Nieuws

Daar wij momenteel met verhuisplannen naar Frankrijk (Parc naturel in Perigord vert/ Dordogne) bezig zijn, staan onze activiteiten in België op een lager pitje. Om erg enthousiaste mensen tegenmoet te komen, zijn er dagworkshops/trektochten mogelijk op afspraak.


Wij hopen in het nieuwe jaar een nieuw aanbod te kunnen doen van meer activiteiten met IJslandse paarden in een prachtige omgeving in Frankrijk. Wilt u ons volgen tijdens het verhuisproces en van het laatste nieuws en mogelijkheden op de hoogte blijven, bent u welkom een kijkje te nemen op, of lid te worden van onze facebookpagina;

IJslander op reis

En daar gaat het nieuws als een lopend…….. IJsje

Daar wij liever de tijd buiten doorbrengen met de paarden ipv binnen achter de computer hebben we ervoor gekozen om het nieuws bij te houden middels onze facebookpagina. Wij vragen uw begrip hiervoor en wensen u veel kijk en leesplezier op de pagina; IJslander op reis

Oud nieuws:

Masterclass Bjarni Vilhjalmsson: 14/15 April

Voorafgaand aan de IJslandersvoorjaarsdag (dus prima te combineren) komt Bjarni Vilhjalsson naar Spineusart om les te geven in IJslanderrijden. Deelnemers kunnen hun eigen paard meenemen of gebruik maken van een van de IJslanders van Spineusart.

Het is mogelijk om een dag of twee dagen incl. overnachting te Spineusart te reserveren. Er zijn beperkte plaatsen om deel te nemen, zodat persoonlijke aandacht gewaarborgd is.

Info mbt deelnemen en prijzen: zie het programma onder hoofdstuk activiteiten-kalender

IJslandersdag: 16 April 2016

Net als in 2015 organiseren we weer onze jaarlijkse IJslanders-voorjaars-dag. Dit keer met een nog uitgebreider programma; eigenlijk zijn het dit jaar stiekempjes dagen geworden. (voor het programma, zie de activiteitenkalender op deze website)

Deze keer zullen de ingredienten bestaan uit een gezellig samenzijn op Spineusart, waarbij onze kudde bezocht kan worden, er een kampvuur zal branden, de heksenketel weer passend gevuld zal zijn er weer volop info komt over IJsland en een wel heel speciale mogelijkheid aangeboden wordt om het werkende IJslandse paard mee te maken in al zijn facetten en de mogelijkheid tot een tocht in de omgeving.

Bovendien hebben we als gastspreker Bjarni Pall Vilhjamsson, die speciaal voor deze gelegenheid uit IJsland komt.


18 December 2013: Jaaroverzicht 2013

De eerste sneeuw is al gevallen en inmiddels staan onze paardjes al weer lekker aan het hooi te knabbelen.

Het is een bewogen jaar geweest met veel nieuws, maar weinig tijd om dat nieuws bij te houden op de website. De introductie en onderhoud van onze facebooktijdlijn: ‘IJslander te koop’ heeft haar tijd gekost. Het verlies van een zeer dierbaar familielid en het ongeluk van Solbrunka heeft ons erg aangegrepen.

We hebben weer genoten van de vele leuke en lieve gasten die we mochten verwelkomen op Spineusart. Door omstandigheden liep het workshop-seizoen daardoor uit en kwamen de laatste gasten van dit jaar in November.

Geen probleem want ook in November was het nog genieten van de herfstpracht rond Spineusart en hadden we prima weer voor een trektocht.

Voor de liefhebbers van ‘paardenuitzicht’ is er goed nieuws. We werken er hard aan om volgend jaar, de dit jaar gearriveerde ‘Roulotte de Reve’ (pipowagen), klaar te hebben voor gasten.

Met een nieuw comfortabel tweepersoonsbed, een modern vijfpistgasfornuis, kacheltje en gezellige keukentafel met uitzicht op het eigen terras en tuin, is hij al aardig op weg om  ’buitenmensen’ een leuke vakantie te bezorgen.

Erg blij, en ook wel trots, waren we om uit Ijsland twee prachtige trailpaarden te kunnen kopen. Thrainn en Thruma arriveerden per vliegtuig vanuit IJsland in November. Ze zijn stevig, groot en hebben op IJsland veel terreinervaring opgedaan.

Ondertussen zijn we met de voorbereidingen bezig om hier samen met onze dieren een rustige jaarwisseling te verbrengen en na de jaarwisseling………? dan wordt het hoogste tijd voor een nieuwjaarsrit en pistefeestje. Maar daarover meer in het nieuwe jaar.

Vanaf hier wensen wij al onze ‘paardenmensen’ de beste wensen voor 2014 en een best uiteinde:


1 Januari 2013: Nieuwjaarsrit

Dit jaar een speciale nieuwjaarsrit te Spineusart. Na een lange rustperiode zowel voor man als paard, is Be weer meegeweest voor een buitenrit. Langs diepe valleien, steile hellingen omlaag, door woest kolkend water. Een spannende rit, die onze fijne trouwe paardjes weer rustig hebben doen verlopen. Knap van Be, dat hij op die leeftijd nog paardrijdt, en knap van onze paarden dat ze altijd weer betrouwbare metgezellen zijn. Samen met de mushtocht met de honden, een prima begin van het jaar!

23 December 2012: Kleine meisjes

worden groot. Dat geld zeker voor Undrun. Undrun is nog steeds even lief en aanhankelijk, maar wordt meer en meer, door bezoekers, verward met Tolta. Waar zou dat toch door komen? Wij hebben zo ons vermoeden als we naar haar grote donkere ogen en spierwitte manenbos kijken.

20 December 2012: Mannen in the picture

Even een kleine ‘fotoreportage’ van onze twee jonge mannen gemaakt. IJslander Hrafn en Konik Ofeingur, kunnen het prima met elkaar vinden.

Omdat ze beide niet gecastreerd zijn, kunnen ze niet in de grote IJslander kudde staan, en staan ze wat minder vaak op onze kuddefoto’s. Even dus wat extra aandacht voor deze jonge mannen.

Die zich inmiddels mooi ontwikkeld hebben en vriendelijke aanhankelijke paarden geworden zijn. Ofeingur is zo te zien de goede zorgen uit zijn jeugd niet vergeten, en moet even extra kroelen met Joep. Er staan ook nieuwe foto’s bij hun beschrijving elders (onze paarden) op deze website.

19 December 2012: Vrijheid tegenmoet

Vandaag zijn er weer 27 paarden vertrokken naar Spanje. Ons project in het Cantabrische gebergte in noordwest Spanje betekend vrijheid voor een groot aantal konikpaarden, die in Nederlandse natuurgebieden teveel waren en anders naar de slacht toe moesten. Free, Groninger landschap en het vlaams ministerie stelde de paarden gratis ter beschikking en Joep verzorgde en  organiseerde het transport en is mede initiator van het wildernis project in de Spaanse bergen.

Het inladen van de paarden is heel rustig gegaan. Ondanks dat dit semiwilde paarden zijn bleven ze heel rustig en liepen moeiteloos de vrachtwagen in. Joep hield natuurlijk wel rekeing met de samenstelling van haremgroepen en het natuurlijke gedrag van paarden.

13 December 2012: Een frisse duik

Vandaag was de wei lekker bevroren, een laagje sneeuw gaf het geheel een IJslandse aanblik. Tijd dus om de poort naar de grote wei open te doen en onze ijslanders en pretshetten lekker te laten genieten. En genieten was het; de paardjes namen een ‘frisse’ duik in de besneeuwde wei en hebben, nadat ze uitgespeeld waren, lekker aan het kuilhooi staan knabbelen tot zonsondergang.

3 December 2012: IJsland Sneeuwland

Eindelijk is er sneeuw gevallen. De ijslanders bleven op Spineusart, maar keken vrolijk toe hoe hun mede sneeuwgenieters (onze laiki) samen met Joep op de slee vertrokken.

14 Oktober 2012: Laatste hand aan de wand

Het is nog even wachten op de allerlaatste hand (de vernis laag), maar de zichtbaar laatste hand, is inmiddels ook gelegd aan de wandschildering op het toilet van de bovenverdieping. Nee, geen ‘blauwe reiters’ hier, maar wel een blauw (groenig) paard. Nadat het hele toilet een frisse facelift gekregen had en de nieuwe deuren boven geplaatst zijn, kon de wandschildering niet meer uitblijven en heeft Chris zich lekker kunnen laten gaan.

12 Oktober 2012: Knibbel- Knabbel- muur

Het grasseizoen, is zo goed als voorbij. We hebben nog wat ‘reservegras’ staan, maar de hooitijd is aangebroken en er is weer gewerkt op Spineusart. De paarden kunnen bijna vijfentwintig meter lang, lekker van het hooi genieten, zonder dat het hooi vertrapt wordt. En wij kunnen rustig al het hooi lekker uitpluizen en genieten van de heerlijk etende paardjes. De ‘vlakverdeling’ is inmiddels ingedeeld zodat ieder rustig kan eten, en na het eten, kunnen ze aan de poel of een van de de drinkbakken opzoeken uit het Paddockparadise. Volgende stap wordt een overkapping voor de voergang, maar daar is weer tijd voor nodig, of er zouden zich ineens een hele rits vrijwilligers moeten aanmelden.

23 September 2012: ‘Spaanse hogeschool’ te Spineusart

Joep is net terug uit Wenen voor een congres over wilde paarden. Interessant om zoveel wetenschappers van over heel de wereld te treffen die bezig zijn met wilde paarden. ook bracht hij oa een bezoek aan de Spaanse hoge school te Wenen.

Daar werd hij geinspireerd en ging thuis gelijk aan de slag. Resultaat: zes van onze tien zadels hangen nu aan de rode muur naast de open haard. Geen gestruikel meer over zadels in onze bibliotheekhoek.

14 Juli 2012: Workshop weekend

Tesse was geen beginner en had zelfs al haar veulendiploma, maar voor haar ouders was paardrijden, op een uitzondering na, heel nieuw. Tesse was trots op haar ouders, ze waren prima leerlingen en Tesse zelf deed het uitstekend en was zeker een groot talent in het vriendelijk omgaan met dieren.

De paarden werden zeer respectvol behandeld, de honden werden geknuffeld en elke puppy kreeg een uitgebreidde weltrusten met knuffel en tekst. Tesse heeft syndroom van down en ondanks dat dit voor haar, mbt paardrijden, lichamelijk niet makkelijk is, deed zij prima de oefeningen en kon zelfs met losse handen rijden en evenwichtsoefeningen doen. Dat ze ook aan ballet deed was goed te merken.

Voor haar grote paardenvriend Skye, componeerde en zong zij zelfs een liedje. Tesse hielp geweldig goed mee, niet alleen met het verzorgen van de paarden, maar door haar horecaervaring was ze een welkome assistente voor Chris. Wij waren onder de indruk en genoten van haar positieve energie. Voor de ouders van Tesse; een dochter om zeker trots op te zijn!

11 Juli 2012: Goede reis

We wenste niet alleen Elselien een goede reis, maar natuurlijk ook Kylja en Hugleikur. Vertrokken vanuit Merselo is hun reis prima verlopen en zijn ze goed aangekomen bij Punktur in Polen. Daar zullen ze eerst even apart komen, maar nadien deel gaan uitmaken van de grote Punkturkudde.

10 Juli 2012: Laatste ritje

Joep heeft vanavond echt zijn laatste ritje op Kylja gemaakt. Morgen vertrekt zij samen met Hugleikur naar Punktur in Polen. Daar kunnen de Punktur gasten gaan genieten van de ruime ervaring die Kylja hier heeft opgedaan en de prettige goed lange toltmogelijkheden. Mischien gaat ze ook wel voor  mooie nakomelingen zorgen. We zijn benieuwd, maar we weten dat ze bij Anne en Elselien in ervaren handen zijn. Hugleikur gaat als hij zich goed blijft ontwikkelen, ingezet worden als dekhengst en kan dus nog even van zijn mannelijkheid genieten.

20 Juni 2012: Hippo-revu

Onze IJslanders staan weer in een maandblad. Na ‘Nest’ en ‘Seasons’ was nu ‘Hippo revu’ (een blad uit de paardenwereld) aan de beurt. Liesbeth Corhout, mag trots zijn op een mooi artikel met leuke foto’s, en wij zijn natuurlijk weer trots op onze paardjes.

10 Juni 2012: Trappen

Trappen dat is onze paarden vreemd, ze gedragen zich heel sociaal en zijn vriendelijk naar mensen, hebben geen problem met honden die om hun heenlopen of een kat die naast hun hoeven zit. Toch hebben ze wel iets met trappen, en wel de trap naar ons terras. Mosi is de volgende in rij, die ook zijn trapdiploma gehaald is, en met vlag en wimpel geslaagd is.

3 Juni 2012: Nieuws

Nee dat onze IJslanders lieverds zijn, dat is niets nieuws. Ook dit keer hebben de gasten weer kunnen genieten van onze heerlijke paarden. Wel is er echt verassend nieuws vandaag, maar dat valt te lezen op onze hondensite: www.siberischelaika.nl (zie link).

28 Mei 2012: Wisseling van wacht

Vandaag is Pipar terug gekomen uit Merselo. Hij is een prachtige elegant IJslander geworden. Zijn plekje in de mannenkudde in Merselo, is ‘gewisselt van wacht’ met Hugleikur, onze jonge hengst, die niet langer in de kudde op Spineusart kon blijven, omdat hij itt Pipar, nog niet gecastreerd is. Hugleikr heeft zich inmiddels prima aangepast aan de kudde in Merselo en is zonder problemen geaccepteerd. Hij heeft het ook prima gedaan in de trailer, met Skye als steun en toeverlaat. Nieuwe foto’s zijn te zien bij: Pipar, Hugleikur, Hrafn en Ofeingur.

21 Mei 2012: Pippiepaard

Onze IJslander Thor heeft de Pippie langkous factor. Hij is vriendelijk, draagt elk kind of bange volwassene op zijn rug en gaat onverschrokken door de rivier. Nu blijkt echter ook dat hij met traplopen totaal geen moeite heeft. Gisteren kwam hij na afloop van de trektocht, gezellig even bij ons het terras op. Dat hij daarvoor eerst een trap op, en later weer af moest lopen, deerde hem absoluut niet.

3 Mei 2012: Gunstige goden

De paarden waren dankzij hun weldadige modderbadjes, bijna niet schoon te borstelen, maar genoten zichtbaar van de heerlijke ‘massages’.

Ook nu waren de weergoden ons gunstig gezind en hadden we dankzij de worsten die we naar Clara hadden gebracht, drie dagen ook voor Pien, Dorothee en Anna, nog zonneschijn genoeg om zelfs, net als bij het bezoek van Liesbet en Kirsten, buiten te eten.

De paarden hebben er weer wat bewonderaars bij en Chris kreeg van Dorothee een verkoudheidsvirus en Dorothee kreeg naar eigen zeggen van ons het IJslandervirus!

Het waren lange dagen, waarbij we in de ochtend vlak na het ontbijt al begonnen met de theorie en er ruim aandacht was voor paardengedrag en uitleg over de specifieke eigenschappen van de IJslanders.

29 April 2012: Waterworkshop of….

Of was het toch een trektocht. Dit keer waren journaliste Liesbet en haar vriendin Kirsten te gast en hebben een mooie tocht op onz IJslanders gemaakt.

Het water in de Lesse was nog gestegen, dus was het nog dieper geworden en kwam het water voorbij de buiken van de paarden. Het plezier was er niet minder om!

23 April 2012: Spetteren!

Van Birgit heb ik net de foto’s toegestuurd gekregen die ik van hun maakte, tijdens de trektocht van gisteren, waarbij ze heerlijk door de Lesse spetterden!

Bij kasteel resteigne, gingen we tot de buik toe het water in  en onder de mooie hardstenen brug door. iets verder op bij de watermolen, was de Lesse wat minder diep en hebben we even gepicknicked, maar niet voordat we toch nog even voor de lol door de lesse gingen.

Voorla Gaska en Thor hadden zoveel plezier dat ze er een leuke spetterpartij van maakte.

23 April 2012: Galdur

We vinden het erg leuk af en toe nog wat van onze ‘verkooppaarden’ te horen en te zien als ze bij hun nieuwe eigenaars zijn. We waren dan ook blij weer goede berichten van Galdur te krijgen, vergezeld van leuke foto’s. Monique schrijft dat ze erg blij met hem is, hij een goed karakter heeft, erg graag voor haar werkt en mooie gangen heeft.

Afgelopen December heeft hij voor de tweede keer een verenigings wedstrijd gedaan en mooie resultaten behaald. Hij staat met vijf andere IJslanders in een groep en binnenkort willen Monique en haar Ijslandervrienden, een keer hier komen rijden. We verheugen ons dan ook op nog meer Galdur verhalen.

Vanuit Polen krgen wij van Ann en Elselien een leuke update van de veulens van Galdur, waar ze erg tevreden over zijn en ze ook een paar foto’s van meestuurde.

22 April 2012:

Dit weekend was weer erg gezellig. We hadden een paarden workshop/trektocht en vonden het heel leuk om paardencoach Tirza (met fles wijn!) voor de tweede keer al hier te ontmoeten. Nu vergezeld van haar zus, die even over haar ‘angst’ heen geholpen moest. Wat door een rit op onze brave Thor zeer goed gelukt is.

Sarah, tot nu toe onze jongste trektochtdeelneemster, heeft laten zien, dat ook voor jonge mensen een trektocht op onze paarden geen probleem is. Zij was samen hier met haar moeder en ging stoer langs ravijnen, tot bijna aan haar knieen door de rivier en had geen probleem om ‘of the road’ een nieuw te ontdekken vallei, in te gaan. Het weer was wisselvallig met heel soms een stortbui die een gure IJslandse sfeer bracht, maar het meest van de tijd, hadden we volop zon en prachtig licht, dat het bos sprookjesachtig mooi maakte om door de bemoste valleien te rijden.

18 April 2012: Bezoek

Dit keer kregen we geen bezoek, maar ging Joep op bezoek bij Neisti. Ondanks het slechte weer heeft hij toch snel een paar plaatjes geschoten van Neisti en Bart!

Er was helaas geen tijd om op hem te rijden, dat bewaren we dus voor een volgende keer. Maar we kijken er erg naar uit, niet alleen om dan Neisti weer te zien, maar ook om Hillegonda en Bart weer te ontmoeten.

31 Maart 2012: Thuiskomst

Tolta en Mosi zijn thuisgekomen van hun training bij Eric Spee. Ze zien er tussen onze bospaarden nu erg mooi uit, daar ze bij Eric extra mooi geborsteld zijn en uit een fijne warme stal komen, ziet hun vacht al een stuk meer verzorgder uit en is al in lentestand , in vergelijk met onze buitenbospaarden. Ze zien er prachtig in conditie uit!

komplimenten voor Eric, die heel geschikt met deze verschillende paarden omgegaan is, en heeft laten zien niet alleen een wedstrijdpaard goed te kunnen trainen, maar ook een stabiel recreatiepaard goed te kunnen beleren. We zijn natuurlijk erg trots op onze kanjers en zeker Tolta heeft laten zien, een paard te zijn wat erg graag voor je werkt, en heeft in twee maanden heel veel bereikt. Ze staan hier nu prachtig te wezen en hebben eventjes rust verdient.

21 Maart 2012: Lentekunst

Het schilderij op onze toiletmuur van de bovenverdieping, is bijna klaar. Na de oerpaardjes op de benedenverdieping, siert nu een galoperende IJslander onze bovenverdieping.

3 Maart 2012: Voorjaar

Voorjaar begint hier niet alleen met de boswilg die bijna in bloei staat, ook niet alleen met het vinden van een wakkere pad, maar zeker ook met het begin van de Spineusart- voorjaarswerkjes. Vandaag is Joep begonnen met het zetten van de nieuwe omheining voor de paarden. Inmiddels staat er al een hele rij acaciapalen, die gegarandeerd 25 tot 40 jaar mee gaan (we zijn benieuwd), langs de oprit. Volgend project wordt het afzetten van de paddock en dan op naar de ovaal en de paddock-paradise-rondgang.

17 februari 2012: Spee(d) Bezoek

Net een maandje zijn Mosi en Tolta bij Eric Spee. Joep is tussendoor al eens bij de paardjes gaan kijken, maar vandaag had Eric even tijd genomen om ons de vorderingen te laten zien.

Mosi blijkt niet alleen de kleur van een ezel te hebben, maar blijkt idd ook een hard hoofd te hebben in leren. Het blijkt niet aan Joep zijn trainingsmethode te liggen, maar ook voor Eric is Mosi geen makkelijke leerling. Wel bomvast, maar een beetje te, hij wordt van niets nerveus en gaat nergens sneller van lopen. Bij de demonstratie echter was hij zelfs tot Erics verbazing, vandaag erg alert. Er is dus toch nog hoop voor ons ‘IJslands-ezeltje’.

Tolta aan de andere kant is een zeer vlotte leerling met nog geen spectaculaire maar een zeer prettige natuurtolt is zij na slechts een maandje onder het zadel, al vebazend wekkend makkelijk te rijden.

Wij zien een stabiele sterke Tolta, die niet omkijkt van voorbij razende vrachtauto’s en ondanks dat Mosi mischien niet de snelste is, smelt ik bij de aanblik van beide paardjes en ben apetrots op hun! Voor Eric natuurlijk alle lof, het is te zien dat er goed met onze paardjes gewerkt is. In de gallerie en bij de beschrijving van betreffende paarden bij de stalinformatie, treft U meer foto’s aan van vandaag.

13 Februari 2012: Wit uitzicht

Ook vandaag hadden we weer een wit uitzicht op Spineusart. De paardjes stonden echter niet zoals afgelopen weekend in de sneeuw in het zonnetje, maar nu waren de paardjes bijna niet te zien door de mist. Geen IJslandse temperaturen van minus 15, maar vandaag rond het vriespunt, en even wat sneeuw. Met al het ijs zijn onze IJslandertjes nu niet zo snel, maar heel slim, lopen ze heel voorzichtig. Ze hebben vaak veel beter dan ons in de gaten als er ijs onder de sneeuw ligt. We gaan echter minder paardrijden nu, want met de sneeuw proberen we zoveel mogelijk te profiteren van de hondenslee. Foto’s hiervan staan op www.siberischelaika.nl in de gallerie. natuurlijk hebben we, en passant, ook van onze paarden nieuwe foto’s in de gallerie gezet. Zo valt er ook voor de paardenmensen weer wat nieuws te ontdekken op deze site.

6 Februari 2012: Koorts?

Joep heeft het flink te pakken. Hij kon het niet meer onderdrukken. Na daaglijks de aanblik van bevroren water te weerstaan, is hij vandaag gezwicht. Hij heeft koorts. Geen elfstedenkoorts, maar een spineupoelkoortsje. Genoeg in ieder geval om de stoute schoen aan te trekken, of is het de stoute schaats.

Joep schaatste vandaag een paar rondjes op onze grote poel en onze IJslanders keken verbaasd toe, toen zij aan de poel kwamen drinken uit het wak dat Joep voor hun maakte.

1 Februari 2012: Winter!

Eindelijk is het zover; onze paarden zijn weer de wei op. De grond is bevroren en er ligt al een aardige laag sneeuw. Er plakt nog wel wat modder in hun vacht en aan hun staarten. Maar omdat ze vanmorgen vanuit het paddockparadise, de wei op gingen, hebben we toch snel wat foto’s gemaakt.

Arthur nam het voortouw, er werd van vreugde gesprongen, gespeeld, gerend en door de sneeuw gerold. Terwijl ik dit typ zie ik de paardjes hiervoor in de wei lekker het gras tussen de sneeuw uit eten.

IJslanders op zijn mooist. Hier alvast twee plaatjes en verspreid over de site komen er nog meer plaatjes van vandaag zoals oa van Undrun, Thor en Hugleikur bij de beschrijving op hun verkoopsite.

23 Januari 2012 : Verliefd

Tatie, die in het bosje achter ons huis staat, heeft een nieuwe vriend. Het heeft even geduurd, maar ook het nieuwe paard van Rene vind ze uiteindlijk toch wel erg leuk. De liefde is wel nog heel pril, want als wij aankomen met ons foto-apperaat om de betreffende twee ‘verliefden’ te fotograferen, komt Tatie naar ons toegesneld. Geen knuffelfoto dus, maar toch al vast een plaatje samen

21 Januari 2012: onze IJslanders naar school

De borrel van IJslander vereniging ‘Maas en Peel’ was gezellig. We hebben weer nieuwe ‘IJslander gezichten’ ontmoet en die ontmoetingen kunnen nog een ‘IJslands staartje’ krijgen. Er werd zelfs al gesproken over een heuse pannekoekenrit! Dit was echter niet het enige waarom wij in Noord Limburg onderweg waren. Mosi en Tolta zijn naar ‘school’. Joep heeft het momenteel zo druk, dat hij aan hun training niet toekomt. Immers er staan nog drie jongelingen hier in de startblokken om getraind te worden. We hebben Eric Spee de zorg toevertrouwd voor de verkoop en training van Tolta, en de conditietraining en specialistentraining van Mosi. Erg spannend voor de paardjes, maar zeker ook voor ons. Vreemd om onze ‘natuur’paardjes, nu niet in een kudde in onze ‘wildernis’ te zien staan, maar ieder in hun eigen stalletje. Over veertien dagen krijgen we de eertse update van Eric, maar ik weet niet of we zolang kunnen wachten en vrees dat we al heel snel gaan bellen en ook snel weer ‘even’ een kijkje gaan nemen. Eric Spee is een IJslanderrijder van wereldniveau! en een telgangspecialist. Hij heeft aangegeven deze zomer ook naar Spineusart te willen komen en voor een kleine groep IJslanderruiters speciale trainingen te verzorgen. Wij zullen dat natuurlijk op onze site melden. Mensen die interesse hebben in deelname, kunnen dit natuurlijk ook al aan ons doorgeven. Wij zullen hun dan persoonlijk op de hoogte houden.

16 Januari 2012: Zon op Spineusart

Eindelijk is het gaan vriezen en schijnt de zon; genieten voor mens en dier op Spineusart. De paardjes drogen op, en her en der is de droge modder nog zichtbaar, maar de dikke wintervachten zijn weer toonbaar. Hugleikur die graag bij ons is en zijn hoofd op je schouder legt, zorgde vorige week nog voor bemodderde kleding.

Deze week staat hij er weer bijna, van kop tot staart, helemaal lekker pluizig bij. Als strakjes de laatste klonters uit zijn staart verdwenen zijn, kan die weer met zijn mooie dikke wuivende pluim paraderen.

Joep die enpassant de trailer poetste kreeg hulp en bekijks van Hugleikur en Fylgja, die er geen probleem mee hebben te pas en te onpas de trailer in te lopen.

Van het kijken naar al dat ‘voorjaars’werk krijg je dorst en alles inspecteren kan ook aardig ‘vermoeiend’ zijn, maar gelukkig is er hier altijd wel een ‘collega’ waar je je grote hoofd op kan laten rusten.

26 December 2011: Daslook das leuk

Vandaag hebben we het januari nummer van maandblad ‘Seasons’ gekregen. Hierin staan maar liefst twee Spineusart artikels. Een met onze daslookrecepten en Netty (Nattie genoemd) met onze Shetlander tatie, die samen op pad gaan in de ons omringende bossen om daslook te plukken.

Ook onze IJslanders komen ruim aan bod in een artikel over onze trektochten met IJslanders in de Famenne. Kortom weer wat leesplezier voor iedereen die wat meer wil weten over ons leven met onze IJslanders.

11 November 2011: Seizoenen

Vandaag kwamen Be en netty voor het weekend. Zij namen het tijdschrift de ‘Seasons’ mee, waarin een heel artikel van acht pagina’s over Joep zijn werk met paarden in het wild.

24 Oktober 2011: herfsttooi, herfsthooi

Onze IJslanders zijn al weer volop in hun herfsttooi, ze krijgen weer hun lekkere dikke wintervacht. Dit kunnen ze bij de nachtvorst nu al prima gebruiken. Ook wij zijn lekker dik aangekleed als we naar buiten gaan, maar hadden het met dit warm zonnetje toch wel weer snel te warm gekregen.

Onze IJslandse paarden genieten inmiddels weer volop van het lekkere hooi dat Jaques ons brengt. En Tatie en Arthur, die knabbelen lekker mee in de grote kudde.

21 Oktober 2011: geen paarden

Geen paarden, maar Moeflons (wilde schapen), die dit keer naar Natuurpark Lelystad gingen. Ze kwamen wel weer uit onze Flaxfield-trailer om een beter leven tegenmoet te gaan.

Omdat het zo’n erg vrolijk plaatje was, wilde we het hier toch even laten zien.

19 Oktober 2011: Wilde paarden

Een goede dag voor het Przewalski paardje Greta, uit wildpark Han sur lesse. Zij is vandaag verhuisd naar Dobritzerheide in Duitsland, waar de reeds aanwezige kudde meteen een kijkje kwam nemen.

Greta komt in een kudde echte wilde paarden (Przewalski paarden zijn de enige echte wilde paarden ter wereld), op een 2000 hectare groot natuurgebied.

Joep en Be brachten haar hier naar toe, na het nodige bemiddelingswerk van Joep. Zo heeft er dankzij Flaxfield weer een paardje een mooi leven gekregen.

4 Oktober 2011: Zonaanbidders

Vandaag is het dierendag in de wereld. Hier op Fra Horakri is het eigenlijk altijd dierendag. Onze paardjes genieten nog van het najaarszonnetje. Thor en Sky, zijn er lekker bij gaan liggen.

26 September 2011: Einde van de zomer

Het is heerlijk warm en  de zon schijnt volop op Spineuasrt. Vandaag eens even door de foto’s van de veulens gekeken. De twee jaar oude veulens van Neisti zijn flink gegroeid. Undrun en Hrafn zijn echte knuffelpaarden geworden en laten zich graag knuffelen. Vandaag in de zon kwam Undrun haar aaieenheden halen en verkoos dit boven te gaan grazen met de rest van de kudde. Bijna twee jaar geleden lag Chris nog samen met de veulens in het stro in de wei.

12 September 2011: Poesiebeesten

Vandaag is de laatste kitten naar zijn nieuwe eigenaar gegaan. Eigenlijk moet ik zeggen de voorlaatste, want Uhu oftwel Uleke, is bij ons gebleven. Zij was de kleinste en iets minder aanhankelijk dan haar broertjes en zusjes. Alle kittens zijn bijzonder goed terecht gekomen en wonen nu van bij Zwolle tot in Frankrijk. Omdat het zo’n bijzondere kleuren betrof, heeft de telefoon en de mail ‘roodgloeiend’ gestaan.

Wij krijgen inmiddels per post, per mail en per telefoon heel veel leuke reacties van de nieuwe trotse eigenaars. Zij hadden nog nooit zo’n lieve, goed gesocialiseerde katten en zijn in hun nopjes adt de kittens zelfs al zo goed aan honden gewend waren. Wij zijn erg blij met die hartverwarmende reacties, en dus blij dat we ook met het plaatsen van onze kittens zo kritisch geweest zijn. Inmiddels hebben we al aardig wat aanvragen voor een volgend nestje, maar Leeuwtje is toch voor de zekerheid maar gecastreerd.

10 September 2011: grensoverschrijdend

Zo noordelijk gingen nog geen Konikspaarden naar een begrazingsgebied. Joep is net terug uit Estland, waar hij 48 Konikpaarden naar toe gebracht heeft. Hier leven ze in natuurgebieden van meer dan 500 hectare. De reis is prima verlopen en alle paarden inclusief de veulens zijn goed aangekomen en lopen te genieten van een Estse nazomer. Zo zijn ook deze paarden, die door Free-nature ter beschikking gesteld werden en door Ark gesponsord, weer gered. Het is Joep wederom gelukt om grenzen te verleggen!

2 September 2011: 12 paarden gered!

Weken is Joep druk bezig geweest om een plek te vinden voor 110 konikpaarden gedoneerd door Free-nature, die oa door generaties lang in natuurgebieden te leven, geschikt zijn voor begrazing in natuurgebieden. Dit is eindelijk is het gelukt! Vandaag vertrekken 12 Konik paarden om een mooi leven in een natuurpark in Bulgarije tegenmoet gaan.

Vandaag heeft Joep ze op transport begleid. Even was het zeer spannend en zag het er somber uit. Door bureaucratie, dreigde het transport wat gefinancierd wordt door stichting ARK, niet door te gaan en zouden de paarden naar de slacht moeten. Joep is de hele dag druk bezig geweest en met alle wachtende journalisten en tv ploegen, stond Joep zijn mobieltje roodgloeiend.

Joep zou Joep niet zijn als het niet wederom gelukt is om een praktische oplossing te vinden, zodat het transport kon doorgaan en de paarden gered zijn zijn. Op weg naar Bulgaarse semi-vrijheid.

11 Augustus 2011:

Van Hetty van Berne van Hoof, ontvingen wij vanmorgen deze prachtige fotocollage. Onze West siberische laika Volchok, gecombineerd met een prehistorische grotschildering met paarden. Natuurlijk sprak deze hond/paard combinatie ons erg aan, en willen we jullie niet onthouden. (de wolvenversie staat op onze hondensite: http://www.siberischelaika.nl )

10 Augustus 2011: Kattekoppen

Dit keer geen paardennieuws maar Kittennieuws. Onze Main Coon kittens zijn oud genoeg om naar hun nieuwe eigenaar te gaan. De eerste nestverlaters ‘vliegen’ dan ook al uit. Main Coon staan bekend als het grootste kattenras en zijn de ‘honden’ onder de katten. Rustige aanhankelijke lieve katten zoals ook de ouders van deze kittens zijn.

03 Augustus 2011: 3-dubbel primeur

Rob, uit Nieuw Zeeland, te bezoek op Spineusart, dus even een fijne buitenrit gemaakt op onze IJslanders. Zo kon Rob, op een leuke manier wat van de omgeving zien. Voor Rob, die op Sky reed, de eerste keer op een IJslander. Voor onze IJslander Mosi, de eerste keer een gezamelijke buitenrit, en de tevens de eerste keer bitloos. Doordat Mosi rustig in onze rijbak is ingereden en regelmatig mee geweest is als handpaard, was deze rustige buitenrit geen probleem. Hij gedroeg zich uitstekend en heeft zelfs een stukje mee gedraafd en gegalopperd. Een knappe prestatie voor deze coole IJslander.

1 Augustus 2011: Twee keer

Joeps verjaardag wordt het weekend gevierd, maar vandaag toch tijd voor een verjaardagsrit: vijfentwintig jaar Kotra en twee keer vijfentwintig jaar Joep. Een duidelijk plezier voor twee. Ondanks dat Kotra een jaar niet gereden is ging ze graag mee en heeft ze heerlijk lang getolt. Ze toont nog steeds haar makkelijke karakter en dat ook een IJslander op leeftijd nog veel looplust heeft.

23/24 Juli 2011: Natuurtalent

Sommige mensen schrijven in voor een trektocht en blijken beginners, andere mensen zijn beginners en blijken natuurtalenten. Zo verging het Marc, die maakte, als totaal beginner, in een weekend op onze IJslanders zoveel vorderingen dat hij zelfs een buitengalopje kon maken onder begeleiding van Joep. Brigitte mocht als afsluiting nog even van een toltles proeven. Het weekend was mn Zaterdag voorzien van stevige regenbuien, maar dat drukte de pret niet. Ons flexibel workshopprogramma gaf de mogelijkheid om optimaal te profiteren van het goede weer dat geregeld door kwam. Op Zondag hebben we zelfs genoten van een rit in de zon en even een terrasje gepikt op Spineusart.

21 Juli 2011: Pretshetten

Nadat Amy, Ellen en hun vader Philippe de hele morgen op de IJslanders gereden hebben zijn vanmiddag Tatie en Arthuur gerestyled door stylingteam Ellen en Amy. Braafjes lieten Tatie en Tuurke zich hun nieuwe kapsel aan meten en ze genoten van de goede borstelbeurt. Het resultaat mag er zijn. Samen met de kersverse stylistes op de foto en meer plaatjes van de making-of en detailopnames zijn te bewonderen in de gallerie.

18 Juli 2011: leuker dan Walt Disney

De zusjes Amy en Ellen mochten voor hun vader een vakantie kiezen. Spineusart leek hun, met alle echte dieren, toch leuker dan Disneyland Parijs. Amy en Ellen hebben dan ook een week lang, druk geknuffeld met honden, katten en niet te vergeten een volledige workshop IJslander rijden voor beginners gehad. Tatie en Arthur werden mooi geborsteld, pupje Kushak kreeg veel speelaandacht, en het kattencircus van de jonge kittens was toch wel bijna favoriet, maar moest sterk concurreren met Poemaknuffelen!

15 Juli 2011: Kleine paardjes worden groter

Nog maar anderhalf jaar geleden maakten we ons grote zorgen of Ofeingur, het kleine konikveulen welke door het ijs gezakt was en hier vier uur in was blijven steken, het zou overleven. Nu is Ofeingur inmiddels goed gegroeid en op weg een stevige Konikhengst t worden. Hij is twee jaar en staat met onze jonge IJslandse mannen Pipar en Hrafn in Merselo. We willen jullie graag op de hoogte houden met een recente foto, om al diegenen die zijn eerdere foto’s gezien hebben, te laten zien dat het zich soms moeite loont om te vechten voor een leven.

7 Juli 2011: Drie ‘heemskinderen’?

Een toevalstreffer ontdekt tijdens het voorbij lopen. Terwijl Chris twee honden op de picknicktafel zag zitten en de derde erbij riep om een statiefoto te maken, kwam Shetlander Arthur voor het beeld gelopen. Dacht ze eerst dat hij de foto zou verpesten, bleek dit weer een typsche pretschettenstreek te zijn en leverde het, onbewust, een grappig tafereel op.

3 Juli 2011: de grote reis

Geen echt grote reis, maar een tochtje van hier tot Resteigne en terug. Toch ervaren we het als een grote reis, voor onze IJslanderse merrie Nattdis. Na een lang beraad en weken van spanning voor Kathelijne, hebben we dan toch de knoop doorgehakt. Hoewel IJslander Nattdis niet op onze verkooplijst stond, wilde Kathelijne Nattdis dolgraag kopen.

Nattdis is een dochter van IJslander hengst Uri fra Solbergi en onze ijslander merrie Kotra fra Ytri kongsbakki. Kathelijne heeft geen ijslander fokmerrie van haar Uri, die inmiddels met zijn 27 jaar toch al aardig op leeftijd is. Omdat Uri zo’n mooie en prettige paarden vererft, wil Kathelijne graag hiermee verder fokken. Onze Nattdis is met haar ‘goudappelkleur’ ( zilverappel palomino) een bijzondere IJslandse verschijning. Ze heeft een mooie bouw en een zeer prettig stabiel karakter en is eczeemvrij. Zij heeft ons twee mooie veulens gegeven, merrie Dimmalin en hengst Hrafn. Dimmalin blijft in onze kudde en Hrafn staat voor een goed thuis te koop op onze verkooplijst

Share and Enjoy: