied) gelegen in het natuurpark Perigord in de Dordogne in Frankrijk, tot diverse workshops zoals, Paardrijden voor bange ruiters, IJslander rijden voor beginners, paardrijden met hond, handpaardrijden enz. De workshops worden voornamelijk gegeven op ons terrein, wij werken momenteel aan de accommodatie om deze zo goed mogelijk gereed te krijgen; de grote rijbak is al in gebruik en we werken aan de binnenrijbak en de kleine rijbak. Er zijn twee vakantiehuisjes gereed voor verhuur. Beide woningen zijn vernieuwd, ruim en stralen een sfeer uit met een combinatie van Franse en Scandinavische/IJslandse elementen.

Bewust

Onze paarden zijn ons dierbaar en zien wij niet als commercieel goed. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben, uitsluitend mensen op onze paarden te laten rijden, door ons begeleid. Wij nemen de tijd om iedereen die op onze paarden wil rijden, goed voor te bereiden, te instrueren en de tijd te geven om onze paarden (die met minimale hulpen zijn ingereden tot prettige stabiele paarden) te leren kennen, alvorens deel te nemen aan een activiteit of trektocht. Dit heeft tot gevolg dat onze paarden niet te huur zijn, of zomaar voor een korte tijd te berijden zijn. Wij hebben daarom heel bewust gekozen om geen manege-formule te hanteren, maar mensen eerst middels theorie, grondwerk en uitleg goed voor te bereiden. Ook ervaren ruiters gaan bij ons niet zonder voorbereiding een trektocht maken en geven wij geen paarden zonder begeleiding mee.

.

Paardenvolkeren

Er kunnen ook info-avonden of lezingen door ons georganiseerd worden mbt paardengedrag. Hierbij leert U meer over het natuurlijke gedrag van paarden en kunt U dit middels foto’s die gemaakt zijn bij paardenvolkeren op verschillende plekken ter wereld, en in kuddes wilde of in het wild levende paarden geillustreerd krijgen.

‘IJslands’ Vuur

Bij een door ons georganiseerde paardenworkshop of paardentrektocht ontbreekt meestal een kampvuurtje niet. Dit kan zijn onderweg tijdens de lunch, om een worstje op te grillen of op La Faye een maaltijd in de grote heksenketel boven een knapperend kampvuur.

Eigen paard

U kunt tijdens de activiteiten gebruik maken van onze IJslanders, maar bent ook welkom om Uw eigen paard mee te nemen. Er is buitenruimte en er zijn ruime paardenboxen aanwezig, tevens is er ruimte om Uw trailer te parkeren.

Respectvol omgaan

Tijdens alle activiteiten staat veiligheid en welzijn van onze paarden voorop. Onze paarden zijn ingereden met lichte hulpen, zijn dit ook gewend en hebben niet meer nodig om prettig te rijden en goed te luisteren. Ook uw veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel wat inhoud dat wij soms genoodzaakt zijn ons programma aan te passen indien wij dit noodzakelijk achten.

Wij verwachten van onze gasten dat zij dit waarderen en ten alle tijden respectvol met onze paarden omgaan.

Natuurpark

Tijdens de trektochten, wordt u eerst voorbereid op ons terrein (theorieles en rijden in de rijbak) en vertrekt U daarna vanaf ons landgoed dat gelegen is in erkend natuurpark. Dit prachtige afwisselende gebied is een uniek stukje natuur, heuvelachtig met veel groen, vandaar de naam Perigord Vert (de groene Perigord) met druipsteengrotten, grotten met prehistorische grotschilderingen, mooie valleien, kabbelende riviertjes, veel meertjes, bossen afgewisseld met heuvelachtig open landschap dat prachtige vergezichten oplevert.

Paardenklimaat

Een unieke flora en fauna met oa diverse zeldzame orchideen, vogels en zoogdieren als Europese wilde kat, das, vos, wildzwijn, ree, hert, otter, beverrat, Europese mink enz. En een prettig divers klimaat heel geschikt voor paarden en dat ondanks de prettige temperatuur, meer zon-uren heeft dan Nederland.

Genieten

We beschikken over een 20/30 rijbak en een grote 80/60 rijbak bovendien wordt er gewerkt aan een binnenrijbak. Hoewel onze paarden buiten leven en open stallen ter beschikking hebben, zijn er ook veel paardenboxen aanwezig.Workshop/Trektocht Programma:

Onderstaand vind u ons programma, bij de uitvoering van onze programma’s zijn wij zeer flexibel en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen en het niveau en de mogelijkheden van de deelnemers, waarbij wij ons gezien de veiligheid, aanpassen aan de deelnemer met het laagste niveau.

MBT dagindeling zijn wij zeer flexibel in en passen wij ons aan aan de omstandigheden en het niveau van de deelnemers. Wij werken vanuit ontspanning en rust en doen oprecht ons best er zoveel mogelijk voor onze gasten te zijn en uw verblijf hier zo aangenaam mogelijk te maken.

NIEUW:  Kom in de Kudde

‘Kom in de kudde’ is een nieuwe workshop met een programma dat geschikt is voor zowel ruiters als niet ruiters.

Deze workshop is speciaal voor mensen die meer willen leren over paardengedrag, kuddegedrag, de relatie mens/paard en paarden willen voelen en beleven.

U kunt tot rust komen in onze kudde en leert vanuit respect en vertrouwen een goede manier van omgang met paarden.

Kom in de kudde, is geschikt voor iedereen die beter wil leren omgaan met paarden, leren communiceren met paarden,  paarden wil leren begrijpen en antwoorden wil krijgen op vragen mbt tot paarden en hun gedrag.

Uitermate geschikt voor mensen die problemen hebben met hun eigen paard of mensen die beroepsmatig met paarden werken, maar ook voor mensen die bang zijn voor paarden en mensen die er over denken een paard aan te gaan schaffen en die allemaal als gemeenschappelijke factor hebben, dat ze van paarden houden (of op zijn minst willen gaan houden)

U kunt deze workshop natuurlijk ook bijwonen omdat u gewoon een dag fijn tussen een kudde paarden wil verblijven en genieten van de positieve energie en rust die uit kan gaan van onze IJslanderkudde op deze prachtige natuurlijke plek.

Chris en Joep van de vlasakker die door zijn vele veldstudies en jarenlange ervaring met wilde paarden en paarden in wilde omstandigheden (oa, Mongolie, China, Hongarije en vele andere plekken op aarde) veel kennis en ervaring heeft mbt tot niet alleen wilde paarden maar ook gedomesticeerde paarden onder diverse omstandigheden, deelt dit graag met zijn cursisten en doet niet geheimzinnig maar komt met antwoorden en oplossingen. Waar andere liever een mythe opbouwen, tilt hij een sluier op, zodat de paarden er wel bij varen en mens en paard zo optimaal mogelijk met elkaar kunnen samenleven en samenwerken. Een cursus die voor velen een ‘paardendeur’ kan openen.

Tijdens de workshop krijgt u eerst uitvoerig theorie en vervolgens wordt zoveel mogelijk tijd doorgebracht in het veld bij onze paarden.

Paardrijden met IJslanders voor beginnende ruiter:

U krijgt theorie over het IJslandse paard en leert waarin dit zich onderscheidt van andere paarden, daarna leert U de basis principes van paardengedrag en gaat U grondwerk doen en indien u daaraan toe bent, paardrijden in onze buitenrijbak waarbij de aandacht vooral gericht is op een goede band met het paard, het aanleren van de lichte hulpen en een stabiele, onafhankelijke zit.

Paardrijden met IJslanders voor herintreders en beginners met enige ervaring:

U krijgt theorie over het IJslandse paard, specifieke optomingen en leert waarin het IJslandse paard zich onderscheidt van andere paarden.

Daarna krijgt U grondwerk en instructie over oa het gebruik van lichte hulpen en  het rijden van verschillende gangen in onze buitenrijbak. Bij gebleken geschiktheid van de hele groep is het mogelijk aan het eind van de workshop een rit in het bos te maken. Bij ongeschikt niveau blijven wij vanwege veiligheidsoverwegingen en paardenwelzijn op eigen terrein in de rijbak.

Trektocht:

U dient de gangen stap, draf en galop goed te beheersen en ervaring te hebben in buitenrijden. Tevens dient u een goede onafhankelijk zit te hebben en kennis en beheersing te hebben mbt de lichte hulpen.

U krijgt theorie over het IJslandse paard, de uitrusting en het specifieke rijden van IJslanders.

Daarna bekijken wij Uw rijniveau in onze buitenrijbak en kijken we welk van onze paarden het beste bij U past. Indien nodig geven wij aanvullende instructie.

Bij gebleken geschiktheid maken we een tocht door de prachtige Dordogne, waarbij we onze picknick/ lunch mee kunnen nemen in onze zadeltassen.

En er onderweg een kampvuurtje gemaakt kan worden.

Het gebied waar u door rijd is zeer afwisselend, heuvelachtig en veelal bosrijk. U dient geen hoogtevrees te hebben en ook kunnen er riviertjes doorkruist worden. U kunt genieten van prachtige vergezichten, leuke Franse dorpjes en de tredzekere stabiele paarden laten u ontspannen genieten van de bijzondere natuur.

De duur van de tocht is afhankelijk van de omstandigheden en de tijd welke vooraf nodig is voor de instructie.

Paarden en Pippie Langkous-kinderen:

Wij organiseren ook een speciaal programma voor (kleine) kinderen, die nog geen of weinig ervaring hebben met paarden.

We leren het kind respectvol met het paard om te gaan, het paard te verzorgen en afhankelijk van leeftijd en ervaring gaan we met het kind een leuke picknick wandeling maken vergezeld van een shetlander of IJslander.

Handpaardrijden voor ruiters met rijervaring:

Handpaardrijden zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van de training van elk paard. In deze workshop leert U waarom en krijgt U tevens instructie in de praktijk uitvoering van het handpaardrijden. Uitsluitend geschikt voor ervaren ruiters. U krijgt theorie, krijgt instructie en werkt in de rijbak en bij geschikt niveau kunt u mee naar buiten al of niet met eigen handpaard.

Paardrijden met een hond:

Samen onderweg zijn is het mooie aan buiten rijden. Vele mensen moeten echter hun hond thuis laten omdat de combinatie niet goed gaat.

In deze workshop leert U hoe U zowel uw paard als uw hond kunt trainen om gezamenlijk op pad te gaan. U krijgt theorie en instructie op eigen terrein en kunt bij geschiktheid nadien mee naar buiten door de prachtige omgeving rondom ons terrein.

Paardrijden op IJsland:

Deze workshop is speciaal als voorbereiding voor mensen die een trektocht te paard willen gaan doen op IJsland of mee willen met een round-up of workinghorse-tour.

Paard uit de Kunst:

Deze kunstworkshop richt zich op het tekenen en schilderen van paarden. U kunt afwisselend buiten bij de kudde werken en/of binnen in het atelier. U kunt kiezen uit verschillende technieken en materialen en krijgt professionele begeleiding van Chris Eisenga, die jarenlang haar eigen columns illustreerde en erkend beeldend kunstenaar is.

NB:

Voor al onze workshops en trektochten stellen wij veiligheid voor U en onze paarden voorop en zijn oa daarom flexibel in ons programma en passen dit eventueel aan U aan. Wij rijden niet zonder deuglijke ruiterhelm en stellen dit ook voor onze gasten/deelnemers verplicht.

Op La Faye is er plek voor veel dieren en naast onze IJslandse paarden en drie Shetlanders, leven wij samen met honden en katten, die ook in het huis verblijven. Tevens hebben wij kippen, hanen, kalkoenen, eenden, konijnen en landschildpadden. Allen kunt u hier ontmoeten. Wij verwachten dat onze gasten respectvol met al onze dieren omgaan.

U kunt gebruik maken van onze verschillende overnachtings- faciliteiten, voor meer info hierover zie het hoofdstuk accommodatie.

IJslandersvoorjaarsdag:

Jaarlijks terugkerend en bedoeld ter kennismaking en intro op de workinghorsetour op IJsland.

Meenemen: rubber laarzen, zaklamp, pantoffels, slaapmatje (afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er beperkt aantal bedden beschikbaar, reservering op basis van aanmelding), slaapzak, kussen en MUZIEKINSTRUMENT voor diegene die dit bespelen.

Gegevens voor deelnemers aan onze workshops of trektochten:

Prijzen:

Prive les/rit (1 persoon / € 35/uur)
1 uur = € 35
2 uren = € 70
3 uren = € 105
4 uren = € 140
Duo les/rit (2 personen / € 25/uur)
1 uur = € 25 pp
2 uren = € 50 pp
3 uren = € 75 pp
4 uren = € 100 pp
Groepsles/rit (> 2 personen / € 20/uur)
1 uur = € 20 pp
2 uur = € 40 pp
3 uren = € 60 pp
4 uren = € 80 pp

Trektocht; hele dag nader te bepalen (incl. theorie).
Day trail ride € 160,00 (op speciaal verzoek)
Halve dag workshop ‘kom in de kudde’ € 70,00 pp / (minimaal 2 personen) / inclusief veld
lunch
Halve dag workshop ‘kunst en paard’ € 70,00 pp / minimaal 2 personen) /
Tijden workshop: nader te bepalen
Transfer Limoges € 45 vv
Transfer La Coquille €15 vv
Veldlunch 20,00
Kampvuurmaaltijd € 25,00 pp
Speciale workshops:
- handpaardrijden
- paardrijden met hond
- tolt voor beginners
- rijden zonder angst
- trektocht in de ‘wildernis’
- hertenbronst

Gîte ‘L’hirondelle’

€ 650,- / week (€ 350 aanbetaling / € 300 bij aankomst / borg € 250) / exclusief
eindschoonmaak / electriciteit / inclusief 1 welkoms-mand brandhout.
Brandhout € 45 / stêre

Gîte ‘Des amies’

€ 25 /pp/per nacht exclusief brandhout / includief gas/electriciteit
Brandhout € 45 / stêre
_____________________________________________________________________________

NB

Ivm met de veiligheid van onze eigen huisdieren is het verplicht honden op het terrein aangelijnd te houden en mogen zij uitsluitend loslopen op de daarvoor aangewezen speelweide en in de omheinde tuintjes van de huisjes.

WA verzekering verplicht. Max. gewicht 95 kg (zwaarder in overleg) Ivm verzekering mogen wij kinderen pas vanaf een leeftijd van 12 jaar mee uit rijden nemen buiten ons terrein. Voor jongere kinderen hebben wij veel mogelijkheden tot onze beschikking op eigen terrein.

Voor elke overnachting geldt: slaapzak-accomodatie dus eigen kussen, handoek en slaapgerei (slaapzak/dekbed ed) meenemen.

Meebrenglijst:

Handoek, kussen, slaapzak/dekbed/dekens

Geschikt rijschoeisel, pantoffels en rubber laarzen

Rijkleding met lange mouwen

Zaklamp/hoofdlampje, zakmes

Rij-geschikte regenkleding

Reserve kleding

Veilige rijhelm (verplicht)

Goed humeur!

Indeling en overige mogelijkheden op afspraak in overleg.

Wij organiseren ook trektochten op IJsland waarbij oa  ook de unieke‘workinghorsetour’ Voor meer informatie hierover, kunt u contact met ons opnemen.

Share and Enjoy: