single.php

Seizoensnieuwsbrief

Meer over onze honden en de West siberische laika in het algemeen, kunt U hier op deze website lezen. In het hoofdstuk karakter vind U een omschrijving van onze honden. En meer nieuws is er in het hoofdstuk ‘ west siberische laika nieuws‘ te lezen.

Hier op deze plek komt er een algemene seizoensnieuws van Spineusart, het ‘landleefgoed’ waar wij met onze honden en paarden leven.

Zomer 2013

De zomer begon voor ons met ons tienjarig huwelijksjubileum, dat we samen met onze ouders mochten vieren. Een warme lange zomer met extreem hoge temperaturen zorgde oa voor een huisvijver die nog nooit zo droog was. Een waterplantenverhuizing aarde echter uit in en heus moddergevecht.

Truditalk:

Het begin van de zomer heeft Joep samen met Finn allerhande klusjes gedaan waardoor er oa een heuse groententuin is op Spineusart, de schilpaddenserre gereed is en er al een van de drie nieuwe Titanenkennels staat.

Roedelnieuws:

De puppies van Pippie hebben allen een fijn nieuw thuis gekregen en een pupje is er op Spineusart gebleven. De kleine Myschka maakt ons hondendozijn compleet.

In memoriam:

Op een mooie nazomerse zondag is Joeps lieve moeder overleden. Na een jaar lang afscheid nemen en zorg is het afscheid definitief. Werk en reizen die uitgesteld waren worden weer opgepakt, er zijn weer meer workshop gasten welkom. Het leven zal ondanks dat het weer drukker worden kan, toch een stuk leger zijn. Maar de plek in ons hart is met warmte gevuld.

Er is nog meer triest nieuws. Helaas hebben we deze zomer ook van Poema afscheid moeten nemen. We zullen nog heel vaak aan ons allerliefste snotskatje denken en haar zeker in de puppietijd erg missen.

Nieuws uit de kippenkamer:

Na een tijdje haanloos te zijn geweest hebben wij het dubbel goed gemaakt met onze kippedames.Een week na de komst van onze nieuwe haan, kwam Daan.

Daan de haan kwam bij ons in een laatste poging hem te redden van de wintersport (diepvries). Hij was heel agressief naar zijn vorige eigenaresse die echter graag hem bij ons nog een kans wou geven. Tot nu toe gedraagt Daan zich voorbeeldig en zijn zowel wij als de kippendames in de nopjes met deze glimmend zwarte schoonheid.

Het nieuws is niet groter, maar onze nieuwkomer Karel de kalkoen zeker wel. Helaas had Karel een slechte start en werd hij hier aangekomen heel snel zeer ziek (iets wat hij gezien de incubatie tijd volgens onze dierenarts al bij zijn vorige eigenaar had opgelopen). Met medicijnen en goede zorg is hij er gelukkig bovenop gekomen en we hopen dan ook het beste voor zijn toekomst op Spineusart, want wij hebben hem al in ons hart gesloten.

De kippenkamer is inmiddels ook aangevuld met het konijnenbos. Voor onze twee geredde slachtkonijnen hebben we zo’n 500 vierkante meter bos konijnenveilig afgezet, zodat ook onze konijnen lekker kunnen rennen en graven. Bij hun loslaten trakteerden zij op een ware vreugdesprong.

Roulotte de reve

De wagen die dienst gaat doen als gastenverblijf, begint zo langzaam aan vorm te krijgen. Zoals gewoonlijk is de ondergrond op Spineusart het meeste werk en zijn er heel wat wagens stenen verzet om het terras te maken waar hij op staat. Dat was Joep zijn afdeling. Chris heeft samen met Finn de binnenkant voor haar rekening genomen en hem lekker fris nieuw geschilderd. Ook staat er al een nieuw keukentje in. Nog een stukje nieuwe vloer, de watervoorziening maken en de eerste gasten kunnen komen.

Spineusart-oogst

De oogsttijd is aangebroken en na het oogsten van heerlijke bessen die om ons huis heen groeien, is het nu de tijd voor het grotere fruit en de groenten uit eigen tuin.

Lente 2013

De lente liet lang op zich wachten dit jaar. Alles was verlaat de verjaardagsboom bloeide precies een maand later dan normaal en ook de rest van de natuur rondom ons ging mee in dit tempo.

Roulotte de reve:

Het heeft letterlijk niet wat voeten, maar wielen in aarde gekost om hem op zijn plek te krijgen, maar onze droomwagen is gearriveerd. Het nieuwe toekomstige gastenverblijf staat op zijn Spineusartplekje.

Roedelnieuws:

Pippie, was de enige die met haar loopsheid vervroegd was en daarom nu met een wel heel dikke buik liep. Haar pups werden in April geboren.

Spineusart-actief:

De grote eierjacht met pasen was weer een groot succes. Brian had de hoofdprijs en de poedelprijs ging dit jaar naar Netty. De bijna honderd eieren lagen weer niet allemaal even makkelijk, vandaar dat er twee maanden later door onze stagaire Finn nog een zomers paasei gevonden werd.

Kuddenieuws:

Solbrunka haar gips is eraf gegaan, maar helaas had dat geen verbetering gebracht. Ze zal nog maandenlang therapie nodig hebben en haar toekomstbeeld is nog niet verbeterd.

We hebben ook dit voorjaar ook weer leuke workshop gasten gehad en onze paarden hebben zich weer van hun beste kant laten zien.

Spineusart-gast:

Drie maanden lang hebben we een stagiare uit Zweden gehad. Finn die studeerd aan een landbouwschool, liep stage op Spineusart om praktische werkervaring op te doen en meer informatie te krijgen over het werken met Wisenten. Het klikte erg goed en na drie maanden de, van genoeg spraakstof voorziene Zweed, hier te gast te hebben, was het weer even wennen aan de rust die wedergekeerd was.

On the move:

Dit keer hebben we onze wisenten naar frankrijk gebracht, waar ze een mooie toekomst tegenmoet gaan in Forest d’orient en wie weet, mischien de start van de vrije wisent in Frankrijk.

Winter 2013

De winter was heel warm gestart, maar kreeg uiteindelijk toch een sneeuw wending en wat voor een; tot echt aan de lente was er nog sneeuw en in Maart kon er zelfs nog gemushed worden.

On the move:

Natuurlijk zijn we ook weer druk geweest met werk en reizen. Flaxfield heeft weer heel wat dieren gered en naar de vrijheid gebracht, we gaven radio-interviews, tv optredens en er was weer over ons werk te lezen in dagbladen en maandbladen. Er werd druk gereisd en er stonden weer veel mooie bestemmingen op het programma: Kaukasus, Georgie, Azerbaijan, Tsjechie, Roemenie, Croatie enz.

Kleine pupjes worden groot:

De pups van vorig jaar zijn deze winter al lekker actief geweest. Ze maakten lange wandelingen, gingen mee op wintersport, zijn met paarden in de weer en stonden voor de slee. Lala uit Zwitserland heeft zelfs al haar eerste kanotocht er opzitten.

De Hondenmanieren:

Deze is inmiddels al enkele malen uitgekomen en nummer drie was in Maart aan de beurt. Chris doet maandelijks verslag van het ‘hondenleven’ te Spineusart, en af toe komt er een uitgebreider artikel zoals  bv over haar reis naar groenland.

Truditalk:

Deze is er inmiddels volop. Trudi is uit winterslaap en loopt al weer actief rond. Haar eerste verassing heeft ze inmiddels als kennis meegemaakt. Eigenlijk zijn het twee verassingen in een keer! Op zoek naar gezelschap voor Trudi, heeft Chris twee prachtige schildpadden gekregen: Coco en Chanel.

Ze zijn ondanks dat ze veel jonger zijn een stuk groter dan Trudi, maar dat deert Trudi niet. Ze hebben kennis gemaakt en kunnen het tot nu toe prima met elkaar vinden en zoeken elkaar zelfs op om bij elkaar te slapen. Er staat hun nog een verassing te wachten. Of beter gezegd, het staat nog niet, maar als het staat, zal de verassing groot zijn!

Een nieuw gezicht:

Mensen die regelmatig op Spineusart komen, of regelmatig bellen, is het mischien al opgevallen dat er deze winter vaak een nieuw gezicht op Spineusart was. Peter heeft ons goed geholpen en heeft ondertussen onze dieren al aardig goed leren kennen. Even plek hier dus om een gezicht te geven aan de stem die jullie mischien aan de telefoon krijgen.

Paardenpech:

Helaas komt ook dat voor op Spineusart. Solbrunka heeft een ongeluk gehad en was, met haar voorbeen vast blijven zitten in een voerrek.

Ze was zwaargewond bovendien in shock en even zag het heel somber uit. Gelukkig is ze nu aan de betere hand en niet meer in levensgevaar, maar zeker haar been heeft nog veel verzorging en medicatie nodig. Haar oog is inmiddels geslonken, weer open en gelukkig onbeschadigd. Er begint zelfs al weer haar rondom te groeien. Ze zal echter nog veel moeten rusten en is daarom voorlopig nog niet in onze kudde te zien.

Lente kriebels:

Een dag warm en zonnig en hupsakee, de stoeltjes naar buiten en lekker in de zon op het terras eten. Zo op het randje van de winter ging dit prima; een keer. Toen nam de winter echter meteen wraak en kregen we een dikke laag sneeuw op onze stoeltjes. We moesten blijkbaar nog even geduld hebben, maar kregen wel als extra wintertoegift nog een paar dagen wintersport thuis gepresenteerd. Geen probleem, de slee weer uitgehaald en er werd lekker nog even genoten.

Winterwerken:

De herfstwerken, zijn in de winter voortgezet. Ons geheel zelfstandige afvoersysteem is een feit en functioneerd tot nu toe prima. De kelder is kurkdroog en functioneert nu als voerkeuken. Binnenkort komen de nieuwe deksles en worden de heliofytenplanten geplant. Niet alleen het afvoersysteem is vernieuwd, maar ook is er een complete nieuwe gastank geinstalleerd en gaan de gasleidingen vernieuwd worden en aangepast aan hedendaagse standaard. Spineusart krijgt zo een heel nieuw ‘binnenwerk’

Voor de kraanvogels die terug van hun winteroord kwamen en weer noordwaarts vliegen, maakt dat allemaal niet zo veel uit, die zien ons landgoed alleen recht van boven. Dit jaar echt recht boven ons huis en daardoor bijzonder goed zichtbaar.

Record:

Een aparte vermelding mag hier ons West siberische laika sledeteam hebben, zelfs de twaalf jarige Kitaj, ging met veel plezier nog mee voor een tochtje, zodat we een 9 hondengroot team konden maken met uitsluitend West siberische laiki; een heus record!

Niet echt het Seizoen voor Truditalk, en diegene die er nu nog het minst van merkt is Trudi zelf, toch zijn voor haar grote veranderingen onderweg. Spannend?; houdt de nieuwsbrief in de gaten.

De winter had zich in de late herfst al even aangekondigd; de eerste sledetochtjes zitten er al weer op.

We wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar en kijken uit naar een winters vervolg.

In het januarinummer van het maandblad ‘Hondenmanieren’, staat de eerste nieuwe column van Chris te lezen. Zij zal in dit blad, maandelijks verslag doen van ons samenleven met de honden hier te Spineusart.

Herfst 2012

Ondanks triest familienieuws, is er hard gewerkt op Spineusart. We hebben hulp gehad van Peter, die ondanks zijn drukke artistieke carriere, toch nog even tijd voor ons gemaakt had. Hij heeft de grote graafwerkzaamheden in gang gezet.

De cuisinaire brandt druk elke dag, er komen weer de lekkerste hapjes vandaan en niet alleen voor de mensen. De kippedames leggen zoveel eieren, dat er volop zijn, om ook de honden te voorzien van een vers gekookte lekkernij.

Trudie is in winterslaap bij Netty en Be. Haar wacht een heel grote verassing als ze in het voorjaar uit winterslaap komt. Het gaat een verassing worden, die niet alleen haar gaat plezieren, maar waar ook wij van gaan genieten. Nieuwschierig? Houdt dan de website in de gaten.

Er zijn weer nieuwe bomen en struiken geplant en we hadden zelfs een mispel te oogsten. Een kleine oogst, maar illustratief voor de overige fruitoogst van dit jaar; een hand vol pruimjes en een appel.

De grote graafwerkzaamheden zijn inmiddels achter de rug, maar hebben de hele herfsttijd in beslag genomen. Het hele afvoersysteem van Spineusart is vernieuwd. Doordat de ligging van de septische tank niet bekend was, bleek deze stukgereden door zware vrachtauto’s. Zwaar graafgerei is eraan te pas gekomen, maar de tank is vernieuwd, verlegd en aangevuld met een ontvetput, zinkput en een heliofytenfilter. Een prachtig (over) compleet systeem dat het Spineusart afvalwater volledig zuivert en ons helemaal zelfstandig maakt op dit gebied. Spineusart is nu nog schoner.

Nieuwe dierenverblijven zijn onderweg. De katten krijgen een groote hoog corton luxe buiterverblijf. Het verblijf staat nu te wachten op montage. Ook voor de waakhonden en gasthonden zijn er nieuwe verblijven gearriveerd. Drie prachtige warme overdekte kennels met nachthok. Voor de paarden zijn de eerste fundamenten gemaakt van de nieuwe stal. De vloer ligt waterpas, hoog en droog.

En passant was er door de grote hoeveelheden zware vrachtwagens op ons terrein, wel weer eea kapot gereden, dus hebben we de parkeerplaats laten vernieuwen en heeft het ‘Eisengaplein’ voor het huis, alvast een voorlopig nieuw laagje gekregen.

Flaxfield Nature is weer druk bezig geweest; projecten met studenten van Wageningen zijn weer succesvol afgesloten.

Er zijn weer nieuwe wildernis projecten succesvol gestart en veel dieren zijn weer vervoerd naar vrijheid. Dit alles kreeg veel media aandacht en Nat. TV, radio en kranten waren weer van de partij, zodat Flaxfield Nature ook middels de media te volgen was.

De paarden hebben een nieuwe voerplek gekregen die bij droog weer super goed functioneerd. Bij de vele regen die gevallen is blijkt dat er nog enkele vrachtwagens stenen bijgestort moeten worden, een volgende klus.

Sinterklaas en de kerstman zorgden dit jaar weer voor heuse verassingspakketten. Van Nienke kregen wij een pakket met een Siberisch tintje, Uit noordHolland een hele serie DVd’s van de IJslanders van Dick en Dally en van de Fam. Zoen die een kitten hebben van Leeuwtje en Pluim, een heel groot kertspakket vol met lekkernijen en mooie spulletjes.

Zomer 2012

Een drukke zomer, met Pippiepuppies, jonge katjes van Pluim en de grote onbekende, veel bezoek en veel gezelligheid.

Er wordt druk buiten gewerkt. De watertuin is eindelijk klaar. Er staat een mooi kastanje houten hekje om heen , met officieel poortje. De kikkertjes zijn ‘opgelost’ en plonzen lekker in het water. Veel nieuwe planten zijn er weer aangeplant, het lek in de vijver is gedicht en zelfs de twee nieuwe waterlelies hebben gebloeid.

Er zijn weer heel wat Acaciapalen bijgezet. De weides groeien zijn best en er is meer gras dan verwacht. De hele zomer hebben 15 paardjes kunnen genieten op Spineusart. Kylja en Hugleukur zijn verhuisd naar Polen, Dus weer een goed thuis voor twee van onze paardjes.

Pippie, die in het voorjaar met Chris samen met Lisistcshka mee op reis geweest is, heeft prachtige pupjes gekregen. En heeft weer voor een vrolijke zomer op Spineusart gezorgd.

Dit jaar konden we zelf niet present zijn op het dorpsfeest, maar Be en Netty hebben voor ons de honeurs waar genomen, zowel op het feest als op Spineusart, toen wij in de Kaukasus waren. De St. Hubertus inzegening konden we wel present zijn, en hebben we weer van genoten, samen met een hele bubs leuke laikamensen.

Er zijn weer grootse plannen gemaakt voor uitbreiding op Spineusart, maar daarover een volgende nieuwsbrief meer. Nu beginnen de eerste blaadjes te vallen. De herfst begint zich aan te kondigen, de dagen worden weer korter en de cuisinier heeft al weer gebrand. De grote boomstamtafel staat weer in ‘winterstand’, dus laat de chili en de erwtensoeptijd maar weer komen.

Voorjaar 2012

Inmiddels is het eind februari en zijn de eerste sneeuwklokjes al tevoorschijn gekomen. Een teken dat we echt op weg naar het voorjaar zijn.

Een voorjaar dat voorbij vliegt, soms wel letterlijk. Door het vele verse vlees welke we aan de honden voerden, kwamen er heel wat vogels op bezoek. Een dag telde twintig raven en 8 rode wauwen.

Onze nieuwe automatische camera registreerde reeen, dassen, vossen, marters en een wilde kat. We zagen 9 damherten op ons eigen terrein; een prachtig gezicht in de wei.

Er werden nieuwe fruitboompjes bijgeplant  bij de fruitlaan en ook aan de vijver wilden we druk werken. Dit laatste ging echter niet omdat er zeer veel ienemieni kleine kikkertjes rond liepen, die ons het werken en zelfs het lopen rond de vijver onmogelijkmaakte. We wachtte maar rustig af tot de zomer.

Verder werd de wei weer lekker gesleept en is Joep verder gegaan met het Paddockparadijs. Er werden weer heel wat palen gekocht. Dit keer van Acaciahout dat gegarandeerd wordt tot 40 jaar. Iets wat wij waarschijnlijk dus niet meer meemaken.

Trudi is bij Netty en Be weer lekker uit de winterslaap en komt binnenkort weer terug naar Spineusart.

De gevlekte arondskelken komen al uit, de zomer zal niet lang op zich laten wachten.

Nieuwsbrief  winter 2011/12

Het nieuwjaar hebben we goed ingeluid, samen met de ouders en onze dieren hier op Spineusart. Natuurlijk hadden we ook oliebollen, alleen het winterweer liet verstek gaan.

Het is een warme, zeer natte winter geweest. En het leek in plaats van wintertijd wel, blubtijd op Spineusart. Vaak kwamen de hondjes dan ook bemodderd binnen. Het lukte niet altijd om iedereen van schone voetjes te voorzien. Maar geen nood, zoals onderstaande foto van Uhu en Dwayka laat zien, wil Uhu altijd wel even helpen met hondjes wassen.

Zo op de valreep, kregen we toch nog een echt winterbeeld op Spineusart; hondjes voor de slee, paardjes in witte weilanden en genieten voor de mensen.

Twee februari hebben we braaf pannekoeken gegeten zoals dat hoort hebben we de eerste laten drogen zodat we dit jaar geen last van de vliegen krijgen. Gelukkig kregen we dit weetje net op tijd van Jacque te horen.

Kerstshoppen

Eigenlijk valt het nog onder de herfst, maar omdat de sfeer al helemaal kerst was, kan ik het toch niet laten de kerstinkopen als winternieuws te zien. Normaal gesproken gaan de Spineusart kerstinkopen zo spreekwoordelijk, tussen de soep en de aardappels door. Dit keer echter werden het echte kerstinkopen en wel in Londen.

Netty trakteerde op een reisje naar Londen voor moeder en dochters. Onze kerstinkopen kwamen dit keer dus van bij Harrods en voor een bosbewoner als Chris was vier dagen grote stad, weer een hele belevenis, inclusief midden in een demonstratie en politieblokkade terecht komen. Ipv een lichttoer, hadden we dus een zwaailichttoer, maar na de spanning was de pret er niet minder om. We hebben heerlijk gegeten en eindelijk eens echte kerstinkopen gedaan. Aan kerstmannen (en vrouwen) in Londen geen gebrek!

Nieuwe vogel

Joep is al samen met zijn vader op pad geweest met de nieuwe havik. Een zeer mooie vogel, die uitstekend werkt en al zeer succesvol is met jagen. Wij eten dus weer lekkere stoofpotten van wilde scharrelkonijntjes. Vlees dat een goed leven gehad heeft en eerlijk middels een natuurlijke selectie gevangen is.

Wild bezoek

Geen vreemde of onbekende gast deze keer. Echter toch een verassing, nou ja een… vier jonge wilde zwijnen troffen wij bij Spineusart aan, bij thuiskomst uit Nederland. Deze mooie aanblik hebben we even op foto vastgelegd, alvorens de jongelingen weg te jagen. Want niet bang zijn van mensen, is niet erg gezond in het jachtseizoen.

Trudi talk

Nee, niet echt een uitgebreide Truditalk deze keer. Trudi is immers in winterslaap en verbrengt deze weer bij Netty en Be in de kelder. Ze is voor haar ‘slaapje’ nog uitgebreid in bad geweest, en wij wachten weer in spanning af tot het voorjaar.

Bedje gespreid

Net zoals andere jaren hebben we ons verheugd op de vorst. Dit jaar moesten we echter veel geduld hebben. Eind Januari was het dan eindelijk zover en kregen we op de valreep toch nog winter. Twee februari, was het buiten minus tien graden celcius en heeft Jacque een supergrote baal stro gebracht. We hebben het hooi uitgespreid en in  de zon een supergroot bed gemaakt voor de paardjes. De jonge paarden gingen meteen lekker in het stro liggen, ook Arthur en Kylja waren snel van de partij.

Seasons

Ondertussen, heeft de opmerkelijke lezer van onze website, kunnen lezen dat er drie artikelen mbt ons in het, December en Januari nummer, van het maandblad ‘Seasons’ gestaan hebben. Een over het wilde paardenwerk van Joep, een over onze eigen IJslanders en een over daslook.

Wij wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar!

Nieuwsbrief herfst 2011

De herfst loopt weer ten einde. In November waren de poelen zo droog dat we alles klaar gemaakt hadden om de vissen naar binnen te halen en optimistisch een schepnetje gekocht hadden. We liepen toen nog in ons T-shirt naar buiten. Inmiddels heeft het veel geregend, zijn de poelen bomvol water en heeft het zelfs al een paar keer gesneeuwd.

Hoog bezoek

We hebben hoog bezoek gehad van Windsor Casttle en weten weer wat meer over onze hoge bomen. Jille en Ted, die de bomen van niemand minder dan de Engelse koningin verzorgd, zijn hier op bezoek geweest. Ze hebben een rondje Spineusart gelopen en we hebben weer veel bijgeleerd over onze bomen en de speciale natuur hier om ons heen.

Ezelnieuws

Chris is met haar schildersezel weer naar binnen verhuisd. Haar treinatelier is te koud in de winter, en de houtkachel is daar nog steeds niet aangesloten, omdat er dan teveel sparren gekapt moete worden naar haar zin. Dus verhuisd Chris in de late herfst naar binnen, met haar schildersezel natuurlijk.

Daardoor is de woonkamer weer in winterlook en staat de grote boomstamtafel lekker warm in de keuken bij de cuisinaire, die weer ruim van eigen hout voorzien is.

Op woensdagmiddag is ze echter bezig met een ander kunstproject. Sinds dit schooljaar geeft ze kunstles aan leerlingen van een basisschool.

Ruifjes gevuld

De paarden hebben nieuwe voerruiven. Vanaf nu vertrappelen ze niet meer al het lekkere hooi, maar staan ze netjes te eten. Na lang nadenken, hebben we toch gekozen voor een flexibel voersysteem dat we makkelijk, zonder hulp van tractor, kunnen verplaatsen.

Raven

Buiten de Proplan zalm hondenbrokken die onze honden met smaak eten, krijgen ze regelmatig verse voeding in de vorm van vlees, botten en vetten. Wij vinden het leuk om niet alleen onze honden te zien genieten van deze lekkernijen, maar verspreiden het graag rondom ons huis, zodat niet alleen onze honden de hele dag lekker kunnen snoepen, maar ook de wilde dieren er wat aan hebben. Vossen, wilde zwijnen, allemaal halen ze hun porties. De buizerds trekken aan de botten en geven een national geographic gevoel. Zelfs de raven kwamen op het voer van onze West siberische laiki af. Deze speels vogels in actie te zien gaf natuurlijk een extra mooie wildernisaanblik, hier rondom huis.

Alledale

Helemaal naar het Noordpuntje van Schotland gingen we deze keer om ons steentje bij te dragen aan de Europese wildernis. Op landgoed Alledale is er ruimte zat en lopen er nu enkele wisenten die wij erna toe brachten deze herfst. Onderweg op de boot, kregen we natuurlijk weer bekijks toen men hoorde van onze speciale ‘vracht’. Alles is wederom weer goed gegaan en Schotland wordt weer een stukje wilder. natuurlijk zijn we ook even bij de Eland gaan kijken die er al een tijdje huisd. Alledale, bekend van een serie van de BBC, heeft ons zeer gastvrij ontvangen, en voor even genoten wij de luxe, bekend aan uitsluitend de rijken der aarde, die vaker op Alledale verblijven, om even te ontsnappen aan de drukte van de huidige tijd.

Prettige kerst

Nieuwsbrief zomer 2011

Het voorjaar was droog en zonnig , met dit keer extra veel bloesem op Spineusart. De eierjacht met pasen, was een groot succes. Tijdens de daslook workshop heeft kotra als pakpaard onze spullen vervoerd en werd er druk geschilderd, zowel buiten in het bos als binnen in het atelier. De voorjaarsdroogte is deze zomer echter ruimschoots ingehaald en nu beginnen de eerste tekenen van de aankomende herfst.

De bladeren beginnen al een beetje te kleuren, de poelen raken voller en de paardjes hun vachten worden ondanks het zonnetje toch al dikker. De zomer heeft haar beste tijd gehad en loopt tegen het einde. Tijd dus voor een nieuwsbrief. Natuurlijk kan iedereen het honden- en paarden nieuws al gelezen hebben op de website onder het hoofdstukje nieuws. Maar er is meer nieuws op Spineusart en zolang de andere sites nog niet in de lucht zijn, is er deze nieuwsbrief op de honden site. Het honden nieuws staat echter op deze site bij nieuw nieuws op weg naar oud nieuws en het paarden nieuws op de site www.horsenature.nl

We wensen jullie weer veel leesplezier.

De Pruimentijd

Onze wilde pruimen naast de achterdeur zijn rijp! Dit hadden we nog niet gezien, maar wel gehoord. Nee onze pruimen kraken niet, maar de eikelmuizen die gek zijn op deze pruimpjes, laten zich ‚s avonds wel al weer horen. Ze lopen buiten langs onze muur en maken een kirrend geluid. Binnenkort hopen we ze weer als vaste vensterbank toeristen  elke avond op onze vensterbank te zien smikkelen. Huisarrest voor onze katten, want deze zeldzame beauties willen we hier op Spineusart natuurlijk niet missen.

Van Laan tot Laan

Om even in het fruit te blijven; de dit jaar aangeplante fruitlaan, langs de oprit naar ons huis op Spineusart is goed aangeslagen. Alle boompjes leven; we hebben weliswaar nog geen kweeperen en sterappeltjes, maar  hadden blauwe eierpruimen en de negen appeltjes  aan het eerste boompje zijn al bijna rijp. In de kleine fruitgaard hadden we een geweldige perenoogst van maar liefst  zes peren welke al geplukt zijn en nog een stuk of wat aan de boom. De rijpe mirabellen waren eerder  door de vogels dan door ons ontdekt en amandelen hoeven we dit jaar niet op te rekenen. Het tweede laantje dat aangeplant is is een wilgenlaantje met uit eigen kweek knotwilgen. Deze voorzien in de toekomst onze paarden van een lekkere knabbelsnack.

Van muur tot afsluitdijk

Chris had beneden in het dorp een stuk of zes dikke stenen ontdekt op een bouwplaats. Ze trok de stoute schoenen aan en vroeg aan de bouwvakkers of ze de stenen (mooie hardstenen met fossielen) mocht hebben. Geen probleem, ze wilden ze zelfs komen brengen! Even later kwam een volle vrachtwagen stenen de oprit op rijden. Verbaasd moest Chris snel denken waar dit niet in de weg zou liggen. De chaufeur zei echter dat ze moest haasten, want er waren nog 24 vrachtwagens met stenen te gaan!! Even een snel denkproces, resulteerde in een een soort Himalaya gebergte voor het huis op Spineusart.

Joep schrok even bij terugkomst van zijn buitenlandse reis, maar bestelde snel een gigantsich grote graafmachine en zie daar, we hebben een nieuwe parkeerplaats, een tent plek, een pistehuisjesplek, een wc gat, een nog diepere poel en…. een nieuwe paddockvloer vlak bij huis. De mooiste stenen zijn nu nieuwe zitjes geworden; hond- paard- en alle weersomstandigheden proof!

Er is een prachtige muur om de huispoel gebouwd en de nog enigermate hanteerbare heeft Joep een ’afsluitdijk’ tussen de opvang- en de huispoel van gemaakt.

Wagenpark

Begin dit jaar kwam de Korando om de trailer te trekken, daarna was het honden- en kunstvervoer aan de beurt middels de Ford (lekker groot en praktisch). De laatste is inmiddels voorzien van de Flaxfield-look. Naast de trailer, aanhanger, tractor en oude waterwagen is er nog een tweede (grotere) waterwagen bij gekomen. De nieuwe parkeer plaats is dus meteen goed gevuld.

Trekkerexperience

Tot nu toe had Joep altijd wel een smoesje, maar het moest er toch eens van komen. Chris heeft haar eerste trekkertochtje op Spineusart gemaakt. En inderdaad, ze kan niet anders dan bevestigen dat deze bolide hoognodig is op Spineusart. Dat het daarbij leuk speelgoed voor volwassenen is, is natuuuurlijk bijzaak.

In rook opgegaan

Er is ook iets verdwenen op Spineusart. De oude bekenden zullen hem mischien missen, maar de caravan van Jelle en Jet had duidelijk zijn glorietijd gehad. Hij was inmiddels geconfisceerd door een muizenfamilie en niet te vergeten omgeturnd tot gigantische gereedschapskist van Joep; oh zo handig maar….. tijd voor een nieuw bestaan? Met goedkeuring van jelle en Jet hebben wij hem met een bordje gratis af te halen, bij de weg gezet. Het bordje nog nat, kwam er al een geinteresseerde met vrolijk rasta-kapselvragen of hij hem mocht hebben. Met alle plezier, beide partijen verrukt. Een uurtje later gingen we kijken en was de caravan idd verdwenen, wat reste was een rookwolk. Er was geen brand geweest, maar er hing wel een duidelijke wietlucht op de plaats waar de caravan gestaan had.

De onvoorziene gast

De Nieuwsbrief zou de nieuwsbrief niet zijn als er ook dit keer geen onvoorziene gast zou zijn geweest. We hebben het dan niet over onze gasten, die dit keer soms wel van erg ver kwamen, zoals Rob uit Nieuw Zeeland, maar over toevallige ontmoetingen met de fauna hier rondom huis. Dit keer was het vrij makkelijk een foto te maken omdat Chris al op vijfjarige leeftijd ervaring had met hazelwormen, zij ving ze toen in de Bunderbos. Nu zaten ze gewoon bij haar in de tuin, en kwam Joep ze tegen met maaien. We hebben hem even op een steen gezet voor een duidelijk plaatje. Het is geen slang, al lijkt het er wel op. Dit is een pootloze hagedis en volledig ongevaarlijk. Wel oppassen om hem niet bij zijn staart te pakken, want dan verliest hij deze. Er groeit dan wel weer een nieuw klein staartje aan.

Truditalk

Het voorjaar was voor Trudi een geweldig mooie tijd, maar al de regen in Juli maakte haar schildpadden leven er niet gemakkelijker op. Ze verhuisd inmiddels nog steeds van buiten naar binnen en het echte buitenleven is er voor haar even niet bij. Binnen op de kast heeft ze nog even voor grote opschudding gezorgd door een riskante onderneming. Toen Chris haar terrarium open aantrof vreesde zij het ergste; opgegeten door de honden die haar als bot aanzagen? Doodgespeeld door de katten die dat in en uitrekkend hoofd oh zo interessant vinden?, van de meer als aanrechthoge kast op de grond stuk gevallen? Chris zocht in paniek, maar kon zo snel Trudi niet vinden. Bij iets nader onderzoek, bleek Trudi gezellig op de kast naast de fruitschaal te zitten. Een soort van leuk uitje naar de fruitwinkel?

Ed of Willemina

De paardjes die langs de lesse staan hebben ook een onvoorziene gast. We hadden middels Etienne van geruchten gehoord en de vraag gekregen om dit even te gaan verifieren. Inmiddels kunnen de geruchten bevstigd worden dat er wel een heel speciale gast ten tonele is verschenen. Bij de Lesse waar onze paardjes staan zijn er boompjes omgeknaagd, is er onder water een ingang naar een hol gegraven en… hebben we nu ook verse bever sproren gezien! Een prachtige ontdekking dus, deze superarchitecten hier te hebben.

Feest

Dit jaar is het verjaardagsfeestje van Joep anders verlopen dan gebruikelijk, en vierde het hele dorp feest! Er was een prachtige wandeling door het bos en daarna vloeide de Rochefortjes 8 rijkelijk.

De life-muziek zorgde voor een goede sfeer. Er werd volop gedanst en het streeketen was verukkelijk lekker. Mischien is er wel een traditie geboren. De eerste liefhebbers om volgend jaar weer naar het dorpsfeets te komen hebben zich inmiddels al aangemeld. Wij kijken uit naar het volgende evenement: de St.Hubertus inzegening der dieren, hier beneden in het dorp. Een echte Herfsthappening met de prachtige klanken van jachthoorns en paardenhoeven

Wat er vooraf ging

Op deze plaats komt seizoens nieuwsbrief Spineusart. Begonnen om onze familie en vrienden op de hoogte te houden, is dit is onze nieuwsbrief over ons leven op Spineusart. Tot nu toe is deze nieuwsbrief, sinds enkele jaren, elk seizoen, per e-mail toegestuurd.
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves