single.php

West siberische laika nieuws

gindigirka

Meer en recent nieuws kunt u volgen op onze facebookpagina middels de link: West siberische laika

23 Februari 2017: Myschka’s regeboog

Onze West Siberische laika Myschka is bevallen van vijf prachtige pupjes. Voor Myschka is dit haar eerste nestje en het was prachtig om te zien, hoe dit moedertje helemaal zelf haar pups ter wereld bracht en verzorgde. Net als Ludmilla zijn haar instincten prima in orde. Ook zij is een zorgzame uitstekende moeder. Zij heeft 3 reutjes en 2 teefjes en de kleuren variëren van heel licht naar donker wolfsgrijs met mooie overgangen van wolfsgrijs. Een regenboog in natuurkleuren.

22 Februari 2017: Vrolijk vijftal geboren!

Onze  West Siberische laika Ludmilla is moeder geworden van vijf prachtige pups. De geboorte verliep vlotjes en probleemloos en moeder en pups maken het tot nu toe prima. Er zijn 2 reutjes en 3 teefjes geboren allen wolfsgrijs. De eerste drie weken hebben moeder en pups rust.

2017: Puppietijd!

Onze West siberische laiki Myschka en Ludmilla zijn beide gedekt door de prachtige west siberische laika reu Esko. Dit voorjaar beloofd dus een gezellig laikavoorjaar te worden.

Ludmilla

Myschka

Myschka

Ludmilla

Helaas had 2017 ook een trieste start. 6 Januari stierf vrij plotseling Lisitschka in het jaar dat zij 15 jaar oud zou worden. Ons oermoedertje is niet meer, we missen haar vreselijk. Echt oud hebben we haar nooit meegemaakt; tot het laatst toe was zij een actieve speelse kwieke dame, die me overal vergezelde, geen lijn nodig had en het beste autoreisgezelschap was welke men zich wensen kan. Een paar dagen voor haar dood wilde ze nog mee voor de slee, iets waar ze heel haar leven lang van genoten heeft. We denken verdrietig met heel veel plezier aan haar terug; een goede vriendin is heengegaan.

Lisitschka

2016: West siberische laika klein jaaroverzicht

Dit jaar heeft Pippie haar derde en tevens laatste nestje gehad. Maar liefst negen pupjes kwamen gezond en wel ter wereld. Zonder problemen en met veel plezier heeft Pippie ze opgevoed totdat ze naar hun nieuwe thuis gingen.

Dit jaar was de west siberische laikawandeling een heuse herfstwandeling, de opkomst was groot en mens en dier hebben genoten.

Er is ook een triest bericht. Met bijna 14 jaar oud is plotseling Volchok van ons heengegaan. Tot het laatste moment was hij een energieke hond en zeker zijn leeftijd niet aan te zien, des te meer overviel ons zijn dood. We zullen hem altijd ‘jong’ en energiek in gedachten houden, altijd naar ons omkijkend. Vorig jaar liep hij nog mee voor de slee, nu blijft zijn plekje leeg…..

Weliswaar geen west siberische laika, maar op de valreep toch nog krulstaarten nieuws. In december kwam Blika het IJslandse hondje uit Denemarken ons herdershonden bestand aanvullen. Zij is de jongste telg uit onze hondenfamilie en brengt veel leven in de ‘brouwerij’.

Meer west siberische laika nieuws was te volgen op facebook, zie de link hierboven aan de pagina.

25/26 Juli 2015: West Siberische Laika werkweekend

Voor alle Spineusartnakomelingen organiseren wij dit weekend activiteiten. Het programma zal in het teken staan van Reddingshondenwerk en Helene Heys verzorgt een workshop mbt dit thema, samen met haar west siberische laika Chesney. Aanmelden kan tot de vrijdag ervoor. Er is, in overleg, gelegenheid tot overnachten en natuurlijk zal er weer een kampvuurtje branden met een goed gevulde heksenketel.

Januari 2015:

De grootste verassing van Januari is te lezen bij pupnieuws en heeft alles te maken met onze west siberische laika Ludmilla

Eindelijk:

Het is zo ver, eindelijk begint de winter en ligt er een lekker laagje sneeuw op Spineusart. Een plezier voor ons hele roedel.

Net genoeg om met de slee en onze West siberische laiki op pad te gaan. Een lekker toertje rondom Spineusart.

Voor Maaike haar eerste keer met de slee mushen. Bij de thuiskomst op Spineusart is iedereen moe en voldaan.

Pups verlaten het ‘nest’

Het genieten van de west siberische laika pups van Duschka komt tot een einde, maar het mushen gelukkig niet. Als tijdens het ophalen van een pup sneeuw begint te vallen, kunnen de mannen het natuurlijk niet nalaten. Een beetje weinig sneeuw; geen probleem, daar hebben we tegenwoordig een vierwieler voor, zodat er zelfs een passagier mee kan. Als gastster loopt dit keer onze grootgegroeide pup Kavyc mee.

Thuis voor Troeschka:

Onze opvang laika Troeschka heeft haar thuis gevonden bij Eric en Tosca, daar zal zij snel gezelschap krijgen van een van de Duschkapups. Zo is de puppieschat weer goed besteed en kan een volgende hond met minder geluk geholpen worden.

We wensen al onze west siberische laika pupeigenaren een fijne kerst en een goede rustige jaarwisseling.

December 2014: Lopen en Zien

Inmiddels zijn de oogjes van onze West siberische laika pups open en lopen ze al door de werpkist. Twee weken oud krijgen zij nu de eerste speeltjes ter kennismaking in hun werpkist. Ze zijn inmiddels al gewend om regelmatig opgepakt te worden oa om ze te wegen, maar ook gewoon om even fijn met hun te kroelen. Onze ‘kerstkribbe’ zal dit jaar helemaal in puppieteken staan. Voor zoveel leuks blijven wij natuurlijk graag thuis. Ze zijn geboren in het jaar van de N en het namenthema van dit jaar is Russische dansers.

30 November 2014: Geboren!

Vandaag zijn er probleemloos 5 prachtige West siberische laika pups geboren. West siberische laika Duschka wiens eerste nestje dit is, wist meteen wat ze moest doen en begeleidde de geboorte prima, haalde de pups uit de vliezen, beet de navelstrengen door en likt haar pupjes droog. Het nest is heel uniform mbt grootte, biotonus en ontwikkeling. Moeder en pups hebben de eerste drie weken rust en daarna zijn de toekomstige eigenaren welkom.

Oktober 2014: Een lange reis

Er stonden zo’n 3500 km bij op de teller, toen Chris terug was uit Slowakije waar zij met het west siberische laika teefje Duschka naar toe was voor een dekking. gelukkig beviel de beoogde reu Duschka goed en was de dekking geen probleem. Dankzij de gastvrijheid van Petra en haar vriend Pavol, was het bovendien een aangenaam verblijf. De West siberische laika reu Dagmaar bleek niet alleen een erg mooie hond, maar had ook een superfijn karakter.

Hij werkt als jachthond, maar is heel slim, stabiel, gehoorzaam en zelfs vriendelijk naar de huiskonijnen. Hij en Duschka vormden een prachtig paar en we hebben heel goede verwachtingen van hun pups. Voor Nederland is deze combinatie een totaal aparte bloedlijn.

September 2014: Welkom heten

Met het vliegtuig helemaal vanuit Moscouw kwam de knappe Troeschka naar Frankfurt, waar Joep haar ophaalde. Ze ontwikkeld zich prima en ondanks dat er in haar leven veel veranderd is toont deze dame zich een heuse laika; is vriendelijk en heeft een groot aanpassingsvermogen.

Herfst 2014: Afscheid nemen

Er komt een tijd….. en helaas is die tijd nu aangebroken. Het nadeel van veel honden hebben is dat we ook veel afscheid moeten nemen van onze oude geliefden. We hebben heel wat honden op hoge leeftijd. Kitaj was onze oudste met haar dertien jaar. Helaas hebben we van haar afscheid moeten nemen. Gelukkig is dit in alle rust thuis gebeurt. Twee jaar geleden heeft ze nog meegelopen met ons sledeteam, maar nu was haar lichaam op. Ouderdoms suiker eiste zijn tol. We denken met veel liefde aan deze grote schat van een hond terug.

Zomer 2014: Actie Laikadoedag 2014

De laikadoedag was iets eerder gepland dan andere jaren en daardoor kon er een wateractiviteit georganiseerd worden. Dit keer werd het een kanotour. De opkomst was heel groot en buiten de West siberische laiki waren ook de Himalaiki goed vertegenwoordigd. Deelnemers kwamen uit heel Europa. Ondanks dat de meeste honden geen kanoervaring hadden, hebben zij zich prima gedragen en kunnen we de dag succesvol noemen en is deze activiteit zeker de moeite van het herhalen waard.

Januari 2014: Verassing

Onze West siberische laika Borr en Tibetaanse Mastiff Mimayin hadden een heuse verassing voor ons en wel in zevenvoud. Werelds eerste nest Himalaiki werden geboren. Inmiddels zijn de kleine pups al aardige pubers en hebben zij zich heel leuk ontwikkeld met van beide ouders heel positieve eigenschappen.

Wij hielden zelf Ben en hoewel wij niet voor het fokken van kruisingen zijn, zien wij voor Ben wel taken binnen ons hondenroedel. Hij zal ons bewakingteam aanvullen en doet het tot nu toe prima als gezelschapshond.

14-15 December 2013: Laika-legend doedag 2013

Ondanks de late planning toch geen sneeuw op de west siberische laika-doedag dit jaar. De opkomst was groot en de sfeer was enorm goed.

We hebben genoten zoveel west siberische laiki en zoveel enthousiaste west siberische laika-eigenaren hier bij elkaar te zien.

Voor ons tevens een goede gelegenheid om de talenten van onze west sibersiche laika nakomelingen te zien.

En talent was er volop aanwezig. Er werd met zeer veel afleidig geapporteerd, er werd door geen enkele west siberische laika vreemd opgekeken als hij een harnasje aankreeg en er iets achter gehangen werd om te trekken.

Moeiteloos lieten alle west siberische laiki zich inspannen voor de kar en… werkten daarbij ook nog prima.

De liepen over rare wiebeldingen, sprongen in kruiwagens, lieten zich rondrijden daarin, volgden los en vast enz.

Maar het trotste waaren wij op hun sociale gedrag.

Zoveel West siberische laika samen in de woonkamer van leeftijd varierend van 8 maanden to 9 jaar, maar allemaal sociaal lief en spelend met elkaar. De 4-jarige west siberische laika reu Iutan van Fam. Moens werd Laikalegend van het jaar 2013 en won de beker op Zaterdag.

Zondag ging de behendige-sledeploeg verder en werden er wederom hoge ogen gegooid.

We verheugen ons nu al op de sneeuw en zullen een spoedoproep doen als het witte goedje liggen blijft.

We wensen al onze west siberische laika pupeigenaren een fijne kerst en een goed uiteinde en een mooi begin!

6 December 2013: Sinterklaas

Rijdt die dit jaar ons huisje voorbij? Als het aan onze west siebrische laika ligt wel. Elke avond leg in nieuwe wortels in de klompjes naast de open haard. ‘S morgens zijn de wortels weg, maar liggen er geen cadeautjes voor in de plaats. Ik heb toch zo mijn vermoeden dat ze niet door het paard van Sinterklaas opgegeten zijn.

November 2013: Uit de hoogte

Met het blad nog steeds aan de bomen is de Novembermaand duidelijk kleurrijker dan normaal. Er wordt vanaf Spineusart al weer druk getraind met de honden. In de Hondenmanieren van deze maand, buiten Chris haar maandelijkse column, een artikel over onze tocht door de Kaukasus.

Frank en West siberische laika Yanter zijn weer een tijdje op bezoek geweest, na lang verblijf rondtrekkend door de Pyreneen en weer spannende avonturen rijker. Kortom een maand met West Siberische laika op hoogte.

22 September 2013: Startblokken

De sleeen staat al weer in de startblokken, de karrenpaden zijn weer uitgebreid. Onze jonge west siberische laiki hebben er zin in. Onze West siberische  laika oma Kitaj, is nu met pensioen, dus zij zal deze winter niet mee trainen. Onze west siberische laika pup Myschka heeft Ludmilla wat grootte betreft al ingehaald, maar moet nog even geduld hebben.

14 December is het zover!! dan organiseren we weer een Laikadoedag.

Alle Spineusartpups zijn dan welkom met hun eigenaren natuurlijk, twee dagen lang (14 en 15 December 2013) zal het weer een laika-feestje zijn met ingredienten als: sledetraining, speuren, jachttraining, behendigheid, packsackwandelen, kampvuur enz. Aanmelden middels email voor 5 December.

2 September 2013: Zomer-update

De zomer is weer voorbij gevlogen. Vol met west siberisceh laika pups en grote west siberische roedelpret. De ‘uitgevlogen’ west siberische laika pups laten regelmatig iets van zich horen of zien en worden inmiddels leuke jongelingen ieder met hun eigen streken. Veel pups zijn mee op vakantie geweest en hebben ons weer leuke foto’s gestuurd.

Onze west siberische laika pubers Lubas en Ludmilla zijn fijne speelkameraadjes voor hun halfzusje Myschka West siberische laika oma Kitaj heeft met de warmte elke dag een rondje in de vijver gezwommen en ook west siberische laika-oma Lisitschka volgde graag dit voorbeeld.

Alle honden hebben weer genoten van een drukke zomer met veel werk rondom huis, zandbergen om te spelen, veel bezoek en kleine en grotere reisjes, oa pupbezoek in Denemarken.

Nu de dagen weer wat korter worden en de nachten wat frisser staat de sledetraining weer in de startblokken en dit maal kunnen Lubas en Ludmilla volledig mee trainen.

Eerst wordt er echter een datum geprikt voor de Laika-Doe-Dag: Het moet weer een gezellig weekend worden dat helemaal in het teken van de west siberische laika staat.

Er komt weer volop mogelijkheid om met de eigen laika aan de slag te gaan en kennis te maken met: speuren, behendigheid, sledetraining, packsackwandelen enz.

Voor de nieuwkomers een kennismaking en voor diegen die vaker geweest zijn een leuk oefenweekend. Natuurlijk is meedoen niet verplicht en telt aanwezigheid.

We hopen op een grote opkomst zodat zoveel mogelijk mensen de nestgenootjes van hun hond kunnen weerzien. Houdt het nieuws op deze website goed in de gaten voor de datum!

21 Maart 2013: Lente-Fris

Poema is al een keertje naar buiten geweest, maar wilde toch snel weer naar binnen. Onze west siberische laiki genieten echter nog even van het frisse voorjaar.

Ze hebben deze winter aardig wat sneeuw gehad en leuk buiten gespeeld, hun kilometers voor de slee kunnen rennen en lekker binnen bij de kachel gelegen. Nu komt hopelijk snel de tijd, dat ze lekker van de zon kunnen gaan genieten. Onze kattekoppen vinden het echter nog steeds te fris buiten en ook de deuren al open laten staan is er voorlopig nog niet bij.

14 Maart 2013: Tweede les

Nog maar een keer eerder even op de slee gestaan, heeft Peter vandaag zijn tweede sledeles gehad. Groot plezier zowel voor Peter als voor onze West siberische laiki.

1 Maart 2013: Hondenmanieren

Het is er weer, maandblad  ’Hondenmanieren’. Ook deze maand weer vol interessante artikelen en de collumn van Chris. Dit keer een verhaaltje met in de hoofdrol de West siberische laika Jarky (vader van onze west siberische laika Borr).

21 Februari 2013: Terug thuis

Vandaag zijn Chris Lisitschka en Pippie thuisgekomen van hun reis naar Sowakije. Een lange reis, maar met leuke ontmoetingen van hondenmensen onderweg. Lisitschka en Pippie hebben tevens mogen proeven van het stadsleven. Onze ‘wilde’ bosdames hebben weer getoond zich prima te kunnen aanpassen en waren voorbeeldige ‘stadshonden’.

14 Februari 2013: Valentijn

Dit keer wel een heel bijzondere Valentijnsdag. Alles stond in het teken van liefde; althans zeker voor een van onze west siberische laika teefjes. Wie is haar Valentijn?

Meer hierover kunnen jullie lezen bij het pupnieuws.

4 Februari 2013; Groenland

In de nieuwe hondenmanieren staat naast de vaste column van Chris, waarin meestal ons west siberisch laikaroedel een belangrijke plaats inneemt, deze maand ook een artikel over Chris haar verblijf op Groenland. Natuurlijk ontbreekt de Groenlandhond daar niet in en het geheel is ruim van foto’s voorzien. Naast alle andere nuttige honden informatie welke in dit blad te vinden is, de moeite waard om naar de winkel te gaan of nog leuker een abonnement te nemen en maandelijks in de bus te krijgen.

27 Januari 2013: Allround plezier

Uit Zwitserland kregen wij leuke foto’s van west siberisch laika teefje Lala. Deze west siberische laika pup van ons heeft het getroffen; een heel roedel vriendjes, pas verhuisd naar de bosrand en de eerste sledemeters al met eigen roedel gemaakt.

Vandaag kwam daar nog een verassende foto bij; voor het eerst samen met haar baasje in de kano! Dat er nog sneeuw aan wal lag deerde beide niet, als een volleerde kanohond liet Lala zien, dat ook zij de flexibiliteit van de west siberische laika bezit en haar baasje graag overal begleid.

19 Januari 2013: Wereldrecord?

Of we in het ‘Guinnis book of records’ kunnen? Geen idee? Maar speciaal was het wel en eerder gezien hebben wij het nog niet. Het grootste team dat Chris voor de slee gehad heeft was 16 honden groot, maar trotser was zij vandaag.

Zonder publiek, maar met onze negen west siberische laiki voor de slee. Drie generaties west siberische laika die met heel veel plezier samen door de sneeuw werkten. Zowel Oma Kitaj die liet zien als bijna twaalf jarige west siberische laika nog in prima conditie te zijn en ‘klinkinderen Lubas en Ludmilla, die als puberende west siberische laiki, lieten zien dat sledeplezier snel ontwikkeld is.

17 Januari 2013: Shoppen, twaalf in een dozijn

Met veel west siberische laiki en onze grote ‘jongens’, is er niet alleen veel pret, maar wordt er ook veel plek bezet in huis. dat wij geen bankstel zijn moge duidelijk zijn, maar dat onze honden zo langzamerhand ons bankstel uitgroeien is inmiddels ook een bekende aanblik geworden. Hoogste tijd om te shoppen. vandaag zijn we nieuwe aanvullende ligplekken voor de honden gaan kopen en omdat het aardig wat viervoeters zijn hebben we maar meteen een dozijn nieuwe ligplekken gekocht; van dikke hondenmatrassen, tot heerlijke ligkussens en praktische matjes. Na een korte inspectie werden de nieuwe plekjes al snel bezet gebied.

Ook de kattekoppen ontdekte deze heerlijke nieuwe zachtheden en en passent hebben we er maar meteen wat kussens bij besteld, want 12 in een dozijn, bleek toch nog te weinig.

15 Januari 2013: ‘Stoute’ schoenen.

Een heerlijk nieuw trainings gebied ontdekt aan de andere kant van het dorp. Niet steil en makkelijk toegankelijk met veel mogelijkheid voor bochtenwerk, is het een ideaal gebied om af en toe de jongste west siberische laika telgen mee in te spannen.

Een leuke afwisseling voor onze volwassen west siberische laiki en met de sneeuw die gevallen is, een groot plezier voor iedereen. Ook Chris trok weer de ‘stoute’ schoenen aan en ging lekker met de honden op pad.

Voor Ettienne en Duschka gold een dubbele primeur; nadat Duschka het prima deed om voor het eerst als leidhond te zijn ingespannen, kwam er ook een primeur voor Ettienne; zijn eerste keer op de slee. En wat kon er nu mooier zijn dan ‘zijn’Duschka als leidhond te hebben.

11 Januari 2013: Noorderlingen

Al weer een hele poos geleden dat ik noorderlingen portretteerde. Dit keer geen West siberische laika, maar een Siberische Husky. Met de sneeuw die voorspeld is voor komend weekend, toch een passend sfeerplaatje. Een portret van u, uw hond of uw kind kost 150,-.

6 Januari 2013: Drie koningen

Bij ons 4 koningen en 7 koninginen, en niet alleen vandaag. Maar wat onze west siberische laika teefje Lisitschka, met een papieren kroontje moest?

3 Januari 2013: De eerste keer

Onze West siberische laikapups Lubas en Lumilla zijn nog te jong om echt mee te trainen, maar vandaag zijn ze voor de eertse keer mee ingespannen. Na de training met de volwassen honden, hebben ze, terwijl ze vooraf al even aan hun harnasje hadden kunnen wennen, voor het eerst even mogen ervaren hoe het echte werk gaat. Ze gedroegen zich voorbeeldig. Ons west siberisch laika-teampje liep rustig want hun training zat er al op.

Naast de lieve Dwayka voelden de pups zich op hun gemak. Een voor een mochten ze een klein stukje meelopen. In het begin zochten ze steun bij Dwayka, maar al heel snel liepen ze vrolijk aan hun eigen kant te trekken; dit was leuk, lieten ze duidelijk merken.

1 Januari 2013: Nieuwjaar!

Jong en oud hebben weer genoten. Onze jongste West siberische laika telg Ludmilla is net zo snel het nieuwe jaar in gerend als haar oma Kitaj.

De ganzen hebben en de kerst en de jaarwisseling prima overleefd. Onze west siberische laiki blijken nog steeds goed schotvast; we hebben een rustige jaarwisseling voor mens en dier gehad.

Jurky, de bezoek west siberische laika reu, heeft zich weer prima gedragen en werd weer probleemloos in ons roedel opgenomen. Samen met onze honden vormde hij een west siberisch laika koor en hebben prachtig het nieuwe jaar ingezongen.

Ondertussen is de eerste ‘Hondenmanieren’ uit, een maandblad met veel nieuws en wetenswaardigeheden mbt honden en…….. vanaf nu maandelijks een column van Chris. En volgende maand met een extra krulstaarten verassing van Chris.

25 December 2012: Kerstversierselen

Niet iedereen denkt hetzelfde hier over kerstversierselen. December is een drukke maand. Er arriveren pakketjes met versnipperpapier, in doosjes die verbouwd mogen worden en dan komt er iemand op het idee om een boom in kamer te zetten met koekjes? dat die koekjes niet lekker zijn boeit niet, je kunt ze immers toch leuk versnipperen.

Ook de bank blijkt ineens toch voor wat anders bedacht dan hondenmand; er komt bezoek op te zitten. Flexibel als onze west siberische laiki zijn, willen ze bij uitzondering zelfs wel op de grond gaan liggen.

Een vreemde maand voor onze West siberische laika pups, maar inmiddels hebben ook Lubas en Ludmilla ontdekt, dat deze drukke maand erg gezellig kan zijn, en dat je al die versierselen toch beter met rust kunt laten.

3 December 2012: Witte wereld

Het zal voor onze West siberische laika pups Lubas en Ludmilla, wel een vreemd gezicht geweest zijn. Ineens was hun wereld wit. De eerste sneeuw was gevallen, ze hebben dolle pret gehad.

Vandaag zouden zien hoe deze witte wereld voor nog meer pret kon zorgen. Zelf moeten ze nog even geduld hebben totdat ze wat ouder zijn, maar hun west siberische laika roedelgenoten  werden voor de slee gespannen; pret voor vier- en tweebeners!

26 November 2012: Gastenverblijven

Hondenbezoek levert hier vaak stress op; niet alle bezoek is even vriendelijk naar onze katten, paarden en kippen. Een van de redenen, dat we een kattenverblijf gaan bouwen. En tevens een van de redenen dat er ook gastenverblijven voor de honden komen. Vandaag hebben we drie luxe hondenverblijven opgehaald.

17 November 2012: Ondergronds

Onze west siberische laiki zijn niet de enige die hier op Spineusart aan graafwerkzaamheden doen. De aanleg van ons nieuwe afvoersysteem, zet heel wat voeten (en graafmachines) in aarde.

Grote graafmachines zijn dagenlang druk in de weer. Voor de west siberische laiki soms vervelend, want zolang de gigantische machines in de weer zijn, is het voor de honden buiten verboden losloopgebied. Echter zodra de machines naar huis zijn is het vette pret om in de modder te spelen. Kuilen waar je je in kunt verstoppen, maar vooral de bergen aan grond, waar je op en af kunt rennen, zijn erg geliefd.

11 November 2012: Geen hondennieuws

Dit keer geen West siberische laika nieuws, maar nieuws over het nieuwe kattenverblijf te Spineusart. De corton elementen zijn gearriveerd, nu nog tijd, en hulp? vinden om ze mee op te zetten; weer een projectje.

28 Oktober 2012: Sneeuw!

Niet op Spineusart, maar wel in Thuringen waar Chris deze week met onze West siberische laiki is, op bezoek bij Frank en West siberische laika ‘pup’ Yantar. Zij kijkt of er een laikasledeactiviteit daar georganiseerd kan worden en ondertussen genieten ze van de vers gevallen, onverwachtte, sneeuw.

Plezier voor de west siberische laiki, die lekker samen met de lieve en zeer goed luisterende Yantar konden rennen en spelen naar hartelust.

24 Oktober 2012: Uitgevlogen

De laatste kittens van Pluim zijn uitgevlogen. Voor alle jonge aanvliegertjes is weer een goed thuis gevonden.

28 September 2012: Sledebeesten

Het wordt al weer frisser buiten en het werkseizoen is weer begonnen. Er wordt gejaagd, gespeurd, de karren en sleen staan klaar. Vandaag is het infoweekend begonnen mbt sledehonden (zie agenda). Er zullen weer demonstraties zijn en iedereen die meer informatie wil over de sledehondensport is welkom en kan zijn vragen stellen. Natuurlijk zullen er ook weer West siberische laiki aanwezig zijn. Als illustratie maar even een oude sledefoto van Chris uit de fotodoos gehaald, met twee West siberische laiki als leadhonden.

9 September 2012: St. Hubertusdag

Vandaag was de inzegening der dieren in Belvaux. De aanvang van het jachtseizoen wordt hier ter plaatse aangekondigd door het inzegenen van honden en paarden. Wij nodigden jullie uit en er waren dit keer dus ook veel West siberischeLaiki en hun eigenaren aanwezig. Een gedeelte van de mensen wandelden door het bos, en stonden even stil voor de foto op het uitzichtspunt.

Vervolgens kwamen we voor de kerk samen; de honden werden gezegend en kregen een broodje. Wij werden getracteerd op een prachtig jachthoornconcert, BBQ en broodjes en een drankje.

Ook de jonge west siberische laika pups gedroegen zich prima en waren niet onder de indruk van lawaai en hoeveelheid paarden en mensen. We liepen gezamelijk terug door het bos, en bij de stroomversnelling in de Lesse, gingen alle honden los, en konden zich verfrissen in het riviertje. Een compliment voor alle eigenaren en honden is op zijn plaats. Alle aanwezige West siberische laiki luisterden goed en gedroegen zich uiterst sociaal. Heerlijk zoveel reuen en teven van alle leeftijden bij elkaar te zien loslopen.

29 Augustus 2012: Laikabezoek

West siberische laikabezoek is leuk, en zeker als ze dan zo sociaal zijn dat ze gezellig samen met onze honden in het Loupybos kunnen spelen. West siberische laikia Yermak en Itara hebben weer laten zien, prima met onze honden overweg te kunnen.

28 Juli 2012: Agendapunt

9 September as, is onze volgende West siberische laikadag gepland. Op deze dag zullen de stambomen worden uitgedeeld. De datum is echter mede gekozen omdat er in Belvaux een leuke activiteit gepland is die dag. We nodigen dan ook iedereen uit met een Spineusarthond , van harte uit, om die dag te komen en samen met ons naar Belvaux te lopen. Nieuwschierig geworden; kijk in onze agenda hier op deze site (zie rechter kolom)

20 Juli 2012: Nieuw record

Had legend of Flaxfield een record in het laat krijgen van stambomen, Arctic legend heeft een record in het vroeg krijgen van stambomen. De procedure bij de Raad van beheer is veranderd (we hebben blijkbaar al een hele tijd geen nest meer gehad in Nederland), zodat we nu al in een recordtempo de stambomen van het nest van dit jaar hebben.

9 Juli 2012: Record

Een stamboomrecord in vertraging; de stambomen van St. Hubertus zijn eindelijk gearriveerd. Zoals wij reeds doorgegeven hadden aan alle toekomstige pupeigenaren van het K-nest, daar het ook in het verleden voorgekomen is, kon het zijn dat de stambomen van St. Hubertus soms erg lang op zich laten wachten. We hadden de mensen dan ook dringend verzocht hier niet zelf actie in te ondernemen, daar dit het proces wel eens zou kunnen vertragen. Helaas heeft niet iedereen hier gehoor aan gegeven en is het proces inderdaad nog vertraagd. Maar ze zijn er nu dan toch en dat geeft ons de gelegenheid om wederom een nestreunie te organiseren. Op deze reunie zal een wandeling zijn, worden de stambomen uitgereikt en kunnen we de pups weer zien. Houd de agenda en deze nieuwspagina in de gaten ivm de datum.

4 Juli 2012: Familiebezoek

West siberische laika reu Yantar is een weekje op bezoek geweest, samen met Yvon, Frank en Briard Cheri. De inmiddels volwassen Yantar heeft gerend en gewandeld met zijn vader Volchok, en werd ook meteen door zijn moeder Lisitschka herkend, die vrolijk met hem gespeeld heeft. Later heeft hij met zijn zusje Duschka aan het water bij de Lesse gespeeld. Een gezellige kleine familiereunie. Op weg van een maand door het centraal massief van Frankrijk trekkend met tent en rugzak, gaat Yantar nu tot eind Augustus op kanotoer door Zweden.

13 Juni 2012: Triest

Door zeer trieste omstandigheden is er een pupje vrijgekomen van ons huidige nestje. Mensen met serieuze interesse kunnen contact met ons opnemen.

4 Juni 2012: Zondagskinderen

West siberische zondagskinderen, of noemen we ze Pippiepuppies? Meer nieuws hierover valt te lezen bij het pupnieuws.

29 Mei 2012: Het sneeuwt!

De hondjes liggen lekker in de zon op het terras, of rondom mijn stoel (vier west siberische laiki liggen er momenteel). Ondanks (of dankzij?) dat de temperaturen buiten behoorlijk oplopen en de zon aardig stralend aan de blauwe hemel staat. Toch sneeuwt het hier op Spineusart. Grote witte vlokken dwarrelen hier in het rond. De honden zijn in de rui en vandaag heeft Chris enkele honden hun dikke winterjas aardig uitgedund. Een hele zak wol bungelt nu aan de kapstok.

27 Mei 2012: Herkend

West siberische laiki Altaj en Nimaju van Bianca, werden op de workshop van Gunther Bloch, door Gunther direkt herkend als pups van ons. Gunther die samen met Joep wolvenonderzoeken gedaan heeft en Chris al kent vanaf zijn eerste laika, heeft inmiddels zijn derde laika en is nog steeds verknocht aan het ras. Altaj en Nimaju werden natuurlijk vaak als voorbeeldhond gebruikt en deden hoge ogen gooien. Bianca kan met recht weer trots zijn op haar kanjers.

25 Mei 2012: Siberische Engels leraar

Vandaag is onze West siberische laika reu Borr, mee geweest naar de basisschool. Er was een speciale Engels dag georganiseerd en alle lessen hadden met Engels taal te doen. Borr ging me met Joep en was natuurlijk de attraktie van de dag. Op het schoolplein rende al de kindertjes naar hem toe om hem te aaien, Borr genoot zichtbaar. In de klas gedroeg onze bosbewoner (die niet zo vaak kleine kinderen ziet, en al zeker niet in die hoeveelheid) zich uitstekend. Hij vond het prima als tien kinderneuezen tegenlijk op zijn neus belanden, om the nose, aan te wijzen. Hij was het middelpunt van het kringgesprek en alle kinderen die een goed antwoord gaven, mochten hem aaien. Borr deelde wel zeventig poten uit en tussendoor viel hij soms even al snurkend in slaap. natuurlijk waren de kinderen dan extra stil, om de hond niet wakker te maken. Het was een lange vermoeiende dag, maar wat hebben we genoten van onze kanjer Borr. Een zeer stabiele vriendelijke hond die zelfs bij al dat kindergeschreeuw en geren, blijft genieten van de kleiene mensjes. het hoofd van de school heeft foto’s gemaakt en we hopen daar snel wat van te ontvangen.

23 Mei 2012: Bovenburen

De ligheuvel in het Loupybos is niet alleen voor onze west siberische laiki een geliefde ligplek. Ook de Tibetaanse Mimayin ligt graag op de uitkijk. Zij is de bovenbuurvrouw geworden van Dwayka, die ligt lekker te genieten in het hol dat kersvers gegraven wordt. Wie de graver (ster) is hebben we nog niet kunnen ontdekken, maar met Pippie hoogzwanger, kunnen we daar ons wel iemand bij bedenken.

21 Mei 2012: Vakantie!

West siberische laika Kitaj, is vandaag terug gekomen van haar vakantie bij Be en Netty. Dat ze daar in topconditie is gekomen door de daaglijkse uren lange boswandelingen met Be, is een fijne bij komstigheid. Thuis werd ze vriendelijk begroet door dochter Pippie. Kitaj wordt binnenkort oma en kan dan leuk met haar kleinkinderen gaan spelen. Maar daarover valt meer te lezen bij het pupnieuws.

13 Mei 2012: Moederdag

We hebben natuurlijk heel wat lieve moeders hier rond lopen, maar dit keer gaat onze speciale aandacht toch uit naar een toekomstig west siberische laika moedertje, en haar moeder Kitaj, waar we nieuwschierig van zijn, hoe zij als oma gaat zijn.

12 Mei 2012: Goed nieuws!!

Twee maal goed nieuws; de eerste keer goed nieuws is voor Boris! De laika die eerder op deze pagina te zien was omdat er middels de Duitse Samojeden-opvang een nieuw thuis voor hem gezocht werd. Na meer dan een half jaar in het asiel gezeten te hebben, heeft hij eindelijk een nieuw thuis gevonden. Hij gaat naar Bob en Anita, in Nederland; we zijn blij dat de oproep op deze website heeft kunnen bijdragen voor het vinden van een nieuw thuis. Ook zijn we blij dat mensen als Simone Brahman, die zich inzetten voor de opvang van Samojeden, zich dit keer ook over een laika ontfermd hebben. Verder danken we natuurlijk iedereen die zich ingezet heeft om mee te helpen om voor Boris een nieuw thuis te vinden (ik denk speciaal Koos en Dia). Het tweede ‘goed nieuws’ van valt te lezen bij pupnieuws.

5 Mei 2012: Elandenjacht?

Joep heeft ipv Pip toch maar Volchok meegenomen op zijn Elandenqueeste. Volchok gaat dus lekker mee in het hotel en ligt ‘snachts lekker in zijn mandje naast Joep te slapen. Ook gedraagt hij zich keurig in het restaurant en eet alle eten op dat Joep niet lekker vind. De Eland zal Dinsdag 8 Mei in Nederland arriveren. En er wodrt niet opgejaagd, hij krijgt een rustig leventje in natuurpark Lelystad en krijgt dus heel wat meer ruimte dan in de dierentuin waar hij geboren is.

1 Mei 2012: Dag van de Arbeid!

28 April 2012: Aaieenheden

Ook deze trektocht werden er weer heel wat aaieenheden uitgedeeld aan onze west siberische laiki, Pip heeft bovendien lekker een stukje meegerend en was van de partij met het waterspetterfestijn waar op onze paardenwebsite www.horsenature.nl meer van te zien.

25 April 2012: Wisenten

Vandaag is West siberische laika Pip mee op Wisententransport. Joep heeft weer twee wisenten (Europese bizons) opgehaald uit natuurpark Lelystad en naar onze opvang in Han sur Lesse gebracht. Hier staan ze voorlopig onze buren te wezen voordat ze verder reizen naar een natuurbeschermingsgebied. De ervaren Pip heeft zich keurig gedragen, en dit keer niet achter de herten in Lelystad aan gerend.

23 April 2012: Paardenweekend

De hondjes hebben er weer een paarden weekend op zitten. We hebben gasten gehad voor een workshop en trektocht, en dat betekend ook voor de honden weer extra aaieenheden en veel geknuffel en lekker de hele dag tuusen de gasten en de paarden. Bij het terugkijken naar de foto’s, kom je zo her en der dan ook op de foto’s overal wel een hondje tegen.

12 April 2012: Terugkomst

Na zo’n 3500 km erbij op de kilometerteller is Chris vandaag weer terug met Lisitschka en Pippie. Pippie is gedekt en meer nieuws hierover kunnen jullie volgen in het hoofdstuk pupnieuws. Hier zullen ook foto’s van de dekreu te zien zijn. Hier een foto van het huisje dat Chris huurde, en waar zij veertien dagen met de hondjes geweest is en heerlijk gewandeld heeft, een aanrader voor mensen die geen luxe hoeven, maar graag eens een rustige wandelvakantie willen, met genoeg aan mooie kastelen ed te bezoeken in de buurt. Natuurlijk hebben ze weer het een en ander meegemaakt en zijn ze weer wat kampvuurverhalen rijker. En de evt. gevolgen van hun reis, zullen te volgen zijn in het pupnieuws.

1 April 2012: Geen aprilgrap

We willen natuurlijk graag altijd het nieuws dat ons wordt toegezonden vermelde. Zeker als er zo’n leuke foto’s bijzitten als dit keer weer. Maar door alle loopsheidkilometers en bijbehorende tijdsbesteding, liggen we achter met nieuws. we proberen natuurlijk zo snel mogelijk weer het toegezonde nieuws te verwerken, maar vragen hiervoor nog even geduld te hebben.

28 Maart 2012: Vertrek

Vandaag is Chris met Pippie naar de dekreu vertrokken. Lisitschka die ook net loops geworden is vergezeld hun op reis. Zo blijft het even wat rustiger voor de jonges die thuis achter blijven.

21 Maart 2012: Pippie’s loopse lentedag!

Als dat nog geen lente is? De eerste lente dag, is tevens de eerste dag van de loopsheid van Pippie! Voor alle mensen op onze puplijst dus goed nieuws. Pippie gaat op reis om gedekt te worden, en nu kunnen we dus beginnen met alles te plannen. Dit voorjaar begint dus echt met voorjaarskriebels en een mooier vooruitzicht dan pippie-pups op komst kunnen we ons niet bedenken.

18 Maart 2012: samen slapen

Tirza is ervan overtuigd dat als Kayuh het prima vind dat haar pop bij hem in de mand mag slapen, zij ook bij hem kan slapen als hij op zijn fatboy ligt. En zo aan de foto’s te zien, die wij weer toegestuurd kregen, heeft Kayuh die nu bijna een jaar is, er inderdaad geen enkel probleem mee. 13 Maart 2012: Voorjaarshaar Zo langzaam aan beginnen hier zowel de west siberische laiki als ook de paarden te haren. Wij kijken dus niet vreemd op van de foto van laika Boris. Simone stuurde ons een foto van Laika Boris in de rui, met de vraag of dit voor een laika normaal was. Ja dit ziet er heel normaal uit! Wat niet normaal is, is dat zo’n leuke prachtige hond als Boris, nog steeds in het asiel zit en nog steeds geen nieuw thuis heeft. Hier moet toch echt iets aan gedaan! Er moet toch vast een geschikt iemand zijn, die week wordt van deze mooie jongen. Ik weet zeker dat je als geschikt iemand, met Boris, niet alleen geschikt maar ook een heel gelukkig iemand kunt zijn.

9 Maart 2012: Terug naar Siberie!

Iets wat wij zeker zouden willen en heel goed kunnen begrijpen! En in geval als titel van een boek, ons dus ook heel erg aanspreekt. Dit kado is dan ook, buiten dat het een enorme leuke verassing was om in onze brievenbus te vinden, een schot in de roos. Er steekt iets uit jullie brievenbus melde Jacque die het hooi brengt voor de paarden. Wij controleren niet echt vaak de brievenbus omdat deze meestal blauwe- en aan verwante enveloppen bevat. Maar vandaag werdt de nieuwschierigheid sterk geprikkeld en haastte wij ons naar de brievenbus. Een heus kado! en het is nog niet eens Chris haar verjaardag. Van Ilse, Dave, Lars en Jens, kregen wij dit prachtige boek, zomaar toegezonden. het betreft een boek (isbn 978 90 813 5740 1), dat het relaas achter de schermen beschrijft van de Belgische televisiereeks ‘terug naar Siberie’, en is bovenal een eerbetoon aan de Siberiers. Daar wij geen Tv hebben, hebben wij de reeks niet gezien en verheugen we ons dus extra op het boek! Dit soort spontane kadootjes ontroeren ons en als ze dan ook nog over ons geliefde Siberie gaan, vinden we dat extra leuk; Ilse, Dave, lars en Jens, heel erg bedankt! Wij zullen er met veel plezier in gaan lezen!

3 Maart 2012: Uit de oude fotodoos

Dankzij de scanner, weer een oude foto digitaal. Dit keer van het trainen van Chris met de kar. In Welsden deze keer. Met West siberische laika  Taiga als leidhond, Alaskan Malamute Arctic legend Albions track als wheeldog en daartussen de ervaren West siberische laika Ikar bis en als nieuwe ervaring West siberische laika Arctic legend Altaj shugaj, die zo de kneepjes leerde; achter zijn moeder Taiga aanlopend en naast zijn halfbroer Ikar (Tuman).

29 februari 2012: Schrikkeldag

Het blijft een speciale dag 29 Februari, slechts een keer op de vier jaar herrinnerd deze dag me extra aan de geboortedag van mijn eerste laikateefje: Taiga. Vandaag kregen we weer een mooie update van Yantar, die heeft op Kreta overwinterd en weer mooie avonturen meegemaakt daar en op de lange weg daarnaa toe. Frank heeft heel veel tijd gestoken in de opvoeding van Yantar en het resultaat is er zo te horen ook na. Hij luisterd absoluut prima, zonder of met afleiding. Maar soms heeft Frank toch het idee dat zijn hond net iets te slim is; want zelf het autoraampje opendoen, potjes, kastjes enz zelf openmaken, is niet altijd even handig. Wij vinden die verhalen enig en genieten, ook genieten we van de prachtige fot’s die Frank stuurt. En deze foto vonden we wel heel erg bij  deze speciale dag passen, een schrikkeldag blijft voor ons een bijzonder iets.

27 Februari 2012: Goed nieuws/ slecht nieuws

Goed nieuws voor herplaatser Igor (zie ons nieuwsbericht van 15 Januari 2012). Igor heeft een nieuw thuis gevonden. Helaas zit zijn broertje Boris, nog steeds in het asiel. Boris heeft dus dringend een blijvend goed nieuw thuis nodig, want nu moet hij zelfs het vertrouwde gezelschap van zijn broertje Igor missen, en is hij echt eenzaam achtergelaten. Hij is vier jaar oud, wat voor een laika nog erg jong is. We hopen dat ook voor hem, dit voorjaar goed kan beginnen. Beide reuen zijn geen nakomelingen van onze honden, maar wij zijn benaderd door Simone Brahmaan, die middels het Samojeden-noodfonds hun belangen behartigd. Voor Boris helaas nu dus nog slecht nieuws, maar we hopen oa middels deze oproep, ook voor hem snel goed nieuws te kunnen melden.

25 Februari 2012: Natuurgenootschap

Vandaag was de bijeenkomst van Natuurgenootschap in Roermond, na afloop zijn we nog even het veld in gegaan en hebben met medewerkers van stichting Ark, de opnames van een automatische camera bekeken, welke in de Meinweg, bij een reeenkadaver was geinstalleerd. Erg leuk en een uitstekende stimulatie om nu eindelijk hier op Spineusart, ook onze langgeplande automatische camera te installeren. Want zeker nu op tijd van een nacht, zo’n tien kilo vlees verdwenen zijn op Spineusart, zijn we heel nieuwschierig geworden, naar ons nachtelijk bezoek.

22 Februari 2012: Gouden mandje?

Elke west siberische laika verdient natuurlijk het spreekwoordelijke gouden mandje. En hoewel Duscka dat natuurlijk ook heeft, denkt ze zelf heel anders over mandjes. Ze heeft nu een ‘nieuw’ exemplaar ontdekt en zich toegeeigend. Dit sleept ze vervolgens naar een plek met uitzicht (op de tuintafel) en vind zelf dit een reuze fijne ligplek. Een andere fijne ligplek lijkt haar de kattenkrabpaal van haar grote maatje Spirou, maar die wordt voorlopig nog goed bewaakt door Spirou zelf: er zijn grenzen, zelfs voor een west siberische laika.

20 Februari 2012: Iteken

Omdat wij erg druk zijn momenteel, kregen we van Carmen even een foto-update van west siberische laika Itoera. Ze is een prachtig west siberische laika teef geworden met een heerlijk karakter die door iedereen bewonderd wordt, kan Carmen de foto nog aanvullen.

16 Februari 2012: Handigheidje

Bianca heeft samen met haar West siberische laiki Altay en Japanimayu een handigheidje ontdekt om snel samen door het bos, van de sneeuw te genieten. Het betreft een soort zitfiets waar de honden voorgespannen kunnen worden, zo kan Bianca fijn meetrappen en komt ieder, de viervoeters zelfs letterlijk, aan zijn trekken.

15 Februari 2012: Knappe prestatie

Gisteren tijdens het laatste sledetochtje hier in het bos, had Joep zijn telefoon verloren. Eigenlijk hadden we hem door de zware regenval van vannacht al opgegegev, maar zo tegen vijf uur vandaag ging Joep toch maar even opzoek naar het belgerei. Niet alleen, maar samen met Volchok. Joep konsentreerde zich op het bochtenwerk omdat daar de kans het grootst was dat hij hem verloren was. Op een lang recht stuk echter ging Volchok zijn neus in de lucht, trok hij snel naar de kant en snuffelde heel verzekerd op de grond. Bingo! daar was Joep zijn telefoon en Volchok zijn speurneus selcteerde zo, ondanks een nacht en dag regen, tussen al die lekkere luchtjes, dat ene voorwerpje waar de geur van zijn mensen aan zat; een echt knappe prestatie en in dit geval, ook heel bruikbaar, want dankzij de ‘otterbox’ doet de telefoon het nog steeds.

14 Februari 2012: Valentijn

Valentijn doen wij niet aan, wij geloven in de liefde van elke dag, Wij hebben ons vandaag wel tijd genomen om weer veel foto’s te plaatsen in de gallerie bij het hoofdstuk: in actie. Hier kunnen nu naast de foto’s van de slede doedag, ook foto’s van de andere doedagen bekeken worden.

12 februari 2012: West siberische Laika-doedag

Er was maar weinig tijd om voor te bereiden, er was nog maar weinig sneeuw, en er waren maar weinig mensen die op die korte termijn konden komen, maar we hebben veel plezier gehad. We lieten ons niet afschrikken door de weinige sneeuw en de extra slijtage van onze runners. Om wat meer sneeuwkans te hebben zijn we zo’n 15 km verder naar Mochamps gereden, dat hoewel ondanks dat het een stuk hoger ligt als Spineusart, dit keer niet meer sneeuw had. We hebben de honden ingespannen en zijn met twee teams op weg gegaan, om af en toe van passagier te verwisselen en om toen de hoogste snelheid eruit was, ook de jonge Kushak mee in te spannen. Die bleek een echt talent. Niet alleen heeft hij bij zijn eerste keer voor de slee, mooi meegelopen en niet gehinderd, hij heeft zelfs mooi mee getrokken. Niet onterecht, was Dave dan ook erg trots op hem. Lars en Jens hebben om beurt eerst als passagier op de slee gezeten en hebben nadien na instructie, zelf als musher op de slee mogen staan. Mark en Annika hebben met hun twee-honden team laten zien dat je ook met twee west siberische laiki prima uit de voeten kan met een slee. Bij thuiskomst was de houtkachel nog aan en brande al snel de open haard, sommige oogjes vielen al toe, dus de pulka bewaren we tot een volgende doedag. In de gallerie (in actie), vinden jullie meer foto’s van deze heerlijke slededag.

10 Februari 2012: Meer dan een eeuw geleden

Voor de regelmatige lezer, geen nieuws, die heeft dit waarschijnlijk al ontdekt, maar voor de nieuwslezers valt er toch weer wat te ontdekken op onze site. Bij het hoofdstuk rasbeschrijving op deze website, zowel in het Nederlands, Duits en Engels, staan foto’s en beschrijvingen van de Laika (nenezker) uit de boeken van Graaf van Bylandt uit 1904. Als voorbeeld hier de Franse versie. vanwege de verschillende foto’s, kan het interessant zijn om alle taalversies te bekijken:

8 Februari 2012: Saartje Spineusaartje

Saartje, zoals het kittenvondelingetje gedoopt is, heeft inmiddels en prima thuis gevonden. Ze woont nu bij Saskia en haar drie kinderen in Vlaanderen en heeft daar samen met ex-kater Wilbert een prima mandje. Saskia vernam het trieste verhaal en bood ongezien aan deze acherme een warm mandje te geven. Vandaag heeft Chris haar gebracht en gezien dat ze inderdaad een prima thuis gevonden heeft. We wensen mn de jongste dochter van Saskia heel veel plezier van haar katje.

We hopen nu nog snel goed nieuws te kunnen geven ivm de twee west siberische laika reuen welke nog steeds een goed adres zoeken. Dit hoeft natuurlijk niet samen te zijn, maar kan ook voor een van de twee broers zijn! (zie het nieuws van 15 Januari 2012).

6 Februari 2012: Koorts? Joep had het flink te pakken vandaag. Het is al een aardige tijd flink koud buiten en ook vandaag was het weer minus 15. Joep kon het dus echt niet meer aan zien en heeft vandaag de stoute schoen aangetrokken, of was het de stoute schaats? Nee geen elfstedenkoorts, maar gewoon een klein schaatskoortsje; dus heeft Joep lekker even een rondje op onze poel geschaats. Onze West siberische laiki keken verbaasd toe.

5 Februari 2012: Acherme

Een heel speciaal verhaal, hangt er aan deze heel speciale acherme. Een beauty met prachtige lichtgroene ogen en een mooi gemarmerde vacht. Door haar verhaal is ze erg mager en nog heel klein, maar deze zeer aanhankelijke lieverd is een taai overlevertje, die nog heel jong, in goede conditie is, zindelijk, aanhankelijk en aan honden gewend. Na gedumpt te zijn en een maand bij deze vreselijke koude overleefd te hebben, is ze helemaal in haar nopjes met een warm mandje. Wij zijn helaas al meer dan voorzien van achermes en zes katten is echt een limiet voor ons. Daarom zoeken wij voor deze lieverd een blijvend warm, mandje en hopen dat jullie ons daarbij kunnen helpen. Voordeel van haar is zeker dat ze al aan west siberische laiki gewend is.

4 februari 2012: Eerste sneeuw en actie!!

Van David kregen wij de eerste sneeuwfoto’s van hun West siberische laika Kayuh, en de vraag wanneer er weer een LAIKA DOEDAG was. De foto delen wij graag hier bij het nieuws en we geven hier meteen dan maar even door, dat we gezien de weersomstandigeheden, op zeer korte termijn een laikadoedag organiseren. Volgend weekend 11 en 12 Februari 2012, heten we weer al onze nakomelingen, jong en oud, van harte welkom op Spineusart. We hopen dan op nog wat meer sneeuw dan nu, zodat we een mooi tochtje met de slee kunnen maken. Meer info kunnen jullie bij de Activiteiten agenda lezen of ons bellen of mailen. Laat wel even voor donderdag weten met hoeveel mensen jullie komen ivm de catering.

3 Februari 2012: Jongste van de klas

West siberische laika K’iskra is geslaagd voor haar brevet op de hondenschool met 94 van de 100 punten. Een zeer knappe prestatie zowel van Iskra als van Michelle. Iskra, gaat veder en is nu de jongste hond die opgaat voor haar officiele St, Hubertus brevet. We wensen ze natuurlijk van harte succes en horen graag van haar verdere successen. Iskra die rust ondertussen lekker even uit, niet op haar eigen ruime kussen, maar ze propt zich lekker in het kleine mandje van de Jack russel. En om even te ontspannen kijkt ze naar haar favoriete tv programma’s. Zoals de foto’s laten zien, is hiermee meteen  de vraag beantwoord of honden tv kijken? Wij weten inmiddels dat West siberische Laiki dit doen.

2 Februari 2012: Winterwerkjes

De gevallen sneeuw en het kwik dat inmiddels gedaald is tot minus 14 geeft extra winterwerkjes. Water moet open gekapt worden, kippen krijgen extra stro en paardjes extra hooi. Gelukkig helpt West siberische laika Duschka bij dat alles!

30 Januari 2012: Wondere witte wereld

Ons slaapkamerraam was vanmorgen bedekt met een hoopvolle witte laag sneeuw. En momenteel sneeuwt het hier nog steeds. Net nu we deze week de slee opgeborgen hebben en  de winter opgegeven hadden, is het dan toch eindelijk gaan sneeuwen. We hopen dat het nog even zo doorgaat en we vanmiddag op pad kunnen. We zijn er weer klaar voor, en niet wij alleen: Gelukkig stond alles klaar, en bleef het welliswaar zachtjes, maar net genoeg sneeuwen om even een tochtje te maken. Meteen dus maar geprofiteerd en onze west siberische laiki ingespannen. Op de valreep dus ook nog een foto van ons teampje aan het werk vandaag:

24 Januari 2012: Lachend welkom

Zonder twijfel is het een beauty, onze nieuwe deurmat en de woorden welkom, zijn oprecht gemeend. Joep vond zijn koop dan ook echt een vondst! Immers wanneer vind je nu een deurmat, met de voorstelling van maar liefst twee West siberische Laiki. Helaas Chris, kon het niet met hem eens zijn, en was zeer verbaasd dat Joep een deurmat met de afbeelding van twee Engelse Corgi’s gekocht had. Zij moest hartelijk lachen! Joep is echter nog steeds ervan ‘overtuigd’ dat betreffende grootorige beauties, West siberische laiki hadden kunnen zijn. Hij vond zelfs, naar eigen zeggen, steun bij Volchok, die waarschijnlijk vol van verbazing over de afbeelding van de Corgi’s naar de mat bleef staren. Joep zijn vertaling daarvan was, dat zelfs Volchok de West siberische laiki op de deurmat herkende. Ach ja, we lachen hartelijk om een deurmat, gebruiken onze levendige fantasie om in elke hond een laika-afstammeling te zien en zijn het erover eens dat het welkom net zo hartelijk bedoeld is!

23 Januari 2012: Wachtend

Helaas is het net weer begonnen met regenen. Vorig jaar kon West siberische laika Volchok nog lekker in de sneeuw op de Loupy-bos-heuvel zitten. Nu zijn we noch steeds wachtend op het witte goedje.

21 Januari 2012: Uit de oude doos

Zo af en toe zullen ze hier voorbij komen, de gescande foto’s uit de oude doos. Dit keer een foto vanuit Slowakij; de moeder van onze West siberische laika Ikar (zittend) en de moeder van onze West siberische laika Irgus (liggend). Beide , hoewel geen familie van elkaar, Elitefok afstamming uit Moskou. ‘Baby’ Juraj wordt inmiddels 18 jaar oud.

15 Januari 2012: Hulp nodig!

Het komt bijna nooit voor, en is bij onze nakomelingen gelukkig nog nooit voorgekomen! dat een Laika een nieuw thuis zoekt. Herplaatsers Igor en Boris komen echter waarschijnlijk van bij een minder selectieve fokker of hebben gewoon pech gehad in hun leven, maar beide laika-broers, zitten in Zuid Duitsland in een Asiel. Simone Brahmaan van ‘Samojeden in not’, vroeg onze hulp bij het zoeken van een nieuw goed blijvend adres voor deze twee knappe kerels. Ze kunnen prima samen geplaats, maar kunnen ook ieder apart een nieuw thuis krijgen. Voor meer informatie en foto’s kunnen jullie contact opnemen met ons of direkt met simone@samojede-in-not.de Laten we het jaar goed beginnen en hopen dat deze kanjers snel een goed thuis vinden!

9 Januari 2012: In de verf

Dit keer geen foto van een west siberische laika, maar een foto van een schilderij van West siberische laika Dolgan, dat Chris net klaar heeft.

7 januari 2012: Geboren leider?

Koos en Dia zijn voor een paar dagen op bezoek met hun west siberische laika reu Jyermak en hun west siberische laika teefje Itara. Beide honden passen zich makkelijk en snel aan in ons roedel. Itara werd mee ingespannen in het ‘west siberisch vrouwen team’ en Jyermak is voor de tweede keer mee ingespannen voor de kar en heeft met zijn west siberische lange benen, laten zien dat hij heel sterk en heel snel is. Hij geniet duidelijk van het rennen voor de kar en liep zo snel dat we hem zelfs al voorop durfde te zetten in gedeelde leidpositie samen met Pippie. Voor Pippie die goed luisterd een hele klus om Jyermak op het spoor te houden, maar het ging wel lekker snel. Jyermak deed het prima en blijkt een ‘geboren’ leidtalent.

6 Januari 2012: Hoog water

Dia die, vanwege de woonplaats van haar moeder, het waterpeil in Groningen nauwgelet in de gaten houd, belde vandaag om door tegeven dat ze Wim en Lucie en hun twee West siberische laiki, bij de nieuwsberichten hadden zien staan. Wim en Lucie en hun West siberische laiki Kenza en Nouschka, waren vanmorgen geevacueerd. Dia bood direkt aan dat Wim en Lucie met honden bij hun in huis welkom waren. Het is mooi om te zien dat onze pupeigenaren bereid zijn elkaar uit te helpen in noodsituaties. Wij belde Wim en Lucie, en als de evacuatie lang gaat duren komen ze wat daagjes droge voeten zoeken, bij ons, in de Ardennen. Daar wij geen tv hebben, gingen we snel even op internet kijken en wij kwamen daar de volgende foto tegen van Wim en Lucie met hun West siberische laiki.

5 Januari 2012: Stormen

Helaas hadden we vandaag geen sneeuw, en waren er behoorlijk wat bomen omgewaaid. Ook hier op Spineusart ging het behoorlijk te keer. Yannique, die graag met de slee op pad wilde, moest helaas genoegen nemen met een karretocht tussen de stormen door. Na begleiding en uitleg van Joep, kon Yannique zelf al alleen met de honden en de kar. Ondanks het zware weer hebben twee en viervoeters toch genoten.

28 December 2011: laika in zwart/wit

Van Hetty (www.kaji.nl) kregen wij oude foto’s van Laiki uit land van oorsprong. Oa een bij een Siberisch jongetje en een waar te zien is dat de Laika gebruikt werdt als legerhond. Wij vinden het natuurlijk leuk om dit soort plaatjes te ontvangen en delen het graag met onze sitebezoekers.

27 December 2011: Nog grotere jongen

Wie wil weten waar en wanneer we deze eland gefotografeerd hebben, kan onze niewsbrief in de gaten houden.

26 December 2011: Grote jongen

Van Ivo, Anne Mie en Karel kregen wij foto’s van Iutan in actie! Hij is een prachtige grote jongen geworden. Hoewel het leven in Corsica hem beter bevalt dan in Belgie, laat hij op betreffende foto’s zien dat hij zich toch ook in Belgie goed vermaken kan, door achter ballen en hoepels aan te rennen, mee te gaan hardlopen enz.

24 December 2011: BOB

Dit westsiberische laika bericht heeft niets met een alcoholkeuring te maken. Uit Duitsland kregen wij bericht dat een dochter van onze west siberische laika Volchok, niet alleen de eerste plaats! maar ook haar CAC en CACIB gewonnen heeft op een grote internationale tentoonstelling, maar dat zij ook BOB werd, dat wil zeggen: beste van alle West Siberische laiki. Een groot proficiat! voor haar eerste showervaring.

23 December 2011: Zeer goed!

Onze west siberische laikapup Kenza, van Lucie en Wim, heeft haar gehoorzaamheidscursus afgerond met een zeer goeg! Proficiat voor Kenza, maar ook zeker voor Lucie. In het nieuwe jaar gaat Kenza ook beginnen met behendigheid en beide hebben er al zin in. Wij wensen hun veel succes en een vredige kerst. Dat laatste komt wel goed, want hun beide west siberische laiki, Nouschka en Kenza, zijn hartsvriendinnen en doen veel samen. Nu nog even pootje baden, en hopelijk snel samen door de sneeuw dollen.

21 December 2011: Een dik pak sneeuw!

Bij ons regent het helaas, maar vanuit zuid Duitsland kregen wij, van Rainer en Petra, een mooie foto van Jewa en vriend in de sneeuw.  We hopen snel meer mooie winterse plaatjes te mogen ontvangen van onze west siberische laika pups in de sneeuw.

20 December 2011: De laatste loodjes

Eindelijk, hij staat, het licht doet het en de laatste loodjes der versieringen zijn compleet. Nou ja compleet, we vinden elk jaar de helft van onze kerstspullen. Hierdoor ziet onze versiering er toch telkens anders uit en lijkt het afwisselend. We hebben weer een gewone, ongewoon mooie, spar midden in de woonkamer staan. Zo een die vast ruit, maar ook heerlijk ruikt. Hij is weer diervriendelijk door alle onbreekbare versierselen en ‘kleine’ Uhu heeft grote pret door de zwiepende takken, en sommige van onze West siberische laiki kijken, vol bewondering naar de deegkoekjes. Ckamadugha oefent op de achtergrond voor slapend kerstkindje. 19 December 2011: laiki op TV Van Joes en Angelique krgen wij bericht dat er een film op tv geweest is waarin Laiki voorkwamen en de mensen met wie zij samenleven in het land van oorsprong. Een mooi film over Siberie willen we jullie natuurlijk niet onthouden, want deze blijkt ook nog te bestellen te zijn op dvd en hij is middels internet te vinden. De titel: Happy people: A year in the Taiga.

18 December 2011: Op jacht

Vandaag was Spineusart gehuld in sneeuw toen we wakker werden. Joep ging met vrienden, bij de abdij van St. Remy in Rochefort jagen. De sneeuw was snel verdwenen, er is niets geschoten, maar wel hebben ze vijftien wilde zwijnen en drie reeen gezien, dus toch een mooie jachtdag. Het was weer erg gezellig, het kampvuurtje knapperde, de hoornblazers bliezen hun best en er werdt gezongen en lekker gegeten.

15 December 2011: Klacht!

Wij schrokken er zelf van, want we zijn immers niet gewent om klachten te krijgen van onze pupeigenaren of in dit geval kitten eigenaren, of zijn het toch….. eigenlijk zijn Francoise en Ettiene pup en kitteneigenaar. Nu klaagde ze echter dat ze niet meer wisten waar ze aan toe waren. Hun West siberische laika Duschka is erg close met hun Main coon Spirou. Ze eten uit een bakje, spelen samen en delen samen. Dit keer echter waren de baasjes wel heel verrast en vragen ze zich af of ze niet toch een ‘kat in de zak’ hebben, of beter gezegd een ‘hond in de zak’: Is Spirou wel een echte kat een west siberische kat of…….. mischien toch een west siberische laika? onderstaande foto doet inderdaad wel twijfelen.

5 December 2011: Zwarte Piet bij onze West siberische laiki.

Vandaag hebben de honden op Spineusart een vleesdag. Dwz er ligt overal vers vlees en botten verspreid op Spineusart. Zo kunnen de hondjes lekker ad libitum smullen van het vlees en hebben ze lang plezier van de vele kluiven. Niet alleen de honden hebben plezier van dit alles. Vorige week lande er een buizerd bij het vlees en dit gaf beelden met een hoog ‘national geographic’ gehalte. Vandaag op pakjesavond dag lande er een zwarte piet. Een heuse Raaf kwam op het vlees af en verdween even later weer met zijn buit. 2 December 2011: oud nieuws? Nee, geen oud nieuws dit keer, maar wel oude foto’s. Die komen dankzij de nieuwe scanner nu druppelsgewijs op deze website. Natuurlijk mag ook Loupy niet ontbreken. We vonden een foto die we gemaakt hebben tijdens haar laatste grote wandeling, die we hier rond Spineusart samen maakte. We hebben de foto ergens op de website verstopt, een goede lezer komt hem vast wel tegen. Ook voor diegene die Joep wel eens met volle haardos willen zien, valt er ‘oud’ nieuws te ontdekken.

1 December 2011: Winter onderweg

Dit zijn toch Laika zomerplaatjes van Frank en Yvonne, maar de aanblik van sneeuw doet ons toch aan de winter denken. Onze sleeen staan al klaar en wachten voor de laatste herfstbladeren om af te vallen.

30 November 2011: Altijd reizend

Jantar is heel wat onderweg met zijn trouwe Briard-maatje. We krijgen regelmatig een update en vonden het nu wel weer eens tijd om van deze altijd reizende weer wat plaatjes te laten zien. Hij is inmiddels oud genoeg om zijn eigen bagage te dragen en slaapt met de Briard in zijn eigen tentje.

25 November 2011: Bim bam bi bei

Bianca in Beieren met Altaj en Nimayu op Westsibirische Laika-bezoek bij Jewa. Ook zit er een mooi plaatje bij van Altaj die een prima water apportje doet

23 November 2011: Vakantie

De herfstvakantie zit er al weer op, dus krijgen we weer leuke vakantie kiekjes toegestuurd. Zo ook vandaag van de fam. Bos en hun West siberische laika. Die lieten zien geen van alle hoogtevrees te hebben.

19 November 2011: Kattekopje

Kleine kittens worden groot. Deze week ontvingen we weer telefoon, brieven en foto’s van onze main Coon kittens. Ook de mail bleef niet achter; ook uit Frankrijk kregen wij bericht dat alles prima ging en natuurlijk ontbrak een mooie foto van Chana niet. Inmiddels liggen de gewichten rond de 4,5 kg. Nog geen half jaar oud zijn het al behoorlijke zwaargewichten.

11 November 2011: Pippie beroemd?

Vandaag kwamen Be en Netty met het tijdschrift de ‘Seasons’. In dit tijdschrift een lang artikel over een project van Joep waarin hij gevolgd wordt terwijl hij door hem geredde natuurpaarden, naar Letland brengt. Meer hierover te zien is er op onze paarden website www.horsenature.nl middels de link op deze pagina. Tussen alle mooie paardenfoto’s, is er ook een mooi portret van onze West siberische laika Pippie beland. Pippie treed zo in de voetsporen van onze andere West siberische laiki (Tom. Tajga, Jarky, Tuman, Tziganka, Biryook, Borr, Kitaj, Dwayka, Volchok, Lisitschka) die allemaal al in tijdschriften, boeken, encyclopedien en zelfs al op nationale tv te zien waren. Ik denk niet dat ze nu beroemd wordt, maar ze zal wel door veel mensen gezien worden. Volgende maand zullen er twee artikels van bij ons te zien zijn in de ‘Seasons’, het ‘seizoen’ begint druk.

8 November 2011: Superhond

We kregen een leuke update van West sibericshe laika Kayuh met leuke foto’s van Tirza en Kayuh. Kayuh is Cum Laude geslaagd voor zijn basis gehoorzaamheidsdiploma, wat hem natuurlijk al een beetje superhond maakt, tijdens de check-up van de dierenarts werd hij supergezond verklaard en met de jachttraining, die Tanja met hem volgt,  is hij zelfs de retrievers te snel af met zijn supersnelle apporten. Tja geen wonder dat David hem dan ook hun superhond noemt.

7 November 2011: Scandinavisch nieuws

Van Lena en Bjorn kregen wij een paar leuke foto’s. Hun prachtige nieuwe houten huis is klaar en Laya heeft het prima naar haar zin. Zij bewaakt twee kippen en een haan, zwemt lekker in hun riviertje, maar slaapt ‘s avonds lekker bij Bjorn en Lena binnen. Laya is dan wel geen West siberische laika pup, maar heeft als een van onze Tibetanen pupjes toch een plekje op onze site verdient.

6 November 2011: Uit de oude doos

De nieuwe scanner is eindelijk geinstalleerd. Zoals altijd zijn we hier niet de snelste mee. Onze oude diascanner is bv al verouderd, maar zit nog onuitgepakt nieuw in de doos. Dit keer echter niet zo lang gewacht, en daarom vandaag al het eerste resultaat. Een mooie foto van Albion krijgt zo ook een plekje op deze site. Binnenkort zullen er dus nog meer foto’s uit de oude fotodoos gescand worden en te zien zijn middels deze site. Zo worden oude foto’s nieuw nieuws.

24 Oktober 2011: Pupnieuws!

We konden het niet langer geheim houden. Eindelijk, is de foto van de West sibericshe laika reu voor Pippie te zien. Hij is de geplande vader van ons nestje in 2012. Nieuwschierig geworden? kijk even bij pupnieuws! 19 Oktober 2011: West siberische laika op de steppe? West siberische laika Kitaj en Pippie waren samen met Joep en Be, het wilde Przewalski-paardje Greta, naar haar toekomstige natuurgebied brengen. Zoals gebruikelijk, zijn onze West siberische laika, prima reisgezelschap. Ook toevallige voorbijgangers werden vriendelijk begroet en kinderen kregen zoals gebruikelijk altijd bijzondere aandacht. Op onze paardenwebsite www.horsenature.nl valt er meer te zien en te lezen. Joep die al langer schaapjes wil, vond het natuurlijk prima dat de honden en passant even kennismaakte met deze wollige beestjes.

18 Oktober 2011: Oma

Bianca is ‘oma’, oftewel haar West siberische laika Altaj heeft pups gekregen. Alweer nakomelingen, van onze honden. Bij Rainer in beieren zijn twee nesten tegenlijk geboren. Bij Bianca is er echter nog meer uitbreiding. Zij heeft er een poezebeest bij. Voor Altaj en Nimayu was dit even wennen, maar de nieuwe bewoner werd heel snel geaccepteerd en voelt zich inmiddels prima thuis zoals op de foto te zien is.

16 Oktober 2011: Frans bezoek

Vandaag is Bosch op bezoek geweest, samen met zijn baasjes Brigitte en Marc heeft de Franse Buldog Bosch hier de nacht verbracht. Marc en Brigitte hebben Joep geholpen met de wintervoorraad hout. Binnenkort hopen we van Marc een mooie foto van Bosch te krijgen. En volgende keer hopen we dat Marc, niet alleen Bosch, maar ook zijn “piano’ meeneemt en een aria zingt.

10 Oktober 2011:

Zomaar even een leuk plaatje van onze west siberische laika pups, Itara en Yermak, omdat het zo’n ‘scheetjes’ zijn. En we blij zijn dat Itara haar auto-ongeluk zo goed overleefd heeft.

4 Oktober 2011: Dierendag

Vandaag is het Werelddierendag en wij zijn net terug van het noordpuntje in de Schotse Highlands, waar we drie wisenten die we gered hebben van de dood, naar toe gebracht hebben. Ze lopen nu in een prachtige glenn van Alladale, waar de Schotse wildernis hersteld wordt. Van Sandra kregen wij het verzoek om de armbandjes op onze website te zetten, die zij bedacht heeft om geld in te zamelen voor de arme honden van het asiel in Cuenca. De opbrengst wordt direkt ingezet voor noodprojecten en heeft al diverse hondenlevens gered. Schrijfster Judith Visser steunt deze actie en ook wij willen dit voorbeeld graag volgen. Een perfect formaat voor in de schoen, als sinterklaaskadootjes, of om gewoon als extraatje niet alleen ‘om de hand’, maar ook enkele ‘achter de hand’ te hebben.

19 September 2011: uitgerust

Joep en Chris zijn weer uitgerust van het Laikadoedag-weekend. Ondanks dat er aardig wat mensen op het laatste moment moesten afzeggen ( oa beterschap gewenst voor Emoyeni, Arjet), waren er toch zestien deelnemende West Siberische Laiki aanwezig op de Laikadoedag. Bart gaf een miniworkshop canicross en tekst en uitleg over de sledehondensport. Joep en Bart gaven een demonstratie met twee sledeteams en nadien konden de nieuwkomers, die oud genoeg waren, voor een trainingsrondje mee ingespannen worden. Zoals het echte laiki beaamt, hebben zij allen goed meegelopen. Daarna kwam Miriam en vertelde over hoe een hond leert en gaf een miniworkshop clickertraining. Er werden natuurlijk en passant ook nog de nodige persoonlijke vragen over opvoeding van de aanwezige honden gesteld, en beantwoord. Ondertussen stond in de manegebak het behendigheidsparcours klaar en kon na de koffiepauze, iedereen uitleg krijgen over behendigheid en kwam jong en oud aan de beurt om een heel parcour te lopen. Zowel baasjes als honden konden zich hierbij uitleven. Joep gaf uitleg over het jagen in het algemeen en met de Laika in het bijzonder. Hij leerde mensen hoe je het best een Laika begeleid om te leren apporteren. Zoals uit de puppietest al bleek, hebben de pups van 2011 veel apporteer aanleg! Bij de schotvastheidsproef, bleken alle honden schotvast. Ondertussen lagen in ons bos de zweetsporen te wachten om gevonden te worden. Na uitleg kon de eerste ploeg aan de slag. De volgende, moesten wachten op nieuwe spoortjes die voor de Zondagmorgen gepland waren. De wilde zwijnenvellen werden gevonden en nadien werd er door Lars, een prachtig kampvuur verzorgd, zodat de gevulde heksenketel weer kon bungelen. De barbeque vulde het geheel aan en de worst die gespaard was om aan Klara te offeren, bleek een uitstekende investering: We hebben de hele dag mooi weer gehad en ondanks dat de buienradar regen voorspeld had, is het mooi droog gebleven! Een gedeelte van de mensen is gebleven voor het Zondag programma en kampeerde (binnen of buiten) op Spineusart. Ook de Zondag is er wedrom een worst geofferd en waren de weergoden ons zeer gunstig gezind en kregen we zelfs zon! De jonge honden liepen prima spoortjes en nadien droeg iedere hond braaf zijn packsack met de lunch. Bij de Lesse, gingen de lijnen los, werd er druk gerend en gespeeld. Op het uitzichtspunt waren de ‘batterijen’ dan ook goed leeg en hebben honden en mensen lekker in het warme zonnetje liggen luieren. Al met al een zeer geslaagd weekend, waar er op deze website binnenkort meer over te zien (er komen nog veel leuke foto’s van) valt. 13/14 September 2011: Japans bezoekje Dit keer kwam er Japans bezoek op Spineusart in de vorm van Shiba Inu Kaiji, die samen met Theo en Hetty van Berne van Hoof, hier op loge kwam. Op speciaal verzoek deed hij mee aan een miniworkshop speuren. Als eerste ontmoette Kaiji onze West siberische laika Borr, Borr wilde spelen en zag deze minikrulstaart waarschijnlijk aan voor pup. Kaiji zag dit echter helemaal anders en trok ‘gezellig’ zijn lip op. Borr maakte dat niet veel uit, maar een confrontatie met ons bewakingsteam leek ons minder geslaagd. We hielden het dus maar bij Laika gezelschap. Verder was Kaiji een prima kereltje en gedroeg zich ook navanhand. Het blijft echter een vreemd gezicht, zo’n mini uitvoering tussen de laiki.

17/18 September 2011: West siberische Laika-Doe-Dag

Het weekend van 17 en 18 September organiseren we een laika-activiteiten dag. Alle kleine en grote ‘Spineusartpups’ zijn welkom. Deze dag kunnen U en Uw hond proeven van verschillende activiteiten en eens sledehondenwerk uitproberen, of Canicross, speuren, jagen of behendigheid enz. natuurlijk zal er een kamvuur zijn en de tweede dag is er een packsackwandeling. U krijgt nog meer informatie, maar U kunt zich nu alvast aan melden.

15 September 2011: Belangrijke Reminder!!

Er zijn gezellig veel aanmeldingen voor de doe-dag, dus we kijken uit naar de komst van zowel viervoeters als ook de bijbehorende tweevoeters. We denken echter ook aan de minder fortuinlijke viervoeters in Spanje, en willen jullie er nogmaals aan herinneren om veel ‘oude’ spulletjes mee te nemen voor het asiel in Cuenca. Er komt een barre koude tijd aan, dus ook mandjes en dekentjes zijn van harte welkom, buiten natuurlijk, medicatie, ontworming, halsbanden, lijnen, voer, speelgoed enz. Voor diegene die nog een plekje hebben in hun huis en in hun hart, is er de mogelijkheid om een hond te adopteren, of om hem tijdelijk op te vangen totdat een geschikt adres gevonden is. Verschil met andere Spaanse asiels is dat deze asielhulp momenteel zeer dringend is, omdat ze teveel honden hebben en er op korte termijn een inspectie komt, waardoor er veel honden moeten worden afgemaakt. (Wij hebben ons al aangemeld om min. een hond op te vangen).

3 September 2011: Schatjacht

Probeer middels de zoekmachine, rechts boven op onze site, ons nieuwe hoofstukje te vinden met de naam puppie-schat.

2 September 2011: Twee vliegen?

Beste allemaal, ik ben druk aan het opruimen en kwam allerhande hondenspulletjes tegen welke ik niet meer gebruik. Waarschijnlijk gaat dat bij jullie ook zo. Ik dacht er eerst aan een tombola te organiseren om geld in te zamelen voor een ‘goed hondendoel’, maar werdt toen benaderd door Marianne, of ik geen spulletjes had voor een beginnend asiel in Spanje. De honden daar hebben niets en kunnen alles gebruiken, matjes, mandjes, riemen, badjes, voer (ook over datum), medicijnen enz. Ik zou jullie willen vragen eens goed te snuffelen in jullie spulletjes en wat jullie willen schenken, mee te nemen naar de Laika doe-dag. Twee vliegen in een klap; bij jullie beter opgeruimd en arme Spaanse honden beter verzorgd.

28 Augustus 2011: Agenda

In de agenda, die U vind door rechts op de pagina AGENDA aan te klikken, kunt U al meer lezen over de Laika Doe-Dag, tevens kunt U de aankondiging van andere activiteiten lezen.

23 Augustus 2011: Lancering

Nee er is geen raket gelanceerd vanuit Nederland en berichten van Ufo’s in Noor Holland hebben waarschijnlijk ook een andere oorsprong. Dia heeft namelijk haar eerste fietstochtje met Yermak gemaakt en dit verliep nogal spectaculair en leek meer op een lancering. Helaas hebben we van het tochtje zelf geen foto, maar we kregen wel een mooie foto van, de inmiddels bijna anderhalfjarige,  Yermak in zijn zandbak.

11 Augustus 2011: Wolvenhoofd

Van hetty van Berne van Hoof, ontvingen wij een leuke verassing. Zij had een fotocollage gemaakt van onze West siberische laika Volchok gecombineerd met een roedel rennende wolven. We willen jullie het mooie resultaat natuurlijk niet onthouden. Op onze IJslandse paarden webstite ( http://www.horsenature.nl ) kunt U een versie zien met een prehistorische paarden grottekening.

10 Augustus 2011: Kattenkermis

Hier in huis spelen de kattenkermis dat het een lieve lust is. Alle Main Coon kittens zijn inmiddels al naar hun nieuwe eigenaar. Het zijn mooie kittens in aparte kleuren met het typische relaxte Main Coon karakter, ‘de hond’ onder de katten. We kirjgen inmiddels hele leuke e-mails, foto’s, post, telefoontjes, en zijn blij dat we ook met het plaatsen van onze kittens zo kritisch geweest zijn, zodat ook deze bij heel leuke mensen terecht zijn gekomen. Ze leven nu van Zwolle tot in Frankrijk en ja…. we konden het niet over ons hart berkrijgen: Uleke Uhu is, ondanks de vele aanvragen, toch hier gebleven.

9 Augustus 2011: Sledehondennieuwsgierig?

Van Marc en Annika (www.westsiberischelaika.punt.nl) ontvingen wij een bericht voor sledehondenliefhebbers. Nieuwsgierig, kijk in de Agenda onder Activiteiten en Workshops. 8 Augustus 2011: Het is zover! Onze volgende website is in the air. Onze IJslandse paarden hebben ook op internet de ruimte gekregen. Nog niet helemaal compleet valt er al veel te lezen over onze IJslanders. Er staan ook al enkele foto’s in de gallerie en af en toe valt er zelfs een glimp op te vangen van onze honden. Dat valt natuurlijk niet te vermijden. Ook is er apart paardennieuws, met leuke foto’s. Al nieuwschierig geworden, klik even op de link van www.horsenature.nl

4 Augustus 2011 Oer-oerhonden

Van Rob van Zwieten ontvingen wij het volgende ‘wereld’ nieuws: Een leuke vondst in Siberie. Speculatie, maar misschien is de over, over, over…grootouder van onze/jullie honden wel gevonden. Tevens de oudst bekende hond. DNA onderzoek moet het uitwijzen. Over een oertype gesproken.

A 33,000-Year-Old Incipient Dog from the Altai Mountains of Siberia: Evidence of the Earliest Domestication Disrupted by the Last Glacial Maximum

Bron: Plos one july 2011, volume 6, issue 7 Tot nu toe was gangbaar dat men dacht dat de hond tussen de vier a zes duizend jaar geleden gedomesticeerd is. Deze nieuwe gegevens zijn dus spectaculair en kunnen aantonen dat honden al veel langer met mensen samenleven! En deze domesticatie (samenleven met mensen) zijn oudste bewijs in Siberie heeft. Het oudste bewijs uit west Europa, komt trouwens uit Goyet Belgie, wat dichter bij huis. 22 Juli 2011: Gevaar, deel twee Inmiddels zijn de zwellingen in het gezicht van Duschka geslonken, maar we plaatsen ter waarschuwing toch even de foto van het hoofd van Duschka, die door de wespen gestoken is.

20 Juli 2011: Tipje van de sluier

We zouden er natuurlijk een raadspelletje van kunnen maken, maar deze foto tilt een tipje van de sluier op van onze nieuwe paardenwebsite! www.horsenature.nl Als jullie nieuwschierig geworden zijn, houd dan deze site in de gaten en neem af en toe een kijkje. Het zal niet meer lang duren of ‘de sluier’ gaat eraf en dan kunnen jullie ook onze hele paardensite bezoeken. In het hoofdstuk nieuws, vinden jullie meer informatie over deze mysterie-foto.

17 Juli 2011: Pip Ahoj

Vandaag met Pippie bij Be en Netty op boot-bezoek geweest. Voor Pippie de eerste keer op de boot, maar zoals verwacht gedroeg ze zich ook hier prima. Als een volleerde ‘zeehond’ ging ze mee aan boord en genoot van het uitzicht vanaf het dek.

15 Juli 2011: Gevaar!

Vandaag heeft Etienne gebeld met slecht nieuws over Duschka. Dischka heeft haar neus, letterlijk, in andermans zaken gestoken. Zij rook aan en wespennest en is gigantisch vaak gestoken, vooral op haar hoofd. Haar hoofd is zeer gezwollen, ze heeft erge jeuk en pijn en is zeer sloom. Ze is inmiddels naar de dierenarts geweest en heeft twee spuiten gekregen oa cortisonen. Gelukkig is er geen levensgevaar meer, maar ze zal er, de komende tijd, toch behoorlijke last van hebben. Voor alle hondenbezitters dus opgepast in deze tijd van het jaar!  Een foto van de arme Duschka volgt nog.

12 Juli 2011: Miss Igra Wereldnieuws!

De West Siberische laika van Marika en Julia: Kara Kitaj Igra, is in Parijs op de Wereldtenstoonstelling Wereldkampioen geworden. We wensen een heel groot proficiat! voor Marika en Julia. Een knappe prestatie voor deze dochter van onze Volchok! Igra is tevens dochter van een zus van onze Kitaj, die een kind van onze Ikar is en kleinkind van onze Tom. Dit is de elfde officiele FCI titel Wereldkampioen!, van onze honden en nakomelingen. Igra laat zien dat onze nakomelingen niet alleen uitstekende werkhonden zijn, maar ook een uitstekend uitelijk hebben. 9 Juli 2011: BB bejaarde beauty Vandaag een mooie foto van Carmen gekregen uit haar fotoarchief. Ze wilde laten zien dat haar bejaarde West siberische laika Irbis (Arctic Legend Atobis Irbis) Welke nog niet lang geleden overleden is, hier op de foto in zijn zestiende levensjaar, toch nog steed een knappe verschijning is.

5 Juli 2011: kattekoppen

De kittens van Leeuwtje en Pluim beginnen al echte katjes te worden. Ze rennen door de het hele onderhuis en wij genieten van de hele kattenkermis. Leeuwtje is inmiddels gecastreerd en dit zullen dus zijn laatste kittens zijn. Speels en nieuwschierig word alles onderzocht en is geen plekje veilig voor deze kattekoppen.

2 Juli 2011: Taalprobleem?

Dit keer betreft het inderdaad een Duitstalige Tibetaan. De Schmickers kwamen met Itoera en Tibetaan Rania op bezoek. Een vrolijke hondebende op Spineusart, zonder spraakproblemen. West siberische laika Duschka is tot maandag hier op vakantie gebleven en heeft zich prima gedragen in ons roedel. Ondanks dat zij franstalig is opgevoed luisterde ze prima naar het nederlands en had duidelijk geen taalprobleem zowel niet met de mensen als met de honden, met wie ze heel veel gespeeld heeft. Spelen is blijkbaar een internationale spraak.

24 Juni 2011: Tibet-tour

Terug van de Tibet tour, nee geen lange reis naar Tibet. Deze keer een korte week-trip naar Denemarken, op bezoek bij Inge en Arne en hun Tibetaanse mastiffs Laya en Gu-tang, die geentertained worden door de springerspaniels Daisy en Ronya. De gezusters laya en Gu-tang, beide pups van onze Ckamaduhga, maken het prima en speelden dat het een lieve lust was.  Enkele foto’s zullen snel te zien zijn in onze fotogallerie

22 Mei 2011:Winderige dag

Vandaag is Joep naar Frankrijk vertrokken, Jacque heeft hooi gebracht en het ‘kostbare goedje’ waait elke kant op. Binnen merk ik niets van de harde wind en de West siberische laika pups liggen rustig te slapen, alle zeven. Er zijn er nog meer met zijn zevenen, en nee, er is geen Mejfr. Sneeuwwitje gearriveerd. Main Coon Poes Pluim bleek niet steriel en heeft onverwacht zeven kittens gebaard, die haar nu druk bezig houden. Gelukkig is Main Coon Leeuwtje hier de enige kater die nog niet gecastreerd is, dus duidelijk de vader. Dwayka ligt hier dus niet alleen moeder te zijn.  Af en toe gaan ze zich samen wat drinken. Als Dwayka even buiten is, gaat Pluim af en toe voorzichtig in de werpkist naar de pups kijken, maar die zeven zijn haar toch wat groot. Zij ontfermd zich liever over haar eigen kroost. Soms wat te goed, want de acharme Borr die nietsvermoedend langs liep, kreeg de volle wind van voren!

9 Mei 2011: terug van grote luxe

Een grote dag voor Mimayin, vandaag kwamen Netty en Be van het prive revalidatie-centrum met Chan! Ckamadugha was niet echt in haar nopjes, de rust is voorbij om samen met Mimayin hier te kuieren. Chan was heel blij ons weer te zien (en omgekeerd natuurlijk ook), maar was niet erg blij om uit de Mercedes te stappen. Na drie en een halve maand in grote luxe verbracht te hebben zal het weer wennen zijn voor Chan om terug aan het ‘werk’ te zijn als waakhond hier op Spineusart. Netty en Be hebben ook al toegegeven hem te zullen missen, en Chan heeft er fans bij. Ondanks dat hij hier als waakhond niet opgevoed is en nooit in de ‘wereld’ geweest was, niet geleerd heeft aan een lijn te lopen en binnen alleen te blijven met allerhand lekkers op een laag tafeltje enz., heeft hij zich bij Be en Netty prima als huishond gedragen, liep zonder te trekken aan de lijn en heeft er in hun buurt, bewonderaars bij gekregen.

28 April 2011: wolven schilderij

Het grote kamerscherm van hout is klaar. Het is een groot drieluik geworden met verschillende wolven portretten, waarin de emotionele kant van wolven belicht wordt en de relatie welke ze tot elkaar hebben. De relatie wolvin pups, reu teef, en een groep jonge wolven. Volgende opdracht in deze serie wordt een kamerscherm met ijslandse paarden. Mensen welke interesse hebben in een eigen kamerscherm 2 m. hoog en drie flexibele panelen van 1 m. breed, kunnen contact opnemen middels de contact-mail van deze site. In opdracht kunnen Uw dieren of gezinsleden geschilderd worden of een combinatie van mens en dier. Zo heeft U een flexibel kunstwerk dat als 3 losse schilderij-panelen elk op een verschillende plek aan een wand kan staan, of als kamerscherm vrij in de ruimte kan staan en evt een ruimte kan verdelen. prijs (voor de drie tesamen): 1650,- euro.

Ik schilder ook graag in andere technieken en U kunt bv al een portret laten maken voor 150,- euro.

24 April 2011: Jacht.

Vandaag is er op Spineusart de grote eierjacht geopend. 70 Eieren werden er verstopt, en de oranje eieren welke tien punten waard waren, waren natuurlijk extra populair. De meeste punten betekende immers het eerste een kado uitzoeken. Alles was toegestaan en dankzij een ‘foetel’methode heeft Quinniver dan ook ruimschoots gewonnen. West Siberische Laika Jurky kon dit keer niet mee in huis vanwege de rust voor Dwayka en haar pups. Hij ging op bezoek bij Borr en zijn roedel in het Loupy-bos (waar hij zich weer prima en zeer sociaal gedragen heeft), en heeft naderhand met de wandeling lekker in de Lesse kunnen zwemmen. Met deze hoge zomer-temperaturen een welkome afwiseling.

23 April 2011: Kroontjes inleveren

Onverwacht bezoek vandaag van Yves, Sander en West Siberische laika Itoewa. Sander en Itoewa zijn inmiddels terug uit canada, waar Itoewa met een heel roedel indianenhonden leefde (en aardig hoog in rang was) en staan weer voor hun volgende avontuur: samen drie maanden door Noorwegen trekken. Een prachtig leventje voor Itoewa dus, maar waardoor ze zich in Belgie een hele dame voelt. Yves was dan ook bang dat zij niet meer in ons roedel zou passen. Als een echte slimme Laika, wist Itoewa echter dat ze haar kroontje en sceptertje bij de poort moest inleveren, en heeft zich hier prima sociaal gedragen en leuk met Lisitschka en Borr gespeeld. Om met de pups te mogen spelen, moet ze chter nog wat geduld hebben.

20 April 2011: einde lampekap

Chan hoeft sinds deze week geen ‘lampe’kap meer op, de haren op zijn poot zijn al weer mooi terug gekomen en alles ziet er prima uit. Vorige week stond hij nog op drie poten, maar nu begint hij al telkens meer op vier poten te staan.

9 April 2011: gestolen goed

Lekker even uitwaaien aan zee. Samen met Pippie en Borr zijn we op bezoek geweest bij Koos en Dia. Hun West Siberische Laiki Itara en Yermak waren in hun nopjes. Samen met Borr en Pippie hebben ze over het strand bij Noordwijk kunnen rennen en dollen. Zowel de reuen als ook de teefjes konden het prima met elkaar vinden. Een witte herderreu die langs liep heeft en passant nog even meegerend. Yermak kon het als zoon van Volchok, niet nalaten om, in een onbewaakt ogenblik, snel de herder zijn balletje te stelen, gewoon voor de heb. Pippie heeft lekker door de branding kunnen rennen en zwemmen, maar Borr is zoals verwacht niet echt nat geworden.

4 April 2011: Eerste prijs!

Vandaag hebben we bericht gekregen dat onze pup, Legend of Flaxfield Gwaska, in Hongarije de eerste! plaats behaald heeft bij de speurhonden proeven. Kara Kitaj Gora (een dochter van onze Tuman) is beste veteraan op de clubmatch geworden en Igra, dochter van onze Volchok is Best in Show geworden en clubkampioen. Natuurlijk zijn we trots op onze nakomelingen en wensen we Marika en Julia nog veel succes voor de toekomst.

29 Maart 2011: rontgen-dag

Chaantje is vandaag naar Oisterwijk geweest voor controle. 8 weken geleden had hij zijn poot verbrijzeld en was hij geopereerd. Twee weken later brak de plaat welke voorzien was van 12 schroeven, en moest hij opnieuw geopereerd. De tweede plaat is gelukkig blijven zitten. Vandaag mocht zijn externe spalk eraf en is een controlefoto gemaakt. Hier was op te zien dat zijn genezing goed vorderde. Nog enkele dagen zijn kap op en nog een tijdje rustig aan doen en zijn revalidatie kan beginnen. ogen van borr Pippie onze witte West Siberische laika dame van bijna vier jaar oud , is vandaag officieel gerontgend voor HD en oogonderzoek. Beide waren prima in orde! Na vier generaties controle hadden wij dit natuurlijk toch wel verwacht, maar het blijft altijd weer goed nieuws om te horen, dat ondanks dat onze honden veel rennen springen klimmen en ook traplopen, ze toch prima heupen hebben. En dat ze af en toe een worteltje pikken van de paarden, doet hun oogjes goed zo te zien.


  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves