Kennel informatie

De eerste Nederlandse Laikakennel:` Arctic Legend` (1985), is vanaf 2002 samen met `Legend of Flaxfield`  in Belgie. Vanuit het Nederlandse Leersum verhuisde Chris en Joep van de Vlasakker Eisenga in 2002 naar de Deskesven in Merselo en naar Belgie, alwaar op landgoed `Spineusart`in het dal van de Lesse, mens en dier de ruimte hebben in hun bos en weilanden.

Pioniers

Arctic Legend importeerde ( met behulp van goede vrienden als Chris Janelli en Erna Anthonis) de eerste Laiki naar Nederland o.a uit land van oorsprong, Rusland (bv Tom Siberië  1987). De honden uit deze kennel zijn bekend om hun goede karakter, will to please, werkeigenschappen en hun exterieure kwaliteiten, waarbij vele Nationale-, internaionale-, Europese en Wereldkampioenschappen( zes maal)(nakomelingen totaal tien maal), erkend door de FCI, behaald werden. De Laiki uit deze kennel waren pioniers in Nederland bij diverse takken van hondensport ( zij waren de eerste Laiki in de sledehondensport, gehoorzaamheid, behendigheid, speuren, jacht enz.). Hun afstammelingen en de importen welke deze kennel verzorgde, vormen de basis voor alle huidige Nederlandse Laikakennels ( 2010).

Nat.- en Internationale werkkampioenschappen

Flaxfield , deed diverse importen uit land van oorsprong en verwierf bekendheid met Engelse springer spaniels, welke vele nationale- en internationale werkkampioenschappen behaalden. Ook bracht deze kennel dual-purpose honden van het jaar voort ( show en werkkwaliteiten). De Flaxfield honden en hun nakomelingen bezitten ook heden ten dage nog goede exterieur- en uitstekende werkeigenschappen en karakters

Veldonderzoeken wilde wolven

Joep deed oa als jager  (enige jagende jager met West Siberische Laika in NL , 2010) en valkenier, veel ervaring op in de jachthondentraining en veldweldstijden. Hij leidde als eerste in Nederland een West Siberische Laika op tot erkend speurhond en Arctic Legend Biryook heeft succesvol jachtproeven gedaan en werd tevens eerste en tot nu toe (2010) ook enige Laika op de officiele Speurhondenlijst in Nederland.

Tevens trainde Joep, die samen met zijn vader Wim, beide jagen als valkenier, de eerste West siberische laika als valkeniershond. Joep deed oa door zijn jarenlange veldonderzoeken naar in het wild levende wolven, op diverse plaatsen ter wereld, veel ervaring op met het gedrag van wilde caniden.

Chris, die kynologe AKK ( KK1 en KK2),  keurmeester E en B ( erkend door de Raad van beheer op Kynologisch gebied Nederland) en gedragsinstructrice is, deed medische ervaring op door haar paraveterinair werk in een dierenkliniek. Zij gaf les in hondenopvoeding bij een erkende kc en traint al sinds 1984 sledehonden.

Ethologie en oertype

Zij verzorgden, buiten andere activiteiten, diverse lezingen mbt honden-en wolvengedrag. Ook nemen zij regelmatig deel aan diverse wetenschappelijke Seminaires en onderhouden wereldwijd contacten met diverse wetenschappers mbt ethologie der caniden.

Sinds 2003 is hun roedel uitgebreid met een oertype dogachtige, in de vorm van de Tibetaanse Mastiffs Ckamadugha en Mimayin.  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves