single.php

Karakter

xHet uiterlijk en de goede constitutie van de West Siberische Laika, is duizenden jaren lang, geselecteerd door de strenge natuurlijke omstandigheden waarin hij leefde. Het vriendelijke en universeel bruikbare karakter, is ontstaan door het sinds de oertijd samenleven en werken met de mens.

Ware hondennatuur

De West Siberische laika is, mits zijn eigenaren over dezelfde kwaliteiten beschikken, stabiel, aanhankelijk, actief en vriendelijk gezelschap. De west siberische laika is ongeschikt voor twee fulltime werkende mensen en moet opgenomen worden in de gezinssituatie en kunnen samenleven met zijn mensen. De Laika is een maximum aan natuur in een maximum aan hond. Dat wil zeggen dat alle natuurlijke hondengedrag in hem nog aanwezig is. Hij is dus niet geschikt voor mensen welke een een hond willen geselecteerd op uitsluitend ‘slaafse’ volgzaamheid, maar uitermate geschikt voor mensen welke kunnen genieten van een universeel bruikbare, ware hondennatuur

Meerdere bezitters aan het woord

Omdat wij zo goed mogelijke informatie mbt het karakter van de West Siberische Laika willen geven, geven wij in dit hoofdstuk ruimte om meerdere West Siberische Laika bezitters aan het woord te laten, over hun ervaring met de West Siberische Laika. Zo ontstaat er een ruimer beeld, dan enkel de ervaring van weinig personen, welke nog niet lang, slechts met enkele honden, of slechts uit enkele foklijnen, ervaring hebben.

Laiki ontmoeten

Ook delen wij graag onze ervaring van ons samenleven met West Siberische Laika sinds de komst van onze Tom (geboren 1987 te Tomsk Siberie). In de meer dan Twintig jaren dat wij fokken ( 8 nesten), houden wij met vele eigenaren een goed contact en horen ook hun ervaringen. Inmiddels hebben wij onze vijftiende West Siberische Laika, kennen we vele Laiki bij vrienden en kennisen en hebben honderden Laiki ontmoet, zowel in verschillende delen van Europa als ook in Rusland / Siberie.

Geschikt?

De laika is voor ons een geschikte hond, maar of U een geschikte eigenaar zult zijn, hangt af van veel factoren; Mag Uw hond met U samenleven? Heeft U veel tijd over voor Uw hond? Bent U consequent? Bent U flexibel? Heeft U emphatisch vermogen? Bent U bereid uw hond te leren kennen? Enz. enz.

Wij stellen U eerst onze West Siberische Laiki voor en laten daarna andere Laika-eigenaren aan het woord:

 • Naam: Tom
 • Geslacht: Reu
 • Geboorteplaats: Siberie
 • Eerste generatie afstamming: Siberie- Siberie
 • Beschrijving:
 • Tom was een zeer vriendelijke sociale hond, welke met zachte hand behandeld diende te worden. Tom was vriendelijk zowel met reuen als teven, maar kon zich indien aangevallen prima verdedigen. Buiten blafte Tom graag, maar niet zonder reden, en doorgaans was hij dan ook stil. Hij had een hekel aan katten, en een voorliefde voor vers wit brood. Hoewel een echte kindervriend zou hij, als echt de nood aan de man kwam, zijn mensen prima verdedigen. Hij luisterde prima en kon altijd loslopen. Hij deed een gehoorzaamheidscursus, speurde, werd oa twee maal wereldkampioen, liep mee voor de slee, maar wilde niet graag vies worden. Waterplassen vermeed hij dan ook en als hij vies werdt likte hij zich als een kat schoon. Ondanks dat Tom in een Siberische staatsfokkerij geboren was, en daar het eerste half jaar van zijn leven verbracht heeft, gedroeg hij zich uiterst beschaafd en was prima gezelschap zelfs in restaurant of hotel. Hij was een stabiele hond en voor iedereen prettig en handelbaar gezelschap. Een vriendelijk, warm hart uit het koude Siberie.

 • Naam: Taiga
 • Geslacht: teef
 • Geboorteplaats: voormalig USSR (tegenwoordig Oekraine)
 • Eerste generatie afstamming: Rusland-Rusland
 • Beschrijving:
 • Taiga was een zeer gehoorzame sociale vriendelijke hond, maar met wel een duidelijke voorkeur voor haar mensen. Mensen welke ze niet moest negeerde ze duidelijk of in het ergste geval blafte ze, ze kort aan. Indien haar baasjes niet aanwezig waren verdedigde ze het hebben en houden. Met andere honden kon ze prima overweg, zowel reuen als teven, ze kreeg zelfs de meest chagrijnige hond aan het spelen. Ze had een groot gevoel voor humor en wilde dolgraag met je samenwerken. Alles wat je met Taiga deed deed ze dan ook vol overgave en met veel succes! Ze stond van meet af aan als leidhond voor de slee en deed dit uitzonderlijk goed en zeer betrouwbaar, ze speurde uitstekend, werd oa reserve wereldkampioen, apporteerde, was uitstekend in gehoorzaamheid en behendigheid. Taiga kon overal en altijd loslopen en luisterde prima. Ze was uitstekend reisgezelschap en een prima moeder voor haar pups. Het is een groot plezier om met deze hond te hebben samengeleefd. Een hond om altijd van te houden.

 • Naam: Jarky (Irgus bis cz)
 • Geslacht: reu
 • Geboorteplaats: Slowakije
 • Eerste generatie afstamming: Moskow-Siberie
 • Beschrijving:
 • Jarky was op de eerste plaats een ontzettend trouwe hond en zeer op zijn mensen gericht! In het byzonder op zijn eigenaar, hiervoor ging hij door vuur en was onvoorwaardelijk trouw. Hij liep nooit weg en was zonder navraag altijd in de buurt. Indien met vrienden mee wandelen, liep hij zodra hij los van de lijn was, snel terug naar zijn baasje. Een zeer gehoorzame West Siberische Laika met uitzonderlijk veel will to please! Honden welke hij kende begroette hij vriendelijk, hij ging prima om met pups en teven. Voor machoreuen had hij altijd wel een macho-antwoord, deels te verklaren door een zeer slechte ervaring, welke hem bijna het leven gekost had, deels ook zijn karakter. De enkele keren in zijn leven dat het tot een gevecht gekomen is, bleek hij uiterst fair, makkelijk te corrigeren en niet rancuneus . Door zijn will to please was Jarky een goede werkhond, voor de slee, gehoorzaamheid, oa twee maal wereldkampioen, jachtproeven, hij deed het allemaal prima, met altijd een blik naar zijn baasje. Als speurhond was hij uiterst betrouwbaar, zeer langzaam maar heel precies, ondanks dat het vinden van het stuk geen beloning voor hem was ( hij vond dode dieren maar niets). Ondanks dat Jarky een vervent kattenjager was, heeft hij toen we zelf  katten namen deze zeer snel geaccepteerd en hier, net als met de nadien gekomen kippen, prima mee samengeleefd. Een dijk van een hond, met een reuzehart en groot gevoel voor goed en kwaad. Hij leerde me volledig te vertrouwen op het beoordelingsvermogen van een hond, en heeft me altijd vergezeld op mijn reizen. Met Jarky aan mijn zijde, was ik ten alle tijde veilig. Zeer veel bewondering voor deze kanjer.

 • Naam: Tuman (Ikar bis cz)
 • Geslacht: reu
 • Geboorteplaats: Slowakije
 • Eerste generatie afstamming: Moscow- Siberie ( halfbroer van Jarky,      dezelfde vader, andere moeder)
 • Beschrijving:
 • Tuman had een groot hart voor iedereen, altijd vriendelijk naar alle mensen en alle honden, leek Tuman een zeer gemakkelijke gezelschapshond; Tuman zijn grote liefde, waren echter niet de mensen, maar het rennen en jagen. Dit maakte Tuman een uitstekende werkhond voor de slee en prima ultra hardloopgezelschap, 65 km was geen probleem voor Tuman. Voor de slee, was hij ook uiterst gehoorzaam, ook in huis of aangelijnd was Tuman braaf en gehoorzaam. Loslopend had je voor Tuman echter altijd een extra oog nodig! In een onbewaakt ogenblik vond hij altijd wel een aanleiding om elders te gaan kijken, hij was zo sociaal dat hij gerust de wandeling afmaakte met een eerder tegengekomen hond, zijn baasje al zoekend achterlatend, en braaf bij de auto zittend, wachtend op de hereniging. Ook met wild in de buurt moest je het extra Tumanoog altijd paraat houden. Hij had niet de trouwheid van zijn halfbroer Jarky, maar de eigenzinnigheid van zijn moeder, die net als Tuman zelf, heel gehoorzaam kon zijn, maar los ook altijd dat extra oog nodig had. Zij slaagde voor haar IPO test, kon bewonderenswaardig onaangelijnd door de stad of hondententoonstelling lopen, maar…. bleef altijd ook haar eigen ding doen. Zijn grote aaibaarheid, vriendelijkheid en zeer sociale karakter, maakte hem tot een aangenaam gezelschap voor iedereen. Hij was een zeer stabiele hond, rustig en niet onder de indruk van nieuwe situaties. Het eerste half jaar geisoleerd opgegroeid, was aangelijnd worden, de auto in, de stad in, hotel in, allemaal geen probleem voor Tuman. Een vriend met een groot aanpassingsvermogen.

 • Naam:Tziganka of borakisline
 • Geslacht: teef
 • Geboorteplaats: Belgie
 • Eerste generatie afstamming: Moskouw- Moskouw
 • Beschrijving:
 • Tziganka was een zelfverzekerd, vriendelijk teefje. Een prima combinatie van haar actieve stoere vader en zeer rustige vriendelijke moeder. Ze was mensvriendelijk en kon het prima met andere honden overweg zowel reuen als ook teven. Een rustige hond in huis en actief en speels buitenshuis. Gehoorzaam en flexibel paste ze zich makkelijk aan nieuwe situaties aan. Helaas is ze doordat ze graag met andere honden speelden en spelend  achter  een andere hond aan de straat overstak, vroegtijdig aan haar dood gekomen.

 • Naam: Arctic Legend Biryook
 • Geslacht: reu
 • Geboorteplaats: Nederland
 • Eerste generatie afstamming: Slowakije- USSR
 • Beschrijving:
 • Biryook staat model voor de veelzijdigheid van de West Siberische Laika. Hij was een sociale, vriendelijke hond, met wel een voorkeur voor zijn mensen. Heel stabiel van karakter, rustig en zeer zelden blaffend, liep hij gehoorzaam altijd los. Hij was stoer, maar toch zeer sociaal en kon met reuen en teven prima overweg. Biryook was de eerste en tot nu toe enige laika op de officiele Nederlandse speurhondenlijst, hij stond als leidhond voor de slee, kon de ene dag in een gebied mee gaan jagen als drijfhond en in dat zelfde gebied, de dag erna los meelopen achter het paard en zelfs als er een ree voor zijn neus overstak, toch mooi bij zijn mensen blijven. Ook als valkeniershond functioneerde hij prima. Hij werd Nationaal Kampioen en ook apporteren deed hij heel netjes. Als volwassen hond wende hij nog prima aan onze katten en kippen. Het roedelleven was aan hem minder besteed en net als Jarky, was hij het gelukkigst als hij alleen bij zijn mensen was. Hij was dan ook een uitstekend maatje, altijd erbij, of het nu een jachtpartij of een lezing of vergadering was, Biryook was uitstekend gezelschap en niet alleen een model laika, maar ook een model hond.

 • Naam: Kitaj
 • Geslacht: teef
 • Geboorteplaats: Hongarije
 • Eerste generatie afstamming: Slowakije- Hongarije
 • Beschrijving:
 • Kitaj is een makkelijke hond voor iedereen, altijd vriendelijk, sociaal met andere honden. Een prima werkhond en fijn gezelschap. Kitaj houd wel altijd haar eigenwaarde en daarmee ook haar eigenzinnigheid. Nooit is iets vanzelfsprekend en nooit wordt automatisch het geleerde uitgevoerd. Vaak wordt er uitgeprobeerd of het echt wel nodig is om het gevraagde uit te voeren en of de gestelde regels, ook wel op dat moment tellen. Ondanks dat ze niet onze slankste hond is, heeft ze een prima conditie en is ze een echte harde werker voor de slee. Zij is als allemansvriend een prima gezelschap ook voor kinderen. Wordt ze echter alleen in de auto gelaten, hoeft deze niet op slot, want dan komt er geen vreemde in, eenmaal weer uit de auto is zij weer de vriendelijkheid zelve. Leven van het land is Kitaj op haar lijf geschreven, ze is een prima muizenvanger, vrees der mollen en als fruit en bessen rijp zijn, smult ze van al dit fruitigs lekkers, in tegenstelling tot veel andere Laiki is ze niet zo kieskeurig met eten; iets wat haar ook wel is aan te zien. Kitaj is een rustige hond en valt daardoor niet altijd op in de roedel, des te meer waardering voor deze gemakkelijk en slimme dame.

 • Naam: Lisitschka (Centa Oridzinalis)
 • Geslacht: teef
 • Geboorteplaats: Letland
 • Eerste generatie afstamming: Estland-Letland
 • Beschrijving:
 • Lisitschka is geen allemansvriend, maar zoekt haar mensen uit, de andere negeert ze, of blaft ze aan. De meeste mensen vind ze echter prima en ze is dan ook vriendelijk en sociaal. Met andere honden gaat ze prima overweg, mits ze haar in haar waarde laten en mits ze haar dochter met rust laten, want meer dan al het andere is Lisitschka een prima moeder die zelfs na jaren, haar kinderen nog verzorgd, wast en verdedigd. Ook haar niet eigen pups vind ze geweldig en verzordg ze vol overgave, een echt oermoedertje. Lisitschka heeft veel will to please, luisterd heel goed en apporteerd prima, alles wat los en vast zit, tot in den treuren en zelfs uit het water. Ze is een uitstekende werker voor de slee en staat van jongs af aan als leidhond ingespannen. Ook begeleid ze graag een paardrijdtocht en bleef zonder trainig prima bij paard en begeleider. Lisitschka is een veelzijdige Laika en neemt al haar taken serieus. Als de baasjes niet thuis zijn, hoort er niemand binnen te komen of iets mee te nemen. Deze taak nam ze automatisch en zonder trainig op zich, en staat ze ook direkt weer aan ons af als we thuis zijn. Een nieuwe kat of kip is voor haar geen probleem, als de baasjes het goed vinden, zal het wel goed zijn. Uitverkoren worden als reisgezelschap vind ze een grote eer en ze geniet van elke autorit. Een gehoorzaam pittig dametje, heerlijk gezelschap, maar voor haar mensen.

 • Naam: Borr (Borr tundra of arctic sobaki)
 • Geslacht: reu
 • Geboorteplaats: nederland
 • Eerste generatie afstamming: Slowakije-nederland
 • Beschrijving:
 • Borr is een zeer vriendelijke allemansvriend. Ondanks zijn stabiele karakter, is hij zeer snel onder de indruk. Een stemverheffing doet Borr al meteen reageren. Een zacht mannetje met een stoer uiterlijk. Een sociale hond ook met andere honden en pups. Kleine kinderen hebben zijn speciale aandacht en het is mooi om te zien hoe voorzichtig deze grote hond met de kleine mensjes omgaat. Ondanks dat Borr nauwelijks is opgevoed, luisterd hij goed. Een hond met zeer veel mogelijkheden, welke door het grote roedelleven hier, niet altijd tot zijn recht komt. Een heel gemakkelijke vriendelijke hond, soms een vlaagje van eigenzinnigheid, maar altijd blij met mensengezelschap. Een grote lieverd.

 • Naam:Volchok
 • Geslacht: reu
 • Geboorteplaats: Oekraine
 • Eerste generatie afstamming: Rusland- Rusland
 • Beschrijving:
 • Buiten in ons hondenbos is Volchok een drukbol, hij wil zo graag bij de mensen zijn dat hij bij de aanblik van een mens, meteen actief wordt en alles uit de kast haalt om aandacht te krijgen. Volchok is een hond met een geschiedenis en pas als volwassen hond bij ons gekomen. Hij is sociaal en was direkt goed geintegreerd bij de rest van onze Laiki. Hij heeft veel energie, maar zet dit niet altijd om in werken; hij loopt goed mee met de slee, maar vind het vooral leuk om erbij te zijn en mee te doen. Eenmaal in huis of mee op reis is hij in zijn element en bij de mensen is hij dan ook rustig en zichtbaar blij. Hij is heel erg slim, maar dit is niet altijd een voordeel. Hij weet precies hoe hij alles voor elkaar kan krijgen, weet ook wat niet mag, maar trekt zich daar niet altijd iets van aan. Zo stiekumpjes vertrouwen wij hem niet echt met kippen en katten, hoewel hij onder ons toezicht prima met hun samen kan zijn. Hij is gek op mensen en alle bezoek wordt vriendelijk begroet en soms letterlijk het onderste boven gesprongen. Ook hondengezelschap accepteerd hij. Hij is reserve wereldkampioen en hoewel de koning van het Loupy-bos is hij sociaal met soortgenoten. Ondanks dat Volchok een wat kortere spanningsboog heeft luistert hij heel goed en heeft veel will to please. Zijn pretoogjes houden ons altijd alert en doen ons snel zijn ondeugdjes vergeten.

 • Naam: Dwayka (Legend of Flaxfield Dwayka)
 • Geslacht: teef
 • Geboorteplaats: Belgie
 • Eerste generatie afstamming: Letland- Nederland
 • Beschrijving:
 • Dwayka heeft zelden haar oortjes omhoog als er mensen in de buurt zijn. Ze is een makkelijke onderdanige hond. Veel drukte hoeft voor haar niet, ze is zelf dan ook heel rustig van aard. Dwayka is gemakkelijk met andere dieren en sociaal voor soortgenoten; Behalve als moeders in de buurt is, want dan durft ze wel eens spatjes te hebben naar nieuwkomers en waant ze zich heel wat. Moeders zal haar immers altijd ter zijde staan als ze door iemand wordt lastig gevallen. Dwayka apporteerd graag en niet in het minst voor een eetbare beloning. Ondanks dat ze heel rustig is en graag de hele dag op de bank ligt, is ze een prima werkhondje dat zich graag inzet. Hoewel ze graag overal mee naar toe gaat, is in tegenstelling tot onze andere Laiki, autorijden niet een favoriete bezigheid van Dwayka. Net als haar vader is ze zeer stemgevoelig en een minimale en zachte opvoeding is genoeg geweest om haar tot een prettige gezelschapshond te maken, die goed luisterd.

 • Naam: Pippie (Arctic Legend Gindigirka)
 • Geslacht: teef
 • Geboorteplaats: Nederland
 • Eerste generatie afstamming: Letland-Hongarije
 • Beschrijving:
 • Pippie is een vrolijke stoere teef. Ze is een heel leuk kindermeisje voor de pups welke hier geboren zijn. Ze speelt, verzordg en voed op, dit vaak samen met haar maatje Mimayin (onze Tibetaanse Mastif teef). Pippie is, als al onze Laiki, graag mee op reis en kan overal mee naar toe; losrennend een natuurproject bezoeken of urenlang onder een vergadertafel liggen, ook lange tijd alleen wachten in de auto deren haar niet. En passant werd ze zonder enige showervaring wereldkampioen. Ze is mee op stap en dat telt. Pippie luisterd goed en kan makkelijk met andere honden. Door haar makkelijk karakter wordt ze ook wel wat verwend, dan kan deze dame eigenzinnige trekjes krijgen en worden wij weer even wakker gehouden. Ze heeft een prima balans tussen actie en rust en is een stabiele hond. Ook nieuwe situaties zijn voor deze bosbewoonster geen probleem, ze past zich zeer snel aan en roept vaak bewondering op.

 • Naam: Jurky (Arctic Legend Gjenisey)
 • Geslacht: Reu
 • geboorteplaats: Nederland
 • Eerste generatie afstamming:  Letland- Hongarije
 • beschrijving:
 • :

  Jurky is een volle broer van Pippie en net als zijn zusje zeer gehoorzaam. Zelfs met de poort open blijft hij braaf in zijn tuin en hij neemt dan ook genoegen met een laag hekje. Hij is zeer sociaal en vriendelijk met andere honden, reu of teef. Hij gaat onaangelijnd mee wandelen en regelmatig los mee hardlopen. Hij is voorzichtig met zijn verzameling speeltjes en zal deze niet stukbijten. Jurky leeft als grote kindervriend in het gezin van mijn zusje en ik laat de rest van de omschrijving dan ook graag aan hun over:

  Jurkyj is super lief voor alles en iedereen, andere honden, mensen (klein en groot). Alleen met muizen gaat hij iets minder voorzichtig om. Hij houdt er ook van achter wild aan te rennen, konijnen, dassen, reëen, vogels, fazanten! Op dat moment luister hij niet zo goed als ik hem roep, maar hij komt wel altijd terug, kwestie van geduld hebben. In de hondencursussen was hij voorbeeldig. Erg intelligent. Doet echt alles wat je hem vraagt. Je hoeft het hem maar een of twee keer voor te doen en hij doet het. Hij is erg speels, maar kan ook heel soms lekker eigenwijs zijn. Hij houdt van bergen, zon en sneeuw en ook van knuffelen met mens en soortgenoten, vooral teefjes. Beschermt je ook als dat nodig mocht zijn. Daarnaast is hij heel knap en jeugdkampioen. Kortom een fantastische, trouwe, knappe, verdraagzame, gezonde en vooral lieve hond! Familie Lardinois

 • Naam: Itoera (Legend of Flaxfield Itoera)
 • Geslacht: teef
 • Geboorteplaats: Belgie
 • Eerste generatie afstamming: Nederland- Letland
 • Beschrijving
 • Itoera is nog een jonge dame van bijna drie, maar viel in het nest, al snel op door haar zeer sociale en makkelijk karakter. Ze is erg mensgericht en vriendjes met iedereen, andere honden vindt ze allemaal leuk en ze krijgt zelfs brompotten aan het spelen. Ze maakt deel uit van ons roedel, maar woont bij Carmen en Walter. Hier wijkt ze niet van Carmen haar zijde en is een ideale begeleidhond voor alle uitjes. De volgende beschrijving is van Carmen en Walter:

  Hallo nach Belgien,

  endlich eine Beschreibung unseres Laika-Mädchens.

  Steckbrief:                           Ich heiße Itoera

  geb.                                      12.04.2009 in Belgien

  Grösse:                                54 cm

  Gewicht:                             19,7 kg

  Haarfarbe:                          wolfsgrau / Lang-Stockhaar

  wohnhaft:                           Xanten

  Hobbys:                               schlafen, spielen,fressen,schmusen,aufpassen

  und manchmal auf raufen mit anderen Hunden (aber nur

  wenn man mich ärgert)

  Autofahren stundenlang

  Itoera ist ein sehr cleveres Hundemädchen mit allen Eigenschaften die einen Lanka

  ausmachen. Sie ist mehr menschenbezogen, liegt aber auch Alleingänge, die sie aber

  auch wieder abbricht wenn man sie ruft.(Das kannte ich von unserem Rüden Iris

  anders).Reagiert sehr empfindlich auf ungerechter Behandlung. Zieht sich bei laut-

  starken Diskussionen in ihr Hundebett zurück. Schlafen ist im Haus sehr beliebt.

  Sie mag auch stundenlanges Spielen im Garten. Das Apportieren von Bällen oder

  anderen Dingen steht hoch im Kurs. Schwimmen gehört auch zu ihren fast täglichen

  Betätigungen.

  Im Umgang mit anderen Hunden ist sie sehr sozial.Sucht keinen Streit und liebt der

  Kontakt mit den Anderen (egal ob Rüde oder Hündin).Wenn man sie aber angreift,

  zeigt sie sehr viel Eigeninitiative und Selbstständigkeit und regelt im Windeseile die

  Situation. Dann sind wir plötzlich ein sehr grosses Mädchen und es gibt Ohrfeigen.

  Sie genießt seitens der Dorfhunde sehr viel Respekt.

  Sie mag auch andere Menschen, solange die nicht hektisch sind. Dann zieht sie sich

  lieber zurück.

  Also kurz gesagt. DER PERFEKTE HUND! Klug und sehr lernfähig. Im Haus sehr ruhig,

  akzeptiert alles was man sagt (Möbel,Teppiche etc. alles noch im Originalzustand).

  Mitnahme immer möglich.Geschäfte, Besprechungen Bank, Anwaltskanzleien, Ämter

  alles kein Problem. Sie legt sich hin und wartet bis man alles erledigt hat.

  Draussen sehr lebhaft und offen für alle sportlichen Aktionen: Radfahren, Schwimmen,

  Joggen, Klettern, Suchspiele – hauptsache mit ihren Leuten DABEISEIN ist alles!

  Das einzige Problem, sie möchte bei niemanden bleiben. Selbst bei meiner Mutter,

  die Itoera sehr mag, möchte sie nicht bleiben. Das Leckerchen holen wir uns vor der

  Türe ab, nur nicht reingehen, dann könnte die Türe zu gehen.

  Also lasse ich sie, im Garten oder bei uns im Haus, wenn wir sie nicht mitnehmen

  können.

  Wir lassen Itoera zur jedes Jahreszeit im Wald ohne Leine laufen. Sie wittert zwar alles, aber bleibt trotzdem bei Ihren Menscheneltern ohne probleme einfach toll.

  DAS IST ALSO UNSER LAIKAMÄDCHEN eine Mischung aus ihrer Mama und ihrem Papa.

  ” ES IST SCHÖN DAS ES SIE GIBT” DANKE.

  Carmen en Walter


 • Naam: Dushka (legend of Flaxfield Jadushka)
 • Geslacht: teef
 • Geboorteplaats: Belgie
 • Eerste generatie afstamming: Rusland- Letland
 • Beschrijving:
 • Dushka, is wederom uitgezocht op mensgerichtheid en will to please. Bijna een jaar oud is ze stabiel,vrolijk, speels en zacht. Gedraagt zich heel stoer in alle nieuwe situaties en weet prima hoe honden en katten communiceren. Ze kan met iedereen overweg en vind alle mensen leuk, die worden dan ook allemaal vriendelijk begroet. Ze leert heel snel en blijkt een slimme leerling. Ze maakt deel uit van ons roedel, maar woont bij Francoise en Ettienne, welke ze vaak begeleid in het wildpark. Aan Etienne dan ook om deze omschrijving aan te vullen: vrij vertaald uit het Frans:

  We hebben al verschillende rassen honden gehad, maar geen enkele hond zo aanhankelijk als Duschka. Hoewel ze momenteel pubert, is ze ontzettend lief en heel vriendelijk naar iedereen. Heel ons gezin is gek op haar, zelfs onze dochter die niet zo gek op honden was. Ze speelt met alle honden. Ze is zeer intelligent, wat ook bevestigd wordt door de docent op de hondenschool. Duschka mocht hier zomaar een klas overslaan en snapt heel snel wat er bedoeld wordt. Buitenshuis is ze heel actief, luisterd goed ook als ze los loopt en speelt heel veel. Binnenshuis is ze rustig en gaat ze het liefst heel dicht bij de houtkachel liggen (tussen de muur en de kachel!). Ze eet heel rustig en heeft alles graag wat wij eten inclusief het fruit. Ze is braaf als wij van huis zijn, zowelals ze binnen of buiten blijft. Ze gaat niet graag mee in de auto, hoewel dit nu telkens beter gaat. Vooral als ze naar Chris en Joep gaat, waar ze met alle honden speelt en nog steeds prima met de kippen en katten overweg kan. Ze is al een paar keer mee ingespannen voor de slee en is ook hierin een natuurtalent. Ze kan overal mee naar toe en voelt zich prima thuis zowel in het bos als ook in de drukke stad, waar ze veel bewondering krijgt, en ons soms zelfs gevraagd wordt of het een vosje of wolvenjong is.

  Ettienne

 • Naam: Darouk (Legend of Flaxfield Darouk)
 • Geslacht: Reu
 • Geboorteplaats: Belgie
 • Eerste generatie afstamming: Nederland-letland
 • Beschrijving:
 • Dit is Darouk, onze zes jaar oude West-Siberische Laika reu. Darouk heeft een schofthoogte van 62,5 cm en is de zoon van pappa Borr en mamma Lisitschka, twee honden uit de Flaxfield roedel van Chris en Joep van de Vlasakker.

  Darouk is onze eerste hond en wij hadden ons geen betere, mooiere en trouwere vriend kunnen wensen (welke baas zegt dit nou niet over zijn hond). Darouk is zeer gevoelig en kan met zachte hand worden gestuurd. Hij observeert zijn baas scherp en pikt commando’s snel op. Hij is een echte mensenhond, het contact met zijn baas is voor hem zeer belangrijk.

  De laika is nog een betrekkelijk onbekend ras. Hij heeft een sterk gestel en hoeft weinig naar de dierenarts. De vacht van de laika beschermt hem goed tegen de kou en is zelfreinigend. Het vuil valt er vanzelf af. Wij wassen de hond nooit.  Ook de zomers zijn geen probleem, omdat hij dan zijn zomervacht heeft. De ruiperiode is misschien het enige minpuntje, want dan heb je tassen vol met heerlijke wol.

  Ondanks dat Darouk een grote hond is merkt men binnen bijna niets van zijn aanwezigheid. Hij beweegt zich uiterst rustig en behoedzaam door het huis.

  Hij houdt erg van luieren en uitslapen.

  Buiten wordt de “aan” knop ingedrukt en verandert hij 180º. Veel wandelen, lopen naast de fiets of step en zwemmen vindt hij heerlijk.

  Ook het jagen op muizen, mollen, eenden en hazen vindt hij prachtig. Toch kan Darouk in rustige gebieden prima onaangelijnd lopen. Wij moeten soms wel rekening houden met andere reuen, want dat contact gaat niet altijd goed, teefjes daarentegen zijn altijd weer een feest om mee te spelen.

  Kortom een geweldige vriend om een hondenleven lang plezier mee te hebben.

  Jet en Richard

 • Naam: Itar (Legend of Flaxfield Itatarsk)
 • Geslacht: Reu
 • Geboorteplaats: Belgie
 • Eerste generatie afstamming: Nederland- Letland
 • Beschrijving:

 • Een korte beschrijving van onze West Siberische Laika

  Geboren op 12/04/2009

  Itar is een hele levendige hond, heeft graag veel aandacht en word heel graag geknuffeld.

  Wij laten hem elke dag een wandeling maken van toch wel 1 uur en dan laten we hem loslopen waar het mogelijk is.

  In het bos kan hij meestal heel de tijd z’n gangetje gaan en dan gaat hij vooral op zoek naar de eekhoorntjes.  Als we hem roepen dan komt hij er onmiddellijk aangestormd. Hij heeft dan ook behoorlijk wat snelheid. Je ziet dat hij daar enorm van geniet.

  Itar luistert meestal heel goed als we hem roepen.

  En het fort bij ons in de buurt, daar kan hij al eens op snuffeltocht gaan naar de konijntjes.

  Hij rijd heel graag mee in de auto, en dan is hij zo blij dat hij allerlei geluidjes maakt, je zou denken dat hij een vreemd taaltje spreekt dan. Laarllarla  enzz..

  Het gebeurt ook wel eens dat er nog wandelaars zijn met een hond, dat zien we onmiddellijk aan zijn houding, hij blijft dan staan of komt teruggelopen naar ons.

  Als hij aangelijnd is en het is een reu, dan komt z’n dominantie naar voren.

  Met de teefjes speelt hij naar hartenlust en als hij de gelegenheid krijgt dan likt hij ze op hun snoet, dan is het alsof het kusjes zijn.

  Overal waar we met hem komen vinden ze het een hele mooie hond, maar de meeste mensen kennen het ras niet en denken dan vooral dat het een Husky is, er zijn er ook die vinden dat hij op een wolf lijkt en dat hij er gevaarlijk uit ziet.

  Een tijdje geleden zijn we eens gaan kijken in Westerloo naar een wedstrijd van Husky’s.

  We hebben toen iemand ontmoet die sledetochten organiseert in Lapland.  Hij had ook een Laika, het was wel geen raszuivere, het was een kruising tussen een Laika en een Husky.

  De man had wel interesse in Itar.  Hij vertelde ons dat de Laiki nog veel slimmer zijn dan de Husky’s.  En dat de Laiki ook erkend gaan worden voor de sledewedstrijden.

  Tegenover vreemden is hij vriendelijk en gaat hij onmiddellijk snuffelen.

  Itar heeft heel graag dat er bezoek komt, hij is dan altijd heel enthousiast.

  Hij zit graag bij ons in de zetel en heeft dan graag dat ik z’n poot vasthoud.

  Ook krijgt hij graag kusjes op z’n wangen en dan zet hij z’n kopje al schuin, graag nog kusjes.

  Ook als we tegen hem praten dan houd hij z’n kopje schuin om ons beter te kunnen verstaan zou je denken.  Hij maakt soms van die hele vlugge bewegingen met z’n kopje, dan is hij meestal heel alert.

  Kouwbeentjes daar heeft hij ook een zwak voor, en natuurlijk spelen met hem en dan nog liefst buiten.

  In z’n spel is hij wel naar de ruwe kant, en hij durft soms nog wel eens iets te wild worden.

  Naar de hondenschool ga ik ook nog geregeld met hem, daar is hij tegenover andere reuen heel dominant en wil hij me voortdurend beschermen zeggen ze.

  Bevelen opvolgen doet hij meestal vlot, het bevel ( zit voor) (lig) (staan) (zit) kent hij heel goed. Soms is volgen aan de lijn iets moeilijker voor hem, zeker als hij thuis vertrekt voor een wandeling, dan is hij zo enthousiast en blij.  Op straat tussen het verkeer is hij nogal nerveus.

  Ik wandel dan ook een paar keer per week met hem door ons dorp.

  Nu nog trainen op het bevel (plaats) zodat ik even in de kranten winkel of bij de bakker binnen kan, heb het al geprobeerd, maar dan moet hij me zien en dan nog liefst maar voor even.

  Met de tram of met de trein is hij nog niet meegereden.


  Naar TV kijkt hij heel soms als hij blaffende honden hoort, maar meestal heeft hij er totaal geen interesse in.

  Als we enkele uren weg zijn van huis, dan durft hij soms nog wel eens wat te prutsen maar aan de deuren krabben doet hij niet.  En als we doorrijden dan zien we hem braafkes in de zetel zitten kijken.  We moeten wel zien dat we niets op tafel laten liggen want dan haalt hij er soms wel eens af.

  Zo rond een uur of 8 ’s avonds gaat hij meestal al wat liggen slapen.  Hij ligt ook graag heel dicht tegen z’n baasjes en hij zou soms de hele dag door willen geaaid worden.

  ’t Is soms een echte knuffelhond, maar af en toe komt er wel eens een eigen willetje naar voren en dan probeert hij wel eens de baas te spelen over z’n vrouwke.

  Eten doet hij heel goed en hij mag eigenlijk alles.

  We zijn heel blij met zo’n lieve knuffelhond en denken dat onze Laika het ook wel erg naar z’n zin heeft en dat hij een prinsenleventje heeft.

  We doen ons best voor ons beestje om hem zoveel mogelijk ook nog wat hond te laten zijn.                   Veerle en Romain

 • Naam: Djengiz (Legend of Flaxfield Djengiz)
 • Geslacht: Reu
 • Geboorteplaats: Belgie
 • Eerste generatie afstamming: Nederland -Nederland
 • Beschrijving:
 • djengiz pan

  Djengiz leeft samen met 2 teven en zijn grote vriend Sacha de Duitse herder reu in het roedel van Jelle en Jet.

  Onze Djengiz, een prachthond met een prachtkarakter. We zien Litchitska in hem terug in zijn zorgzaamheid. Ieder kleinste wondje bij een van de andere honden wordt door hem ontdekt en liefdevol verzorgd en hij kan als geen ander aanwijzen waar een teek zit. Maar ook Borr heeft zijn genen doorgegeven. De kalmte waarmee Djengiz andere honden tegemoet treedt en spanning uit een situatie kan halen is mooi om te zien. Op shows steelt hij de harten van keurmeesters door na de keuring, waarbij het tanden bekijken duidelijk niet favoriet is, zijn kop aanhankelijk op de schoot van de keurmeester neer te leggen en zo te laten zien dat hij toch echt een zachte en lieve aard heeft. Van de energie waarmee hij buiten rond rent, fanatiek op zoek naar lekkere, spannende geurtjes, blijft in huis niet meer over dan een lome luiheid en soms een dwingend zoeken naar kriebeltjes, knuffeltjes en heel veel aandacht. Kortom, onze ‘Sjeng’ is een prachthond met een prachtkarakter.


  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves