single.php

West siberische laika Pup nieuws

West Siberische laika Nestplanning:

Voor de nieuwe nestplanning, die plaatsvind bij voldoende serieuze interesse, bent u welkom contact met ons op te nemen of kunt u deze website in de gaten houden.

23 Februari 2017: Myschka’s regeboog

Onze West Siberische laika Myschka is bevallen van vijf prachtige pupjes. Voor Myschka is dit haar eerste nestje en het was prachtig om te zien, hoe dit moedertje helemaal zelf haar pups ter wereld bracht en verzorgde. Net als Ludmilla zijn haar instincten prima in orde. Ook zij is een zorgzame uitstekende moeder. Zij heeft 3 reutjes en 2 teefjes en de kleuren variëren van heel licht naar donker wolfsgrijs met mooie overgangen van wolfsgrijs. Een regenboog in natuurkleuren.

22 Februari 2017: Vrolijk vijftal geboren!

Onze  West Siberische laika Ludmilla is moeder geworden van vijf prachtige pups. De geboorte verliep vlotjes en probleemloos en moeder en pups maken het tot nu toe prima. Er zijn 2 reutjes en 3 teefjes geboren allen wolfsgrijs. De eerste drie weken hebben moeder en pups rust.

Voorjaar 2017: Puppietijd

Onze west siberische laika teefjes Myschka en Ludmilla waren samen loops, maar of zij ook samen moeder worden houden we nog heel even geheim. Ludmila haar buikje begint al wat ronder te worden, dus we verwachten zeker west siberische laika pups die eind Februari hier in huis geboren zullen worden en zeker twee maanden hier zullen opgroeien. Er staat al een heel team klaar om te socialiseren en goed in te prenten.

Esko de wolfsgrijze west siberische vader, die sociaal is, goed luistert en fijn mensgericht, weet waarschijnlijk nog van niets. Hij zal net als bezoek moeten wachten totdat de pups oud genoeg zijn. Moeder en pups verdienen hun eerste drie weken samen rust.

Ludmilla

Myschka

Esko

Myschka en Ludmilla

25/26 Juli 2015: West siberische laika Werkweekend

Voor al onze pups organiseren wij dit weekend activiteiten. Dit keer staan ze in het teken van reddingshondenwerk en zal Helene Heys, samen met haar west siberische laika Chesney een workshop organiseren. Inschrijvingen zijn mogelijk tot de vrijdag ervoor.

4 Februari 2015:  Echte oerhond!

West siberische laika Ludmilla had een verassing voor ons in petto. Tijdens de eerste echte vorstperiode wierp zijn in een door haar uitgezochte geschikte plek buiten, twee prachtige pupjes. Helemaal alleen verzorgde zij de geboorte van haar pupjes.

Omdat wij niet op de hoogte waren van haar zwangerschap, heeft zij de dag ervoor nog meegetraind met ons sledeteam als leidhond. Net zoals duizenden jaren lang haar voorouders dat gedaan hebben, combineert zijn werk met voortplanting blijkbaar probleemloos.

Wij hebben moeder en pups inmiddels naar binnen verhuisd en zullen deze echte ‘oerhonden’ verder binnen socialiseren zoals alle pups die hier geboren worden. Moeder en haar twee pup reutjes maken het uitstekend.


Februari 2015: Afscheid

Tijd voor de pups van west siberische laika Duschka, om naar hun nieuwe thuis te gaan. Hun ‘opleiding’ hier zit er op. Ze hebben geleerd in huis te leven, er is begonnen met zindelijk maken, ze kennen kattentaal en hebben geleerd hoe met volwassen honden om te gaan. Hun wereld werd telkens aan hun ontwikkelingsniveau aangepast, vergroot en verrijkt en nu is de tijd dat ze weer nieuwe impulsen krijgen, nieuwe dingen leren, nieuwe roedelgenoten ontmoeten.

We hebben genoten van de pups, we genieten van de blije gezichten van de mensen die ze, naar lang wachten en vaak ver reizen, op komen halen. Nu komt de tijd dat we gaan genieten van hun verhalen, de telefoontjes, de foto’s en hun weerzien op een van onze activiteiten dagen.

Januari 2015: Sneeuwpret!

Net als kleine kinderen genieten ook onze west siberische laika pups van de sneeuw. Ze zijn inmiddels groot genoeg om ook naar buiten te gaan om te spelen en het bos rondom ons te ontdekken. Ze rennen hellingen op en af, vinden holen door moeders of andere honden gegraven, mogen zelf graven en genieten van de grote ‘speeltuin’ om ons huis heen.

December 2014: Onveilig

Na nachtenlang naast de werpkist geslapen te hebben is het zo ver. De oogjes en oortjes zijn open en de pups kunnen lopen. Tijd om onze keuken onveilig te maken en het gebied buiten de werpkist te leren kennen. Moeder Duschka houd natuurlijk alles goed in het oog.

November 2014: Duschka doetjes

West siberische laika Duschka heeft probleemloos 5 prachtige pupjes ter wereld gebracht. De west siberische laika pups groeien op bij ons in huis en worden kundig gesocialiseerd met katten kinderen enz.

September 2014:

We hebben in totaal zo’n 3500 km gereden voor de dekking van west siberische laika Duschka en Dagino. We zijn blij zo’n knappe west siberische laika reu gevonden te behhen met een goede gezondheid en uitgebalanceerd karakter; een werkhond met uitstekende eigenschappen die hem tot een sociale vriendelijke hond maken. De dekking is probleemloos verlopen en het klikte goed tussen beide ouderdieren.

Pupplanning :

We zijn al druk bezig met de voorbereidingen van het volgend west siberische laika nest. De toekomstige west siberische laika reu voor Jaduschka is al uitgezocht. Wie het wordt houden we nog even in spanning, maar dat het weer de nodige reiskilometers worden, zullen we alvast maar verklappen.

Kleine west siberische laika pupjes worden snel groot. Onze Myschka is vijf maanden oud, maar al bijna net zo groot als haar halfzus Ludmilla. Gelukkig kunnen beide west siberische laika teefjes het tot nu toe prima met elkaar vinden.

28 Juli 2013: Afscheid

Dit is de dag dat we afscheid moeten gaan nemen van onze Zweedse stagaire Finn. Drie maanden heeft hij hier stage gelopen en meegeholpen met het verzorgen van alle dieren. De west siberische laika pups hebben graag met hem gespeeld.

Hij heeft geleerd dat kiezen om te fokken, heel veel werk met zich meebrengt als je het goed wil doen, maar ook heel veel plezier geeft om de pups in en rond je huis te zien opgroeien.

19 Juli 2013: Over boomstammen en..

Boomstammen zijn de west siberische laika pups van dit jaar nog niet echt in geinteresseerd. Dat komt voor de reutjes pas later en voor de teefjes bijna niet. De stambomen van deze Arctic Legend pups interesseren ons echter wel. Die zijn inmiddels gearriveerd en hopen we binnekort op de laikadoedag, aan alle pups te kunnen uitdelen.

Dit keer zat er nog een extra enveloppe bij; omdat wij zelf een pup gehouden hebben, kregen we het eigendomsbewijs, dat tegenwoordig apart van de stamboom is, ook per post naar ons toegestuurd.

2 Juli 2013: Een hele grote dag

Vandaag is de laatste west siberische laika pup naar zijn nieuwe thuis gegaan. Of moet ik zeggen, de een na laatste? Ook dit keer blijft er namelijk een west siberische laika pup bij ons wonen. Het teefje Myschka zag al haar nestgenootjes opgehaald worden door mensen die voorheen hier al meermaals op bezoek geweest waren.

Zij blijft in ons roedel wonen. Alle andere west siberische laika pups gaan naar mensen die vaak heel lang gewacht hebben, van heel ver gekomen zijn en in ieder geval naar mensen die zich erg verheugd hebben op hun nieuwe huisgenoot. We wensen iedereen heel veel plezier met hun pupje en hopen ze snel weer een keer samen te ontmoeten hier op Spineusart.

15 Juni 2013: Een grote dag

Vandaag was het zover. Gedragsdeskundige Helene Heys van Hondencoach, kwam de karaktertesten van de west siberische laika pups doen. Ze gingen een voor een in een tot dantoe voor hun onbekende omgeving een parcourtje doen  waarbij ze op verschillende onderdelen getest werden. Visuele prikkels, auditieve prikkels, volgzaamheid, mensgerichtheid, will to please, het kwam allemaal aan bod.

We waren heel tevreden over Helene die in alle rust de test heel neutraal afnam. Alle pups zijn gelaagd en in het bleek een heel uniform nest zonder aandachtsgevallen. De teefjes kwamen er zelfs als uitzonderlijk mensgericht uit.

Erg leuk voor ons om te horen dat oa de socialisatie goed geslaagd is, en erg leuk voor de toekomstige eigenaren om te weten dat de start van hun west siberische laika pup uitstekend is.

1 Juni 2013: Met Pip onderweg

Onze west siberische laika Pip, is een prima laikamoeder. Buiten dat ze zelf heel stabiel en zeer vriendelijk is, is ze een uitstekende moeder. Ze verzorgt haar pups heel goed is nooit agressief of nerveus geweest en begint nu duidelijk met de opvoeding. Grenzen leren de pups oa doordat ze niet meer altijd met hun scherpe tandjes mogen drinken (hoewel ze dit ook nog heel veel toelaat), Pippie doet nu haar versvleesvoeding uitbraken voor haar pups zoals dat in de natuur ook zou gebeuren om de pups te voeden. Bovendien neemt ze ze vaak bewust mee om iets nieuws te ontdekken. Een superhondenmoeder dus en als west siberische laika pup zeker leuk om bij in de buurt te blijven.

29 Mei 2013: 6 Weken oud

Vandaag zijn de west siberische pups zes weken oud geworden. Het is een grote vrolijke benden die onze keuken en tuin onveilig maakt. Lopen moeten we in slowmotion, want zodra de pups ons in de gaten hebben, hebben we de kleine ‘monstertjes, aan onze broekpijpen hangen, voor onze voeten lopen, op onze tenen zitten, tegen ons aan ‘springen’ of besluiten om net voor ons even te gaan zitten kijken. Ze groeien al aardig en worden stevige laika pups, die alles ontdekken wat er hier rondom ons huis gebeurt, niet schrikken als we een plank doorzagen, niet opkijken van een kip die een graantje meepikt af en toe toch stiekempjes een kat aan de staart trekt (die dingen zwiepen ook zo lekker voor je neus), maar als ze moe zijn, toch gezellig naar binnen komen en voor de kachel in slaap vallen.

8 Mei 2013: Portretten

Onze west siberische laika pups zijn drie weken oud. De werpkist gaat deze week open en dan kunnen ze onze keuken verkennen. Ze leren weer nieuwe dingen kennen; over wiebeldingen lopen, weer nieuwe geluiden erbij en natuurlijk hebben we ook weer nieuwe portretten gemaakt:

Marfusjka:

Mergen:

Muromec:

Matjusjka:

Milenkyj:

Mjatschik:

Miluka:

Myschka:

4 Mei 2013: Oogjes open en…

Inmiddels twee weken oud, hebben de west siberische laika pups al een  tijdje de ogen open en lopen ze. Ook komen er al meer geluiden uit de werpkist en wordt er gespeeld en ontdekken ze elkaar en hun omgeving. Hoogste tijd dus voor een nieuwe portret serie; sommige een beetje nat van het net drinken, anderen mischien wat slaperig, maar allemaal weer present en dit keer met de oogjes open.

Marfusjka:

Mergen:

Muromec:

Matjusjka:

Milenkyj:

Mjatschik:

Miluka:

Myschka:

24 April 2013: Een week oud

Vandaag zijn de west siberische laika pups een week oud, hun gewichten zijn zowat verdubbeld. De oogjes beginnen langzaam aan open te gaan. De eerste portretserie is vandaag gemaakt en inmiddels zijn ook de namen bekend. Alle namen komen uit Russische/siberische sprookjes:

Marfusjka:

Mergen:

Muromec:

Matjusjka:

Milenkyj:

Mjatschik:

Miluka:

Myschka:

17 April 2013: West siberische laika pups geboren!

Deze morgen is het zover. West siberische laika teefje Pippie is onrustig en heeft het hok buiten uitgezocht als hol om haar pups ter wereld te brengen. West siberische laika  oma Lisitschka houd bij haar de wacht, zodat zij rustig kan liggen.

Wij willen natuurlijk graag toezicht hebben op de geboorte en dat ze binnen bevalt. We halen haar dus snel naar binnen in de woning. Pip ziet de werpkist niet zo zitten en besluit dat ons bankstel een goed alternatief is. In snel tempo van 4 uurtjes, worden 8 gezonde stevige pups (allen bijna halve kilo) probleemloos op de wereld gezet (op onze facebookpagina west siberische laika vind u een album met de foto’s van de geboorte).

Het zijn 4 reutjes en 4 teefjes, ze zullen allen namen met een M krijgen uit Russische sprookjes. Hoewel we nog niet welke pup, welke naam krijgt, is het nu voor ons al een mooi begin van een nieuw laikasprookje.

14 April 2013: Zon!

Onze west siberische laika Pippie is zeker een zonnetje in huis, maar nu scheen ook eindelijk buiten de zon en liep de temperatuur op tot 28 graden C. Tijd dus voor een lekker zonnebad voor al onze west siberische laika. Pippie rolde zich met haar inmiddels heel ronde dikke buik door het gras. Binnen staat alles gereed voor de west siberische laika pupjes, nu is het afwachten wanneer Pippie gereed is. Vandaag genoot ze nog lekker van het zonnetje buiten.

7 April 2013: Klaar

De nieuwe werpkist voor onze hoogzwangere west siberische laika Pip, is gereed. Ze is er al even in gaan liggen, maar verder vinden vooral onze katten het een heerlijk grote mand. Nog even en de katten zullen moeten schuiven; zodra Pippie haar west siberische laika pups er zijn, is de werpkist een plek waar Pip rustig van haar pups mag genieten.

6 April 2013: De laatste loodjes

West siberische laika Pippie haar buik wordt ronder en ronder; zij is toe aan de laatste loodjes en wordt behoorlijk zwaar. Voor ons word het onverwacht ook nog ‘zwaar’. Onze Tibetaanse mastiff Mimayin heeft zo haar eigen idee over vormgeving en heeft op het laatste moment de randen van de oude vertrouwde werpkist even bijgewerkt. Na zo’n 25 trouwe dienst en de geboorteplek geweest te zijn, van heel wat van onze honden, moeten we nu toch definitief afscheid nemen van de oude werpkist en op de valreep een nieuwe bouwen. Kattekop Leeuwtje houdt, zoals bij al onze activiteiten, van dichtbij een oogje in het zeil. Vanaf volgende week donderdag, kunnen ,theoretisch, de pups geboren worden (dag 58 van de eertse dekking). We moeten dus nog even geduld hebben, maar Spineusart komt weer helemaal in West siberische puppiestemming.

21 Maart 2013: Lente

Hoewel we door de nog steeds aanwezige sneeuw mischien niet direkt aan lente denken is voor ons toch het lentegevoel compleet. Onze west siberische laika Pip haar buik wordt als maar ronder en ook haar gedrag laat geen twijfel meer over. We moeten weliswaar nog even geduld hebben, maar de werpkist kan al snel opgezet worden. Pippie is duidelijk zwanger! Lubas en Ludmilla krijgen dus (half) broertjes en zusjes?

18 Maart 2013: Zomerstand

Hoewel het officieel nog winter is en het weer daar ook naar is, komt Spineusart toch al in  zomerstand. Het grote tapijt heeft op zijn kop in de sneeuw gelegen als was er een vliegend tapijt geland, en is nu ‘stofvrij’ klaar voor de zomerberging. De grote boomstam tafel staat weer in de woonkamer en niet meer in de keuken, waardoor er in de keuken ruimte vrijkomt voor……. nou ja, ieder heeft daar hier zijn eigen gedachte over, maar wij denken vooral aan de plaats waar de puppies strakjes lekker rond kunnen rennen.

14 Februari 2013: Valentijn

En wat voor Valentijnsdag! West siberische laika teef Pippie was hoogloops en haar progesterontest gaf aan dat ze snel gedekt moest worden. Sneller dan verwacht, dus werd er met spoed gepakt en reed Chris samen met Pip en Lisistschka 3500km naar Slowakije heen en weer voor een dekking  met de prachtige West siberische laika reu Ajko. Deze reu heeft gewerkt als zorghond in een psychatrische verpleegkliniek en doet het ook uitstekend als werkhond. Hij is gezond, prachtig, vriendelijk en mensgericht; kortom hij voldeed aan al onze fokeisen. Gelukkig viel hij niet alleen bij ons in de smaak, maar vond onze west siberische laika teef Pip hem ook erg leuk. De dekking is probleemloos verlopen, nu is het afwachten……. We verheugen ons erg op de pups van deze prachtige combinatie. Ze zijn in ieder geval met liefde gemaakt en….. op valentijnsdag!

1 Februari 2013: Voorjaar

Bij onze west siberische laiki is het voorjaar al begonnen. Het eerste teefje is loops en zelfs wat vroeger dan gedacht. We zijn dus druk bezig met plannen. Een spannende tijd! Er moet weer heel wat georganiseerd worden. We houden iedereen nog even in spanning en zullen snel onthullen welke west siberische laika teef er dit jaar bij ons pups zal krijgen. Wordt het Pippie, die mischien haar tweede nestje gaat hebben nu ze zes wordt, wordt het Dwayka, die mischien haar laatste nestje zou kunnen krijgen. Wordt het Itoera of Duschka voor wie het beide de eerste keer zou zijn. Voor Kaya zou het nog te vroeg zijn en Ludmilla is net een puber en wordt pas een jaar, dus moet nog minstens twee jaar geduld hebben maar we hebben keuze genoeg en al onze teefjes zijn gezond, mooi en hebben heel prettige karakters. Diegene die onze site regelmatig in de gaten houden, zullen het op tijd weten.

2 Januari 2013: Kleine puppies worden groot

Lubas, Ludmilla en hun west siberische nestgenootjes, zijn inmiddels meer dan een half jaar oud. Ze zijn zonder stress de jaarwisseling doorgekomen en zijn allemaal leuke sociale west siberische pubers geworden. Hier en daar is er wat gesloopt door het tandenwisselen, functioneert een oor wel eens niet omdat er wat pubertijd de gehoorgang verstopt, maar verder is iedereen tot nu toe heel tevreden. In Zwitserland heeft Lala haar eertse sledemeters gemaakt, Lioba doet het prima bij de paarden, Laska is mee op wintersport gegaan en Liudimir heeft zijn eerste muis zelf gevangen. Lada stopt zijn energie voornamelijk in de groei. Onze Liubomir en Ludmilla hangen graag op de bank, hebben er al heel wat autokilometers opzitten en hebben inmiddels ook de ‘muizensport’ ontdekt. Het zijn heerlijke pubertjes die zich prima aanpassen aan het roedelleven hier.

2 September 2012: Twee honden vechten om een been

Nee dit keer liep er geen derde mee heen. Er werdt ook niet gevochten trouwens. Tot nu toe is er wel druk overlegd geweest. dat we een pupje zelf wilden houden was inmidels duidelijk, maar welke? Gelukkig hadden we mensen op de lijst die evt. ook tot een volgend nest wilden wachten, want na veel beraad en lang wachten hebben we uiteindelijk een keuze gemaakt! En wat voor een. Wij zullen in ieder geval niet om een hond hoeven vechten, want…. we hebben beide een pup genomen. Ludmilla is Joep zijn jongste teefje en Chris haar reutje heet Lubas (afkorting van Lubomir).

28 Augustus 2012: Uitnodiging

Er wordt nog druk van de puppiebrokjes gesnoept op Spineusart. En sommige groeien er goed van, andere leggen er heerlijke eitjes van. Inmiddels is wel de datum bekend van de laikadag, die dit keer een speciaal tintje zal krijgen. De snelle datum is dus niet alleen gekozen om diegenen die lang op hun stamboom van LOSH hebben moeten wachten tegenmoet te komen, maar ook omdat er een speciale gebeurtenis zal plaatsvinden in Belvaux, waar we jullie graag voor willen uitnodigen om van de partij te zijn. Alle baasjes en Spineusarthonden zijn dan ook van harte welkom op Zondag 9 September! Meer info vinden jullie in onze Agenda.

20 Augustus 2012:

Wij zijn terug van onze trektocht uit de Kaukasus. Volchok heeft een leuke vakantie gehad bij Diane en Bart Hexspoor (www.exploredogsandoutdoor.nl) en mee aan canicrosstraining gedaan. De eerste berichten en leuke foto’s van de pippiepups bij hun nieuwe eigenaren zijn al binnen. Ook de stambomen zijn al binnen! De raad van beheer in Nederland is duidelijk veel sneller dan  St. Hubertus in Belgie.

3 Augustus 2012:

De pups zijn naar hun nieuwe eigenaren. Gechipt door de Raad, voorzien van paspoort, enting en otwormingen, gaan ze vergezeld van, gelukkige nieuwe eigenaren, en een puppakket onze oprit af. Nog een laatste keer samen met z’n allen spelen en een voor een vertrokken de pupjes naar hun nieuwe plekje uit ons zicht, maar niet uit ons hart. Afscheid nemen is niet altijd makkelijk. Maar de bleide gezichten van de mensen die gewacht hebben en wekenlang de pups gevolgd hebben, maakt voor ons heel veel goed!

10 Juli 2012: Fotomodellen

De West siberische laika pups zijn zeker knap genoeg om als fotomodel door te gaan, maar ze blijven natuurlijk niet echt stilzitten. Buiten dat ze nog veel slapen, beginnen hun wakkere periodes steeds langer te worden en vaker te komen. ook gaat het er allemaal al wilder en sneller aan toe dan een week geleden. Natuurlijk schrikken ze nog als ze denken over gras te lopen , maar middels het eendenkroos het watertje naast de trap in kukelen. Maar mensen en dieren bezoek, schrikken ze allerminst van. Vrolijk komen ze op alles en iedereen afgerend. oppassen waar we lopen dus, schoenen zonder veters aandoen en trek en bijt bestendige broekspijpen dragen, blote benen, vergeten we maar even, en foto’s maken; dat is met deze modellen, niet altijd even makkelijk.

9 Juli 2012: 5 weken

Er is deze week weer heel wat gebeurt voor de west siberische laika Pippiepups; Bruintje de kip komt regelmatig naar binnen en pikt een graantje (in dit geval brokje) mee. Ze vind het allemaal reuze nieuwschierig en gaat zelfs midden in de keuken tussen de west siberische laika pups slapen. Ook hebben we weer veel bezoek gehad. Kinderen van verschillend leeftijden, die allemaal voorzichtig en leuk met de west siberische laika pups speelden. Een moeder liet zien, dat kind en pup samen plezier aan de opvoeding kunnen hebben middels leuke combinatiespelletjes. De west siberische laika pups hebben hun eerste vleeshapjes gehad en hun menu is ook verder uitgebreid met oa vis, diverse soorten vlees en ze kunnen ook al lekker aan wat botten knagen. En op weg met vakantie zijn west siberische laika Kushak en zijn baasjes hier langs geweest en hebben we deze kanjer van vorig jaar nog even kunnen bewonderen.

5 Juli 2012: Rustdag

De rust is enigermate terug gekeerd. Vanmorgen zijn de laatste logees vertrokken. Tot overmorgen dus even rust op Spineusart. Nou ja rust is relatief met zeven kleine west siberische ontdekkingsreizigers. Die zijn inmiddels de achtertuin aan het ontdekken, hebben kennisgemaakt met onze shetlanders en kippen, en spelen al vrolijk buiten. Ze groeien snel en worden al echte hondjes. Ze slepen al met speelgoed, kauwen aan een botje en sommige hebben zelfs al een veterdiploma (of iets wat daarop lijkt).

2 Juli 2012: Opendeurdag

Afgelopen weekend is de deur naar buiten open gegaan, vandaag zijn de west siberische laika pups 4 weken oud geworden. Ze zijn weer gewogen en er is slechts 200 gram verschil tussen de zwaarste en de lichtste van het nest. Dus ondanks dat het visueel soms een groter verschil lijkt, liggen de gewichten prachtig mooi dicht bij elkaar. Hun wereld is groter geworden, ze hebben inmiddels ook de shetlanders Tatie en tuurke leren kennen, en spelen al voorzichtig achter op het schaduwterras. Niet alleen tijd om te wegen en weer te ontwormen, maar ook tijd om een nieuwe portretserie te maken. Natuurlijk maar een momentopname en niet te vergelijken met het echte beeld, maar toch een groeiimpressie in vergelijk met de vorige portretserie.

25 Juni 2012: 3 Weken!

Er is veel gebeurd voor de pups: ze lopen al heel wat steviger, ze hebben hun eerste quarkhapjes gehad, wat een heerlijke klieder zooi was, ze hebben het speelgoed ontdekt en……….. de deur van de werpkist is open, dus hun werled is heeel wat groter geworden. Ze lopen door de keuken, hebben ook kennis gemaakt met de west siberische laika reu Borr, en krijgen bijna elke dag een nieuw voorwerp ter kennismaking en ontmoeten nu ook onze andere katten. Er komt dus heel wat op hun af in hun jonge leventje. dat de radio, of de stofzuiger  aangaat, daar kijken ze nog niet van op. Nu is het tijd voor bezoek en leren ze niet alleen andere dieren, maar ook andere mensen kennen.

21 Juni 2012: Midzomer fotoshoot

De westy siberische laika pups: Lada, Liubomir, Liudimir, Ladimir, Lioba, Lala en Liudmilla, zijn twee en een halve week oud. Tijd voor portretfoto’s:

18 Juni 2012: Medische controle

Vandaag wordt er wederom gewogen, maar dit keer niet voor de inprenting, niet ter daaglijkse controle, maar voor een preciese gewichtsbepaling ivm het ontwormen. Poema houd nauwlettend in de gaten wat er allemaal gebeurd. West siberische laika Pippie is ontspannen en vertrouwd volledig op ons. poema vind het echter nodig om toch wat dichterbij te komen kijken, wat die west siberische laika pups daar in hun mond hebben. Zij zorgt voor de ‘medische’ controle.

17 Juni 2012: Twee weken

De west siberische laika puppies hebben de oogjes open en lopen vrolijk wiebelend door de werpkist; ze zijn met mollen en caviastadium voorbij! Oma Kitaj helpt een handje/ mondje met depupverzorging en leeuwtje kan het niet nalaten al die west siberische laika pupjes eens van dichterbij te bekijken. Vannacht zijn ze twee weken oud. En hoewel ze al bijna verdriedubbeld zijn in gewicht, hebben ze nog een lange weg te gaan. Deze weg zal echter niet zo heel lang duren. Als we west siberische laika Pippie met haar pup zien neuzen, kunnen we ons bijna niet voorstellen dat over een jaartje de neuzen die nu zo’n groot verschil zijn, dan even groot zullen zijn.

16 Juni 2012: De laatste naam

Vandaag is Liudimir’s protret aan de beurt, een stevige wolfsgrijze west siberische laika reu. Die inmiddels al zijn oogjes open heeft, net als zijn nestgenootjes en wiebelend door de werpkist loopt. Liudimir, heeft net als zijn vader, een wit driehoekje op zijn neus, dat echter eenmaal volwassen, nog maar moeilijk te zien zal zijn.

15 Juni 2012: Knipoog

Vandaag is het west siberische laika teefje Liudmilla aan de beurt voor de naamfoto: Maar we plaatsen ook even een knipoog van west siberische laika Liubomir, want vandaag waren er al enkele oogjes open. Zo lang zamer zeker worden het toch echte hondjes. Dat ze goed gegroeid zijn is mooi, maar die oogjes die zo voorzichtig al de wereld inkijken maken het daaglijks weeg en knuffelritueel natuurlijk extra mooi.

14 Juni 2012: Bezoekdag

Vandaag was het een drukte in de werpkist. Na anderhalve week trouw de wacht gehouden te hebben, kon Poema het niet nalaten even wat dichterbij in de werpkist een kijkje te nemen. West siberische laika Pippie wist inmiddels dat Poema geen bedreiging is, en vond dit prima. Ook west siberische laika oma Kitaj, kwam even een kijkje nemen en likte de voorbij komende pupjes. De nieuw namen bij de gezichten van vandaag zijn Lada en Ladimir, twee reutjes, of zeg maar reuen, want het zijn beide stevige jongens. Lada met een witte kraag en Ladimir met een wit blesje, nu nog wat breder, maar dit zal later een smaller mooi recht wit blesje worden.

13 Juni 2012: Triest bericht

Gisteren hebben we een zeer triest bericht ontvangen. Daardoor kan een pupplaatsing niet doorgaan. Dit betekend dat er een west siberische laika pupje vrij is voor een serieuze liefhebber.

12 Juni 2012: Een reutje

De mooie naam Liubomir behoort toe aan het volgende west siberische laika pupje:

11 Juni 2012: Een dag en een naam

De tweede naam is weer voor een west siberische laika teefje gereserveerd. Hier een foto van Lioba:

10 Juni 2012: Een week en een naam

De pups van west siberische laika Pip zijn een week oud en zowat verdubbeld in gewicht. We hebben veel namen de revue zien passeren en het is uiteindelijk toch gelukt om hun van een Russische naam te voorzien beginnende met de letter L. Dus hier zijn Pippie en: lada, Lala, Ladimir, Liudimir, Liubomir, Liudmilla en Lioba. We zullen telkens een close-up foto, met naam van betreffende pup(s) plaatsen. West siberische laika Lala bijt de spits af:

4 Juni 2012: Gewichtig

Sommige gisteren laat, sommige vanmorgen in alle vroegte geboren. Wij wegen normaal gesproken de west siberische laika pups daaglijks. Zo houden we bij of alles goed gaat (gewicht kan een indicatie zijn) en zo wennen de pups oa aan de menselijke geur. Immers de tijd dat de oogjes en oortjes nog dicht zitten, doen puppies veel op reuk. En wat ons betreft kan inprenting en socialisatie niet vroeg genoeg beginnen. De gewichten zijn overigens prachtig: de lichtste 400 gram, de zwaarste 500 gram en de rest ertussen in. Mooi dicht bij elkaar zonder echte uitschieters. Zo zien we een goede start graag.

3 Juni 2012: Zondagskinderen

Na een drukke workshopdag, had west siberische laika Pippie toch kans gezien om in een onbewaakt moment naar buiten te glippen. We konden haar niet vinden en ze kwam niet als we haar riepen. Oh jee, zou ze dan toch naar haar hol gegaan zijn? Of onder Chris haar atelier liggen. We stonden op het terras en bleven roepen, totdat Kitaj (Pippies moeder), uit het hondenhok dat op het terras vlak bij ons stond, kwam. Toen zagen wij dat achter west siberische laika Kitaj, Pippie lag en bezig was om een ‘nestje’ te maken. Snel hebben we haar naar binnen geroepen, waar zij naar boven naar de rode kamer ging (die nog openstond van een gast die net vertrokken was) en daar werd de eerste pup geboren. Inmiddels had Joep beneden de kamer goed warm gestookt en toen Pip met Chris en pup naar beneden naar de werpkist kwam, werd ook snel de tweede pup geboren. Ook nummer drie liet niet lang op zich wachten. Vervolgens werd er een lange pauze ingelast en werden toen zeer vlot achter elkaar nr, vier vijf en zes geboren. Als toegift kregen we later nog een nummer zeven. Alle geboortes zijn vlot en prima verlopen. West siberische laika Pippie heeft het prima gedaan en is tot nu toe een uitstekend moedertje. Na jarenlang een lief kindermeisje geweest te zijn voor de pups van onze andere teefjes, kan ze nu genieten van haar eigen pups: drie teefjes, vier reutjes en allemaal goed van gewicht, prima actief en….. heel erg knap natuurlijk! De eerste drie weken hebben moeder en pups rust, daarna is bezoek op afspraak welkom! 28 Mei 2012: Theoretisch Theoretisch zou West siberische laika Pip vanaf nu kunnen bevallen. Immers vandaag is de achtenvijftigste dag van de eerst dekdatum. Daar volgens de progesterontest, echter de laatse dekdatum de juiste was, is de kans theoretisch groter dat zij op de drieenzestigste dag van de laatste dekdatum bevalt. Dit zou dan volgende week woensdag zijn. Welke dag het in de praktijk gaat worden, moeten we echter nog even afwachten. In theorie hebben we dus gewoon geduld.

22 Mei 2012: Opknapper?

West siberische laika Pip is duidelijk zwanger. Er komt zelfs al wat melk uit haar tepels. Sinds vandaag staat de werpkist gereed. Zo kan ze er alvast aan wennen en als ze wil er ook al in gaan. We konden toch nog geen afscheid nemen van de oude werpkist, die al bijna 25 jaar dienst doet. We hebben hem nog maar een keertje opgeknapt, weer ontsmet en in de keuken gezet. De grote boomstamtafel is naar de woonkamer verhuisd, en af en toe gaan de viervoetige bewoners eens op inspectie in de kist. Lisitschka vind het al weer spannend en de katten zijn in hun nopjes met deze ‘speelplaats’. Pippie is voorlopig meer geinteresseerd in haar eigen bouwkunde buiten. En er komt een aardig hol in de ligheuvel in het loupybos. Er staat niet bij wie de bouwer is, maar we hebben zo ons vermoeden.

15 Mei 2012: Ronder

Onze West siberische laika Pippie,begint het wat rustiger aan te doen. Dat mag natuurlijk ook wel. Ze is zwanger en haar buikje wordt al aardig rond. We verwennen haar met lekkere hapjes. Met nog bijna drie weken te gaan, wordt het nu tijd om aan de werpkist te gaan werken. Knappen we de oude op, die al meer dan twintig jaar dienst doet, of bouwen we een nieuwe? We hebben nog maar heel even bedenktijd.

12 Mei 2012: Goed nieuws!

Tot nu toe was het nog niet echt duidelijk, maar vanaf vandaag is toch wel zeer zichtbaar dat onze West siberische laika Pippie verdikt is, en dit niet van het lekkere eten is. Ze heeft een rond buikje dat toch zeker wel op zwangerschap duidt. Ze eet mondjesmaat met kleine beetjes en graag lekkere dingen. Wij verwennen deze aanstaande moeder graag, en verheugen ons heel erg op de komende pupjes. We verwachten ze in de eerste week van Juni, nog eventjes geduld en tijd om alles goed voor te bereiden. Lag Pip ten tijde van de dekking nog lekker in een laagje sneeuw te rollen, nu ligt ze heerlijk in het zonnetje op Spineusart.

2 Mei 2012: Op de helft?

Joep weet natuurlijk zeker dat onze West siberische laika Pippie, heeft opgenomen; ze eet graag lekkere hapjes, is super aanhankelijk, knuffelig met iedereen en wil de hele dag graag  bij ons zijn. Chris gelooft het pas als de pups er zijn, of in ieder geval duidelijke zwangerschapstekenen en niet alleen de hierboven genoemde. Immers aan die beschrijving doen bijna alle honden en katten hier en dat zou dan betekenen dat zelfs onze reuen en katers zwanger zouden kunnen zijn. Volgens Chris moeten we dus gewoon nog maar even geduld hebben.

12 April 2012: Pippie terug thuis!!

Chris is terug thuis met Pip en Lisitschka. De dekking van Pip is prima gelukt. De veertien dagen lange reis en de zo’n 3500 kilometers die er weer opzitten. Ook onze portie en kamvuurverhalen zijn weer ruimschoots aangevuld. Tevens heeft Chris een hele laikaqueeste achter de rug en weer heel wat nieuwe laiki en hun eigenaren leren kennen. Alan de dekreu, heeft zich uitstekend gedragen, bleef zelfs met de hoogloopse Pippie in de buurt, sociaal naar de andere reuen. Hij is buiten dat hij een heel goede werkhond is, zeer vriendelijk en luisterd goed. Wij zijn erg in onze nopjes zo’n fijne hond gevonden te hebben als partner voor Pip, en zijn zeer benieuwd naar de pups van deze prachtige kombinatie. Gelukkig klikte het heel goed tussen Pippie en hem en was de dekking zo gebeurt, onder toeziend oog van de dertien jaar oude moeder van de reu (foto: onderstaand), in alle rust en met vrolijk gespeel vooraf. Pippie die voor het eerts gedekt werdt gedroeg zich voorbeeldig en heel rustig alsof ze een ervaren teefje was. Maar met haar fijne stabiele karakter verbaasde ons dat eigenlijk niet.

28 Maart 2012: Dekvertrek

Vandaag is Chris met Pippie naar de dekreu vertrokken, ook Lisitischka, die net loops geworden was, is met hun meegegaan.

21 Maart 2012: lente-loopsheid

Groot nieuws!! Vandaag is het de eerste lente dag en niet alleen dat, het is ook de eerste dag van Pippie haar loopsheid. Goed nieuws dus voor alle mensen die een pup van Pippie willen. Wij gaan druk plannen nu ivm met de reis naar de dekreu en verheugen ons om  eind Mei, begin Juni pupjes te krijgen van onze Pip!

27 februari 2012: Dichterbij

West siberische laika Pippie ligt heerlijk rustig op de bank. De slee is inmiddel weer opgeborgen en het jachtseizoen is ook achter de rug. Tijd dus om rustig af te wachten en….. binnenkort loops te worden. Er moet nu dus vanalles georganiseerd worden, maar daar hoeft West siberische laika Arctic legend Gindigirka zich niet druk over te maken. Die gaat strakjes, gewoon lekker mee op reis.

1 Januari 2012: de broer van

Zowel Max de springerspanielreu van Joeps vader, als ook West siberische laika reu Jurky van Chris haar zus, hebben beide de jaarwisseling bij ons op Spineusart doorgebracht. Ondanks dat hier het voorjaar al is begonnen bij onze west siberische laika teefjes (twee honden zijn er momenteel al loops), heeft Jurky zich weer uitstekend en sociaal gedragen.

Omdat er nog steeds geen sneeuw ligt, hebben we een mooie foto sneeuwfoto van hem van vorig jaar hier bijgevoegd. Tenslotte wordt hij als volle broer van Pippie, strakjes oom van onze toekomstige pupjes.

Ons West Siberische laika teefje Pippie (Arctic Legend Gindigirka) werd in Bratislava Wereldkampioen bij een Russische keurmeester, terwijl er veel konkurrentie was. Naast een zeer mooie hond is Pippie gezond, heeft een prima gebalanceerd karakter en is een goedluisterende prettige gezelschaps hond die bovendien goed functioneerd als werkhond. Wij hebben voor haar een gezonde, prachtige, buitenlandse, wolfsgrijze reu gevonden, die ook een heel fijn karakter heeft, passend bij ons fokdoel.

Mensen met serieuze interesse kunnen voor meer info contact met ons opnemen. Voor meer info mbt Pippie zie het hoofdstuk karakter.

Voor meer nieuws zie: nieuw nieuws op weg naar oud nieuws.

West siberische laika Activiteiten-dag 17/18 September 2011: kleine en grote pups Het weekend van 17 en 18 September is het zover, alle ‘Spineusartpups’, groot en klein zijn welkom op Spineusart voor een West siberische laika activiteiten dag. Meer informatie volgt nog, maar U kunt zich nu alvast aanmelden.

Bankstelletje

28 Augustus 2011: pleegkinderen Hoewel ze zo als gewoonlijk erg vrolijk is, mist Dwayka haar pupjes toch wel. Gelukkig voor haar lopen hier ook nog wat poezenbeesten rond. En even lekker warm tegen Dwayka haar buik aankroelen is voor Leeuwtje geen probleem. Zo te zien is het voor beide aangenaam. Wegens annulering lopen er ook nog steeds enkele van Leeuwtje zijn kinderen hier rond. Dit zijn natuurlijk hele leuke pleegkinderen voor Dwayka. Zij hebben inmiddels een eigen plekje ‘kittens’ gekregen in de fotogallerie.

Jachttrofee

19 Augustus 2011: Scandinaviestijl Vandaag kwam de foto van Kushak zijn nieuw huis, gemaakt door Jens en Nils tijdens het wachten op de komst van hun pup. Samen met hun ouders zijn ze naar Noorwegen op vakantie geweest en hebben daar tijdens hun rondreis een Jager ontmoet die regelmatig in Rusland gind jagen. Toen deze hoorde dat ze een West Siberische laika kregen, was hij zo enthousiast dat hij hun een Elandengewei kado deed. Dit is dus eigenlijk Kushak zijn eerste jachttrofee en heeft een mooi plekje gekregen op zijn nieuw huis en zo is de Scandinaviestijl geheel compleet.

Bodyguards

15 Augustus 2011: pups in goed gezelschap Vandaag kwam ik nog twee leuke foto’s tegen van onze pups de een in ‘het hoge noorden’ de ander in ‘het zonnige zuiden’. Twee dametjes met elk met een ‘bodyguard’. Kenza met een West siberische slaapmaatje en Kiskra met een Bordeouxs slaapmaatje. Betere kussentjes bestaan er voor een jonge pup toch niet. Zo te zien voelen de dames zich erg thuis op hun nieuwe plekje.

Kattekoppen

10 Augustus 2011: Main Coon kittens Er zijn kattenkoppen in het pupnieuws geslopen. Nee dat geeft geen ruzie want onze Main Coon kittens zijn inmiddels aan honden gewend. Ook zijn ze geent en ontwormd en voorzien van een paspoort. Ze zijn inmiddels oud genoeg om naar hun nieuwe eigenaar tegaan. Voor enkele kittens zoeken we nog een serieuze plek. Het zijn prachtige, lieve kittens met aparte kleuren.

Tafelhond

6 Augustus 2011: laatste pupje Vandaag is de fam. Bos terug van hun vakantie in Noorwegen. De jongens hebben helemaal in Scandinavische stijl een eigen huis voor Kushak gebouwd. Hier was Kushak inmiddels verhuisd van de bank, naar de tafel op het terras; lekker hoog, met drinkgelegenheid (het vogeldrinkbakje) en een uitzicht van meer dan 15 km. Dit zal hij allemaal moeten gaan missen, maar hij zal wel liefdevol opgenomen worden in zijn nieuwe thuis. Zijn eerste ‘jachttrofee’ is trouwens al binnen; nieuwschierig? houdt de website in de gaten. Wonderhond 18 Juli 2011: pupnieuws uit den landen De pups zijn wederom heel snel zindelijk, zeer gehoorzaam, zeer braaf en buitengewoon mooi en lief. Kortom ze zitten in de wonderhondfase! We krijgen allemaal leuke berichten van de eigenaars, die natuurlijk heel trots zijn op hun kanjers. We zeggen hun erg te genieten van zolang deze ‘wonderhondfase’ duurt. Immers met ong. 6 maanden , is deze fase voorbij en begint de puberteit, dan zijn de pupjes wonderhond af en komen de telefoontjes die om raad vragen. Ook daar kijken wij naar uit! Want nadien komen ze weer in wonderhondfase twee (een ietwat afgezwakte, realistischere vorm van de eerste fase). En Kushak alhier, die is natuurlijk ook al lang en breed in de wonderhondfase. Met de nadruk op lang, zoals onderstaande bankstelfoto laat zien!

Wereldnieuws!

12 Juli 2011: Miss Igra De West Siberische laika van Marika en Julia: Kara Kitaj Igra, is in Parijs op de Wereldtenstoonstelling Wereldkampioen geworden. We wensen een heel groot proficiat! voor Marika en Julia. Een knappe prestatie voor deze dochter van onze Volchok! Igra is tevens dochter van een zus van onze Kitaj, die een kind van onze Ikar is en kleinkind van onze Tom. Dit is de elfde officiele FCI titel Wereldkampioen!, van onze honden en nakomelingen. Igra laat zien dat onze nakomelingen niet alleen uitstekende werkhonden zijn, maar ook een prima uiterlijk hebben. Fietspup 12 Juli 2011: fietsmogelijkheden met je pup. Vandaag hebben we een primeur, Dave laat zien dat je zelfs met een pup al kan fietsen. En niet alleen met je pup! Wel moet je natuurlijk een geschikte fiets hebben, maar die heeft de familie van Kayuh dan ook. Zo kan zelfs op jonge leeftijd de West Siberische laika al prima reisgezelschap zijn.

Blijvertje?

5 Juli 2011: Zaterdag gaat de voorlaatste. Zaterdag vertrekt Kayuh naar zijn nieuwe thuis. Tanja, Dave, Tirza en Tristan komen vrijdagavond al naar Belvaux, zodat ze hun Westsiberischj laika pup Zaterdagochtend vroeg mee naar huis kunnen nemen. West siberische laika pup Kayuh is inmiddels al gewend om aan zijn lijntje te lopen, en ook regelmatig mee in de auto geweest. Ook aan onze katten is hij goed gewend en dus zal hij snel aan de katten in zijn nieuwe thuis wennen.

Zijn broertje blijft nog even op Spineusart, zijn nieuwe familie gaat eerst nog naar Noorwegen met hun camper. Daar kan hij dit jaar, vanwegen zijn entingen, helaas niet mee naar toe, maar volgend jaar is het eens zo leuk omdat hij dan  natuurlijk ook van de partij zal zijn. Inmiddels hebben de pups ook de vijver ontdekt, en worden ze lekker afgekoeld met dit warme weer. Schoner worden ze er natuurlijk niet op, maar met hun goede laika vacht is dat geen probleem.

Verhalen

26 Juni: het gaat rustiger worden Zo langzaam aan vertrekken de pupjes naar hun nieuwe thuis. Dit weekend is Antje uit Duistland naar hier gekomen. Samen met West Siberische Laiki Altaj en Nimaju, kwam ze met Bianca hier op bezoek om haar pupje mee terug te nemen. Antje had Chris speciaal voor de gelegenheid, opgehaald uit Denemarken. Twee dagen lang lekker tussen de pups vertoeven lieten zien dat dit toch echt zoals verwachtte een prima match is. Kascha gaat meewerken in de hondenschool van Antje en wordt opgeleid als jachthond. Dat Kascha gewend is aan paarden liet ze prima zien toen er ter afsluiting van hetweekend even een lekkere rit op onze IJslanders gemaakt werd.

Ondertussen beginnen de verhalen van de andere nestverlaters al binnen te stromen en krijgen we ook al leuke foto’s van de pups oop hun nieuwe plekjes.

Nestverlaters

13 Juni 2011: Schijn bedriegt Vier pupjes minder in het nest, dus je zou verwachten dat het erg rustig is nu op Spineusart. Maar schijn bedriegt, met nog drie pups hier is het nog steeds een spelende bende. Afgelopen weekend vertrokken Kuruk, Kayra en K’iskra naar hun nieuwe thuis. De lange autoreizen zijn prima gegaan dankzij de korte oefeningsritjes naar onze bakker (waar de pups vrolijk mee naar binnen mogen). Dwayka mist haar pupjes wel, maar speelt berustend wat extra met de drie musketiers die hier nog rondrennen. Op de nieuwe adressen blijkt dat de pups zich snel aanpasssen en geniet men met volle teugen.

Al deze pupjes hebben bij hun nieuwe thuis ook vierbenig gezelschap, bij Wim en Lucie middels de lieve West siberische laika Nouschka, bij Michelle Johny en Tibauth middels de jack, de dog en de paarden en bij Nancy en Yvette middels de kattin. De meeste aandacht krijgen ze nu echter nog van hun trotse baasjes en het bezoek wat daar komt kijken.

Wij genieten erg van al die goede nieuwe berichten en worden fijn op de hoogte gehouden. Nu begint voor de nieuwe eigenaren een heel drukke tijd, wij wensen hun buiten dat, een hele mooie tijd en hopen dat ze net zo van hun pupje genieten zoals wij dat hier deden.

Weekendklas Klasseweekend

5 Juni: schooltijd Dit was het echte werk. Miriam Beckers ( www.dogsunlimited.nl ), kwam de gedragstest doen bij de net zeven weken oude pups. Miriam is erkend gedragstherapeuthe, T-Touch practioner en leidt al meer dan twintig jaar blindegeleidehonden, hulphonden enz. op. Nancy en Yvette hielden binnen de wacht, waar de wachtende pups de woonkamer onveilig maakten, terwijl telkens een pup apart op nieuw terrein getest werdt. Alle pups

zijn goed geslaagd en de algemene nestscore was heel positief; geen enkele bange of erg dominante pup; weer leuke sociale, mensgerichte, werkgrage Laika’tjes. Er waren zelfs enkele zeer getalenteerden bij die zelfs tot drie keer toe al apporteerden. Meer foto’s van de puppytest zijn te zien in de fotogallerie.

4 juni: kinderklas, klassekinderen

Geen kinderklas, maar wel klassekinderen op bezoek; de hele familie van Bwana is op bezoek geweest, samen met nog ander pupbezoek was het een behoorlijke drukte. De vier Bwanakids hebben laten zien, dat ze honden gewend zijn en gingen rustig bij de pups zitten. Het klikte prima en de pups krioelde om de kinderen. Zo samen bij elkaar een hele klas aan jong spul. Meer bezoek-foto’s zijn te zien in de fotogallerie.

Prikweek

3 Juni: chipprik

De tweede prik bestond uit een dikkere naald. Dit keer kwam dierenarts Martine uit Han sur lesse, om de pups te Chippen. Alle pups dubbel gecontroleerd en zelfs bij het chippen heeft geen enkele pup gepiept.

2 Juni: eerste prik kersvers uit Georgie

Nee de prik kwam niet uit Georgie, maar Jan Willen, de dierenarts kwam kersvers uit Georgie. Nog maar net terug van een ‘archeologische ontdekkingsreis’, kwam de dierenarts helemaal uit Maastricht om de pups hun eerste enting te geven. De pups zijn allemaal door de dierenarts gecontroleerd en prima bevonden. Geen enkele gaf er een kik bij het krijgen van hun eerste prik. Ze zijn deze week ook weer ontwormd. maar dat was geen prik maar een pilletje, bah tegen de wormpjes, dan voelen we ons kiplekker. In de gallerie staan weer nieuwe rondom huisfoto’s bij de pups.

Oortjes gespitst?

30 mei 2011: Hoog bezoek uit Engeland Vandaag zijn Agnes, Mark en Indy uit Engeland bij ons op pupbezoek geweest. Indy kon het prima vinden met poes Poema en met de pups natuurlijk. Hij liet zien dat ook vijfjarige mensen goed met dieren kunnen hebben leren omgaan. Rustig en beheerst speelde hij met de pups en de interesse was duidelijk wederzijds.

En de oortjes? tja sommige staan sommige hangen, sommige staan af en toe en sommige staan halverwege. Om te poseren voor een fotosessie zijn de meeste pups natuurlijk niet erg enthousiast, maar voor vrolijkere nieuwe foto’s kunnen jullie in de fotogallerie kijken bij pups2011.

Voor de net zes weken oude pups valt er natuurlijk heel wat leukers te doen dan poseren voor een foto.

We spitsen de oren:

24 Mei 2011: puppies kom hiiiiier De achterdeur staat open en de net vijf weken oude pups lopen in en uit, de andere honden de katten en soms zelfs de kippen profiteren hier ook van. Vandaag zijn de eerste oortjes recht gaan staan. Waren de laatse dagen al aardig wat oortjes aan het tippen, nu liep er een pupje naar buiten met tiporen om een half uur later met rechtopstaande gespitste oortjes naar binnen te komen. Het luisteren heeft het niet beinvloed, ze komen allemaal heel vrolijk aangerend bij het roepen van puppies kom hier. Binnenkort een nieuwe fotosessie, met gespitste oren wachten we af?

Fotomodellen:

17 Mei 2011: de pups zijn nu vier weken oud Voor het eerst naar buiten is op deze leeftijd een groot plezier. Er valt heel wat te ontdekken en te beleven. Voor het eerst zien de pups nu ook onze kippen. Borr gaat voor en wijst de weg. Nu vier weken oud is het weer tijd voor een foto sessie. Stilzitten is voor sommige al weer wat moeilijker, andere zijn geboren fotomodellen. het resultaat mag er zijn, en een gedeelt van de foto’s is hier op deze pagina te zien. Er staan natuurlijk ook heel veel nieuwe foto’s in de fotogallerie.

Bezoekersestafette:

14 Mei 2011: ‘pup’ bezoekt pups Bijna vier weken oud, is het een drukte van jewelste met pupbezoek. . Kathelijne belde of ze even met haar dochterje Lisa naar de pups kon komen kijken. Kinderbezoek is zeker welkom en Kathelijne heeft meestal meer mensen op sleeptouw. Zo ook dit keer, kwamen ze met vijf man sterk. De jongste was Clement van een jaar oud, die kroop als mensenpup even tussen de hondenpupjes. Een ontdekkingsreis zowel voor mensenkind als ook voor de hondenpup. Toen zij de oprit afliepen liep het volgend bezoek de oprit op. Wim en Lucie kwamenhelemaal uit Groningen om even naar de pups te kijken vijf uur heen vijf uur terug, een lange rit. Daarna kwamen Henk-Jan, petra, Kim en Ralf. Henk-Jan had een kanon van een camera en maakte foto’s die dit keer wel gelijk op de computer kwamen en dus nu meteen hier op de site te zien zijn. De honden vonden al die extra aandacht prima en de pupjes liggen nu tevreden te slapen.

Ontdekkingsreizigers:

10 Mei 2011: de wondere wereld van onze keuken Nog maar net drie weken oud, waren de pups toch al echt toe aan een nieuwe uitdaging. De werpkist werd te klein. Als de pups over het toegangsplankje gaan hangen, is het tijd om hun wereld groter te laten worden. Dit gebeurde dit keer al erg snel. Omdat het dit weekend nog druk met bezoek was, hebben we gewacht tot vandaag met het open maken van de werpkist. De eerste liep er direkt zonder twijfel uit, een beetje aarzelend volgde de rest. Totaal niet onder de indruk werd de wondere wereld van onze keuken ontdekt. Het lage doorzichtige hekje tussen de woonkamer en de keuken hadden we al geplaatst en de keuken was natuurlijk puppieveilig gemaakt. Niet te ‘veilig’, want er moet wel nog wat te beleven zijn, zoals een blik wat veel lawaai maakt als je erop loopt, rollende dingen speelgoed enz. Nu lopen er kleine beertjes door de keuken en is het oppassen; hordelopen over hekje en schuifelen over de keukenvloer. Natuurlijk worden er weer foto’s gemaakt; dus even deze site in de gaten houden voor nieuwe plaatjes.

Das leuk Daslook en wolven gehuil:

7 Mei 2011: schilderweekend/ pupbezoek Dit weekend is de workshop daslook schilderen geweest. Chris is dus met pakpaard en schildersspullen met de cursisten het bos in getrokken. Maar het was natuurlijk ook het weekend dat de pups drie weken oud werden. Vanaf nu is veel bezoek welkom en er was dus ook meteen bezoek van de partij. Nu zitten de pups nog in de werpkist, maar dat zal snel veranderen. West Siberische Laika Yermak en Itara zijn ook op bezoek geweest, maar zij hebben het weekend in het Loupybos verbracht en hebben kunnen genieten van het grote roedelleven. Vol trots zaten ze dan ook samen op de heuvel in het Loupy-bos met ons roedel. En als kers op de taart werd er een prachtig ‘wolvenhuil-concert’ ingezet tijdens de zonsondergang. Itara en Yermak deden mee, een prachtig gezicht, gehoor en zichtbaar ter verbazing van Yermak zelf.

Kopstukken:

3 mei 2011: in de gaten houden De pups zijn nu twee weken oud en behoorlijk gegroeid. Ze lopen al door de werpkist en ontdekken de wereld om hun heen. Tijd voor een Portretserie. Een voor een hebben we de pups even buiten in de warme zon gehouden en een foto gemaakt. Dwayka keek rustig toe, en ging tussen de werpkist en de fotoplek liggen; zo kon ze alles in de gaten houden. Hier zijn de ‘kopstukken’, meer nieuwe pupfoto’s kunnen jullie in de foto gallerie zien onder hoofdstuk: ‘pups 2011′. Hier zijn ook meer Poema en pup foto’s te zien.

Sabbelen:

2 Mei 2011 : als de kippen Het wordt drukker in de werpkist. Er komen al echte honden geluidjes uit. Af en toe nemen we een pup op schoot en kan deze al aan mensengeur wennen. Poes poema is er dan als de kippen bij om even ervan te profiteren en het jonge spul van dichtbij te kunnen bekijken. Zij ruikt aan de pups en de pups ruiken aan haar. Soms gaan ze ook wat verder en trekken al sabbelend aan haar oor. Poema laat zich dit allemaal welgevallen en geniet van de aandacht. De pups hun wereld word langzaam aan wat groter. Buiten hun reuk gaat nu ook het gehoor en de ogen de wereld om hun heen verkennen.

Slow motion:

31 April 2011: poema-trouw De oogjes zijn open en de pups lopen wiebelig door de werpkist. Tot nu toe verzorgt Dwayka ze nog steeds uitstekend wat hun ook wel is aan te zien, want het worden behoorlijke beertjes. Meer en meer worden ze als individu herkenbaar en het is een groot plezier om te zien dat hoe ze reageren op elkaar en hun omgeving. Alles nog in slow motion, maar de pret is er niet minder om. Borr en Lisitschka zijn al bij de werpkist komen kijken en vinden het zeer interessant. Poes Poema houd natuurlijk nog steed trouw de wacht.

pup dwayka

Oogjes open en:

28 April 2011: geen snaveltjes toe Vandaag is het zover, de eerste pups hebben hun oogjes open. En ook wij houden de oogjes open want, vanaf vandaag zijn de eerste foto’s te zien op de website. In de foto gallerie is er een nieuwe map, pups 2011, met de puppiefoto’s van Dwayka’s nest. Hierin staan de foto’s van de geboorte tot aan de meest recente. Dus, nieuwsgierig geworden; kijk even in onze foto gallerie!

pups dayka

Puppiebezoek:

24 April 2011: wankele poging. Vandaag is het Pasen en de combinatie van een vrije dag en het goede weer deed heel de Familie Eisenga naar Spineusart trekken. Onder het excuus van een Paaszondag wilde men natuurlijk toch de pups van Dwayka graag zien. Dwayka bleef heel rustig en accepteerde het bezoek zonder problemen. Zelfs Brian (vriend van Quinniver), welke ze nog nooit ontmoet had mocht naast de werpkist zitten en haar aaien. De pups zijn inmiddels goed gegroeid de eerst wankele pogingen om te lopen worden gedaan.

Op 17 April 2011 zijn de pups van Dwayka en Bwana geboren: 3 reutjes en vier teefjes

Lenteperikelen:

17 April 2011: De grote dag! Vandaag was de vierenzestigste dag vanaf de dekking en jawel hoor! Een prachtige zondag, met een warm zonnetje en een grote bloesempracht rond het huis op de Spineusart. Het echte lentegevoel werd echter pas compleet met de geboorte van de pups van Dwayka. De geboorte is prima verlopen en in korte tijd zijn er zojuist drie reutjes en vier teefjes geboren allen wolfsgrijs met iets kleurverschil, wat lichtere en wat donkerdere, maar voor Joep weer een hele kluif om ze uit elkaar te houden. Dwayka en haar pups doen het de eerste drie weken rustig aan en mogen daarna veel bezoek ontvangen. Poes Poema is natuurlijk wel al even bij de werpkist komen kijken. Zuiderzicht:

14 April 2011: De laatste loodjes.

Dwayka haar buik is tonrond, ze loopt duidelijk langzamer en rennen hoeft niet meer zo nodig. Graven wel; ze is, hoewel binnen de werpkist al gereed staat, achter in het bos druk bezig geweest met het graven van een hol. Niet helemaal zonder hulp, want moeder Lisitschka graaft af en toe een rondje mee. De plek die is uitgezocht is prachtig; onder de bomen, uitzicht op het zuiden en door de hogere ligging altijd mooi droog, zelfs bij regen. Dwayka haar roedelgenoten hebben ook in de gaten dat er iets gaat gebeuren, ze verzorgen haar extra goed en snuffelen veel aan haar. Zelfs onze jongste Tibetaanse telg kon het niet laten om vanmorgen even Dwayka haar oortjes schoon te likken.

Verwend:

18 Maart 2011: Dwayka begint nu toch echt zichtbaar dikker te worden. Ze eet steeds vaker haar eten niet helemaal op en is zeker kieskeuriger. Ze is zoals gewoonlijk erg lief en aanhankelijk. Het jonge katje van Francoise welk hier nog vrolijk rond rent vind ze erg leuk. Verder word ze niet alleen door ons maar ook door de andere honden verwend, met name door haar moeder Lisitschka. legend of flaxfield dwayka hoofd bwana vierkant Gluren? 18 Februari 2011: Met Dwayka voor een herhalingsdekking op bezoek geweest bij Bwana. Dit keer met veel minder publiek, Jean moest werken, Joep was er niet en de kinderen waren naar school, dus was het alleen Chris en de honden deze keer. Het enige publiek bestond uit de West Siberische Laiki Bibi en Aska, die van achter een hek rustig toekeken. Toen ontdekte Chris achter het raam van de buren een toeziend oog, wat zullen deze mensen gedacht hebben; Een vreemde vrouw komt in de tuin van de buren en neemt haar hond mee om die vervolgens te laten dekken door de buurhond; bel je hiervoor de politie? waar valt dit onder? Een beetje vreemd voelde Chris zich toch wel. Bwana en Dwayka maakte het niet veel uit, zij kenden elkaar al en dit keer ging het dan ook allemaal een versnelling sneller. Dwayka heeft natuurlijk wel en passant even het eten dat voor Bwana klaar stond (die wel wat anders aan zijn hoofd had) opgegeten.

Verliefd:

12 Februari 2011: Het is zover, Dwayka was loops en nu zou ze voor het eerst de reu Bwana ontmoeten. Bwana zou die dag naar Spineusart komen.

Gebruikelijk is dat het teefje naar de reu gaat, maar dit keer wilde Jean de eigenaar van de reu, graag naar Spineusart toe komen. Dus kwam Bwana de eerste keer naar Dwayka. En Bwana kwam niet alleen; Jean en vriendin Bettine, hadden de vier kinderen meegenomen in leeftijd varierend van 3 tot 10 jaar oud. Er zou door de volwassenen genoeg zijn uit te leggen aan de kinderen. Een van de meisjes was zeer verbaasd toen ze hoorde dat Bwana die dag puppies ging maken. ‘Goh’ zei ze ‘ik wist helemaal niet dat Bwana verliefd was’. Of het al niet druk genoeg was, kregen we vlak voor de dekking telefoon van bevriende dierenarts Kathelijne of zij met een studente diergeneeskunde langs kon komen om,  voor een leerproject op de universiteit diergeneeskunde, dierengedrag te filmen. Zij dachten aan onze paarden, maar toen ze van een mogelijke dekking hoorden, stapten ze meteen in de auto.  Voor Bwana en Dwayka was dit allemaal geen probleem, die maakten kennis, speelden er vrolijk op los en de daarop volgende dekking verliep probleemloos en model voor de film. De honden werden nadien natuurlijk uitvoerig geaaid en geknuffeld wat met zoveel kinderhanden aanwezig natuurlijk extra genieten was. Korak (10 jaar) maakte foto’s van Dwayka en Bwana.Nu nog eens terug naar Jean voor een herhalingsdekking. Bwana en Dwayka: fotograaf: Korak

Toekomst:

Winter 2011:Wij plannen een West Siberische Laika nest in het voorjaar van 2011. De ouderdieren zijn met zorg geselecteerd,, zijn sociaal, gezond, wereldkampioenafstamming en zijn gehoorzaam, mensgericht met will to please. De pups worden in huis geboren en groeien op in en rond huis samen met ons roedel honden, katten, kippen en paarden. Om eventueel in aanmerking te komen voor een West Siberische Laika pupreservatie, verwachten wij van mensen dat zij ons willen bezoeken voor uitgebreidere info en kennismaking, dat zij niet beide fulltime buitenshuis werken en dat zij willen samenleven met hun hond. Voor info over onze vorige pups zie oa de portretten, gegeven door hun eigenaren, op het hoofdstuk karakter op de homepage. Zo krijgt U op betreffende pagina niet informatie van slechts een persoon welke maar (vaak korte) ervaring heeft met een of enkele honden, maar kunt U jarenlange ervaring van veel verschillende mensen en veel verschillende Laiki, met elkaar vergelijken. Dit kan U een objectiever beeld geven over de West Siberische Laika. Mensen met serieuze interesse in de West Siberische Laika en/of een pup, zijn van harte welkom contact met ons op te nemen.


  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves